Tetszett a cikk?

A múlt héten választásokat nyert horvát jobbközép koalíció ellenzi az Adria és Barátság kőolajvezeték összekapcsolásának tervét és jelezte, hatalomra kerülése esetén leállítja azt. A koalíció szóvivője közölte, hogy a környezeti hatások szempontjából vizsgálják felül a tervet és annak fényében hoznak majd róla végleges döntést.

A Barátság-Adria vezeték kiépítése azért ütközik horvát ellenállásba, mert sokan tartanak attól, hogy a projekt fenyegetést jelent a horvát tengerpartra és a turizmusra nézve. A horvát gazdasági miniszter szerint eddig csak Szlovákia és Magyarország tett eleget a projekt beindításához szükséges jogi feltételeknek.Amennyiben a terv megvalósulna, és a csővezeték a jövő év vége táján munkába állna, úgy fokozatosan emelni lehetne a jelenlegi évi 5 millió tonnáról évi 10 millió tonnára a horvátországi Omisalj mélytengeri kikötőbe szállított orosz kőolaj mennyiségét. Az orosz olajmezőket az Adriai-tengerrel összekötő vezeték lehetővé teszi a kőolaj kivitelének növelését és a tervben Oroszország, Belorusszija, Ukrajna, Szlovákia, Horvátország és Magyarország venne részt.Ukrajna a múlt héten nem ratifikálta a tervet, mivel inkább az Ogyessza-Brody, vagyis a Fekete-tengert a lengyel határon lévő Brody-val összekötő vezeték felépítésében érdekelt. Ennek révén kíván függetlenedni kíván az orosz olajszállításoktól. Ukrajna azonban jelezte, hogy még nem hozott végleges döntést a kérdésben. Az Ogyessza-Brody vezeték kiépítésében erősen érdekelt az Egyesült Államok és az Európai Unió is, mivel ezzel lehetővé válna a Kaszpi-tenger menti olaj nyugati kivitelének növelése. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött