Az állami tulajdonú Bábolna Rt. privatizációs pályázatán való részvétel mellett döntött a Pick Szeged Rt., jelentette be a társaság keddi igazgatósági ülése után. A Pick bevásárlása a Bábolnába egy európai szinten is jelentős húsipari csoport létrejöttéhez vezethetne, bár hírek szerint fő tulajdonosa, az Arago Holding Rt. eddig inkább a szalámigyár külföldi stratégiai befektetőknek való eladásáról folytatott tárgyalásokat. Elhalasztja-e most a szegedi cég eladását az Arago, vagy éppen a Bábolna-üzlet kínál kiváló alkalmat a Pickből való kiszállásra?

„A baromfi-termékkör hiányzik a Pick termékskálájából, és a Bábolna megvásárlásával nagyobb piaci részesedést tudnánk szerezni” - foglalta össze a Bábolna privatizációjában való részvétel mellett szóló érveket a hvg.hu-nak Kovács László, a Pick júniusban megválasztott új vezérigazgatója. Szerinte az eddig a sertéshúspiacra koncentráló szegedi cég baromfi-feldolgozásban való terjeszkedése növelné a Pick versenyképességét az európai piacokon, ahol a méretgazdaságos működés a siker egyik alapvető feltétele. Emellett a Bábolna a márkás prémiumtermékek forgalmának növelését tűzte ki céljául, ami Kovács szerint egybevág a Pick stratégiájával.
A Pick és a Bábolna együtt élelmiszeripari óriásnak számítana itthon: közös árbevételük tavaly meghaladta a 110 milliárd forintot. A két cég tulajdonosi összefonódása lehetőséget nyújtana termékeik közös értékesítésére, valamint az esetleges közös irányítás a működési költségek csökkenéséhez vezethetne. Hasznára is válna a Bábolnának a további költségcsökkentés: a baromfipiac nemzetközi válságának hatására a cég tavaly 6,8 milliárdos veszteséget termelt, és hitelállománya elérte a 23 milliárd forintot. A társaság idén már „csak” 2,8 milliárdos veszteséggel számol.
A Pick már korábban hozzálátott a Bábolnához fűződő kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez. A hazai gabona-feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség nemrégiben panaszt tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) amiatt, hogy a Pick csak akkor köt megállapodást a sertéstartókkal, ha azok a Bábolnától vesznek takarmányt. A júniusi vezetőváltáskor pedig a Pick Tóth Zoltánt, a Bábolna volt vezérigazgató-helyettesét nevezte ki győri leányvállalata, a Ringa Rt. új gazdasági igazgatójává.
Kovács vezérigazgató szerint a szegedi cég saját forrásaiból fedezné a Bábolna megvásárlását, és a tavasszal felvett 60 millió eurós banki hitelének egy részét fel tudná használni az ügylet finanszírozására. Tavaly 67,1 milliárd forint árbevétel mellett 2 milliárd forintos csoportszintű adózás előtti profitot termelt a Pick, amihez hozzájárult a Falcotrade Rt. 53,3 százalékának, valamint a társaság mindhárom, sertéshízlalással és tenyésztéssel foglalkozó leányvállalatának eladásából származó bevétel is. Pedig idén az Arago igencsak megcsapolta a Pick tartalékait: osztalékként körülbelül 16 milliárd forintot emelt ki a cégből. Indoklásként az Arago a Picknél indított 13 milliárd forintos kiemelt fejlesztési program befejezését említette, illetve azt, hogy a Deloitte and Touche tanácsadó cég kezdeményezésére elindította a Pick partnerkeresési programját. Bár a külföldi partnerek vagy akvizíciós célpontok keresése már évek óta napirenden van, eddig az Arago nem vágott bele egyetlen nagyobb ügyletbe sem. Sőt az utóbbi hónapokban állítólag a Pick eladásáról folytatott tárgyalásokat külföldi stratégiai befektetőkkel.
Egy, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó élelmiszeripari és mezőgazdasági elemző szerint az Arago a Bábolna esetleges megvásárlásával elhalasztaná a Pick eladását. Kivéve, ha a időközben már egyezségre jutott egy szakmai befektetővel, amely a Picken keresztül a Bábolnát is bekebelezné. Az elemző ugyancsak lehetségesnek tartja, hogy a Pick újbóli állami tulajdonba vételét fontolgató kormány Bábolna-részvényeket ajánlana az Arago-nak a szegedi cég papírjaiért cserébe. Ebben az esetben szerinte az Arago a Bábolna tetemes hitelállományának átvételét is kicsikarhatná a kormánytól. A több mint tíz éve magánkézbe adott Picket egyébként azért államosítaná újra a kormány, hogy a későbbiekben a pillanatnyilag pénztelen gazdáké lehessen (HVG, 2003. július 5.).
Arra hamarosan fény derül, hogyan dönt végül az Arago. A kormány még az év vége előtt le kívánja zárni a Bábolna magánosítását. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) valószínűleg a Bábolna egy darabban való eladására tesz ajánlatot a kormánynak. Az ÁPV egyik munkatársa szerint a hivatal már elkészítette a Bábolna privatizációjára vonatkozó egyedi javaslatát, ami nemsokára a kormány elé kerülhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót