szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Május 17-e a nemi alapú erőszak és kirekesztés elleni nap szerte a világban. Nemcsak a politikusok, hanem kisebb közösségek, iskolák is megemlékeztek erre és szolidaritásra szólítottak fel. Szivárványos molinó kerül Brüsszelben Szájer József "ereszes" háza mellé is.

Minden emberi lény szabadon születik, és egyenlő méltósága és joga van

– így kezdődik az Európai Unió külügyi főképviselőjének nyilatkozata a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy “a világon továbbra is számos ember szembesül nap nap után erőszakkal, kirekesztéssel és megkülönböztetéssel valós vagy vélt nemi irányultsága és nemi identitása vagy nemi jellemzői miatt”.

A külügyi főképviselő az EU nevében tett állásfoglalásában szerepel az is, hogy az EU-t “különös aggodalommal tölti el, hogy az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló kapcsolatot 69 országban bűncselekménynek tekintik, és közülük 11 országban továbbra is halálbüntetést von maga után a homoszexualitás".

Borrell szerint a Covid–19-világjárvány hatására még intenzívebbé vált az LMBTI-személyekkel szembeni erőszak és megkülönböztetés, amely egyebek mellett kapcsolati erőszak, online és offline gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények formáját ölti.

Az LMBTI-személyek az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és megkülönböztetéssel. A világjárvány ezenfelül a civil társadalom mozgásterének beszűkülését vonta maga után, és nőtt az LMBTI-személyek jogai mellett síkra szálló emberijog-védők önkényes letartóztatásának és fogva tartásának, az ellenük elkövetett fizikai támadásoknak, illetve az ezekből fakadó pszichológiai trauma eseteinek a száma

– jelentette ki a főképviselő, hozzátéve, hogy az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok, és az EU hangsúlyozza a büntetlenség megszüntetésének fontosságát. Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Věra Jourová elmondta:

A szexuális és nemi sokszínűség megünneplése során tisztában vagyunk azzal a kemény igazsággal, hogy a diszkrimináció, a gyűlölet és az erőszak túl sokak számára marad valóság, pusztán azért, amiért léteznek.

Tavaly az Európai Bizottság stratégiát fogadott el az LMBTIQ személyek egyenlőségének és biztonságának javítása érdekében. Jelenleg az Európai Bizottság azon a javaslaton dolgozik, hogy az EU bűncselekményeinek listáját kiterjesszék az LMBTIQ személyekre irányuló gyűlölet-bűncselekményekre is.

Ez a nap felhívás a diszkrimináció elleni fellépésre és az LMBTIQ emberek egyenlőségének megerősítésére

– mondta Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős biztos. Az Európai Bizottság erre a napra szivárványszínekkel világította meg központját, a Berlaymont nevű épületet Brüsszelben. Szivárványos lobogókat helyeztek el az Európai Parlament brüsszeli, luxemburgi és strasbourgi épületein is.

A fejlődés nem egyenletes, a hozzáállás lassan változik, és az LMBTI-embereket érintő diszkrimináció továbbra is mélyen beágyazódik egyes európai társadalmakba

– figyelmeztetett Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára. Nyilatkozatában megemlítette, hogy még mindig vannak példák a visszalépésre is: ide sorolta a megválasztott politikusok ellenséges retorikája, a homofób és transzfób erőszak megerősödését, az úgynevezett LMBT-mentes zónák meghirdetését. Az Európa Tanács Miniszteri Tanács 2010-ben fogadott el egy ajánlást a tagállamai számára, amely a szexuális irányultságon vagy a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelem “zászlóshajójává” vált. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata az évek során fejlődött és bővült; hozzájárult az azonos neműek közötti kapcsolatok dekriminalizálásához, az azonos neműek közötti párkapcsolatok és transzneműek elismeréséhez, valamint a transzneműek kényszersterilizálásának megszüntetésére irányuló erőfeszítésekhez. Az Európa Tanács soros elnöke a következő fél évben Magyarország lesz.

A homofóbia elleni napon Belgium nagyobb részét kitevő Flandria mind a háromszáz önkormányzatára kitűzték a szivárványos lobogót. 190 flamand iskola is csatlakozott a szolidaritási kezdeményezéshez, amelynek részeként a tanulók valamilyen lila színt viseltek, így fejezve ki együttérzésüket azokkal, akik szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt megkülönböztetés vagy zaklatás áldozatai.

©

Brüsszelben pedig a sokszínűség ünneplésére felszólító, szintén szivárványos molinót helyeztek el arra a házra, amely közvetlenül annak az eresznek a szomszédságában áll, amelyen Szájer József volt fideszes EP-képviselő menekült egy, a koronaszabályok megsértésével tartott melegorgíáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!