szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Nem kell a csomagküldő vállalatnak 250 millió euró adót megfizetnie Luxemburgnak.

Nem kell az Amazonnak 250 millió eurónyi adót megfizetnie Luxemburgnak, miután az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében az elektronikus kereskedelmi vállalatnak adott igazat, megsemmisítve ezzel az Európai Bizottság döntését.

Az uniós intézmény 2017-ben állapította meg, hogy az Amazon két, Luxemburgban bejegyezett cége az uniós szabadversenyt torzító módon kapott adókedvezményt a hercegség adóhatáságaitól. Margrethe Vestager, versenyjogért felelős biztos szerint

a kedvező luxemburgi szabályozásnak köszönhetően az Amazon profitjának négyötöde után nem fizetett adót,

ezért arra kötelezték a vállalatot, hogy fizesse meg a keletkező kárt az országnak. Az adófizetést lényegében azzal tudták elkerülni, hogy a profitot egy olyan leányvállalatnál könyvelték el, amely nem alkalmazott az EU-ban munkavállalókat és így nem vonatkozott rá a 29 százalékos luxemburgi társasági adó. Az Amazon az eljárásban azzal érvelt, hogy a munkamódszerének lényege, hogy online, azaz a földrajzi helyhez nem köthető munkavégzést tesz lehetővé.

A döntés ellen az Amazon és Luxemburg is fellebbeztek, és a most született ítéletet kimondja: a Bizottságnak nem sikerült kielégítő módon bizonyítania, hogy az Amazon jogosulatlan adókedvezményt kapott volna Luxemburgtól, ezért megsemmisíti az adófizetésre kötelező döntést.

Az ítélet ellen az uniós intézmény nagy valószínűséggel fellebbezni fog.

Tavaly az Apple és Írország esetében hozott hasonló ítéletet a Bíróság, amely megsemmisítette techvállalat rekordnagyságú, 13 milliárd eurós adótartozását a szigetország felé, az uniós testület az ellen is fellebbezett.

Egy másik, szintén csütörtökön született ítéletben viszont a Bizottságnak adott igazat a Bíróság: az Engie francia energiavállalatnak 120 millió euró adót kell fizetnie Luxemburgnak, mivel jogosulatlan kedvezményt kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!