Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége (USAID) eddig öt szerződést ítélt oda amerikai fővállalkozóknak iraki újjáépítési feladatokra. Külföldi cégek egyelőre csak alvállalkozóként vehetnek részt a programokban.

Csütörtökön kapta meg a Bechtel Group Inc. amerikai óriás-építővállalat az iraki áram-, víz- és csatornahálózat legsürgősebb javításaira vonatkozó, az iraki újjáépítés során az eddigi legnagyobb értékű szerződést 34,6 millió dolláros induló összeggel, másfél évre 680 millió dolláros teljes kerettel. A program bővíthető kórházak, iskolák, más közszolgálati intézmények és mezőgazdasági öntözőrendszerek felújításával. A BBC információi szerint a Bechtel már az 1991-es öbölháború előtt is tevékenykedett Irakban: egy petrokémiai üzemet épített a háború kitörése idején, a hadműveletek kezdetekor azonban abbahagyta a munkálatokat. A cég az 1950-es évek elején kapta az első megbízását Irakban, akkor egy csővezeték-hálózatot épített ki.
A többi amerikai cég már korábban leszerződött a USAID-del: a Creative Associates International Inc. a múlt héten 2 millió dolláros szerződést kapott, egy évre 62 millió dolláros felső határral, iraki iskolák felújítására, osztálytermek felszerelésére, tanárok képzésére. A Research Triangle Institute ugyancsak a múlt héten kapott 9,7 millió dolláros szerződést az iraki helyi önkormányzatok fejlesztésére. A Stevedoring Services of America március végén 4,8 millió dolláros szerződést írhatott alá az iraki kikötők igazgatásának újjászervezésére. Az International Resources Group 7 millió dollárért három hónapon át tanácsokat ad a USAID-nek az iraki újjáépítés tervezésére és szervezésére.
A USAID jelenleg további négy szerződés odaítélését vizsgálja az iraki légi segélyszállítás, a raktárak, a teherautó-forgalom, a vám, a palackos ivóvízellátás, a közegészségügyi szolgálat szervezésére és javítására, továbbá a szegénység elleni küzdelemre. A Bush-kormányt már most sok kritika éri: ellenzéki képviselők szerint nyílt verseny során kellene a cégeket megpályáztatni, nem pedig a kormányhoz közel álló cégek közt szétosztani a feladatokat - írja a BBC. A szervezetnek összesen 34,6 milliárd dolláros, a Kongresszus által még jóváhagyandó kerete van az iraki újjáépítés finanszírozására. A USAID közleménye úgy fogalmaz, hogy a nyertes amerikai cégek alvállalkozóként külföldieket is foglalkoztathatnak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel