szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előzetes várakozásokat jócskán alulmúlva, éves szinten mindössze 3,2 százalékkal emelkedtek februárban a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők februárra 3,5-3,8 százalékos inflációt vártak.

Januárhoz képest a fogyasztói árak februárban 0,4 százalékkal nőttek a statisztikai hivatal közlése szerint. A KSH közlése szerint utoljára 1981-ben volt ilyen alacsony az infláció mértéke, júniusban, a mostanival megegyező 3,2 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásának megfelelően gyorsan csökken az infláció – kommentálta a KSH jelentését Missura Gábor, az MNB szóvivője. Missura szavai szerint az infláció azon a pályán halad, amelyet a Jelentés az infláció alakulásáról című jegybanki kiadványban február 21-én közzétett az MNB.

A stabil és erős forint, az uniós tagság következtében is élesedő piaci verseny és a kedvező nemzetközi környezet hozzásegít a pénzromlás ütemének csökkenéséhez, de ez várhatóan nem folytatódik az év második felében” – tette hozzá a szóvivő.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte, hogy a legoptimistább várakozásoknál is kedvezőbb lett a februári adat, várakozása szerint az egész évre jellemző lesz a 3,5 százalék alatti infláció.

Barcza György, az ING Bank elemzője kissé emelkedő, 3,5 százalék körüli inflációs adatot vár márciusra, ezt követően szavai szerint májusig, júniusig csökken az index, s várhatóan 3,1 százalék körül éri el mélypontját. Az elemző jó esélyt lát arra, hogy az infláció alakulása a jegybank optimistának tartott prognózisát is alulmúlja, ami szavai szerint tükröződni fog a monetáris politikai döntésekben (azaz a kamatcsökkentés ütemében) is.

Barcza ugyanakkor a vártnál gyorsabb dezinfláció kedvezőtlen költségvetési hatására is felhívta a figyelmet: "A költségvetés 4,5 százalékos infláción alapul, az ettől várhatóan 1 százalékponttal elmaradó áremelkedési ütem 1 százalékkal, 20 milliárd forinttal csökkentheti az áfa-bevételeket.”

Londoni piaci elemzők a vártnál ismét jóval enyhébb inflációs adatok után jó esélyt látnak arra, hogy az MNB február után márciusban is 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Alex Garrard, a UBS befektetési bankcsoport londoni irodájának elemzője azt mondta: a ház jelenlegi hivatalos várakozása 0,5 százalékpontos kamatcsökkentés a március 29-ei monetáris tanácsi ülésen, de a februári számok után "a mérleg a 0,75 százalékpontos csökkentés felé látszik billenni".

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének stratégája szintén azt mondta, hogy a félszázalékos csökkentést valószínűsítő várakozás mellett most már nem lehet kizárni az ennél nagyobb, 0,75 százalékos kamatcsökkentést. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennél meredekebb, például egyszázalékos enyhítést nem vár a márciusi monetáris tanácsi üléstől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bombameglepetést hozhat a januári inflációs adat

A piaci bombameglepetést okozó januári lengyel infláció után megkérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők szerint lehetséges, hogy meglepetést okoz a januárról esedékes 12 havi magyarországi drágulási adat is.

MTI Gazdaság

Ecostat: júniusban 4,4 százalékos fogyasztói infláció

Júniusra 4,4 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Pénteken közzétett prognózisa szerint a hatodik hónapban a termelői árak szintje pedig 3,9 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét.

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő