szerző:
hvg.hu

A feltörekvő piacok lendülete megtört az utóbbi napokban, hiszen több olyan esemény is történt, ami megzavarta a befektetőket. Ezek az események bár zavaróak voltak, mégis csak egy kisebb korrekciót okoztak.

Japánban a tőzsdei kereskedési rendszer túlterheltsége és a Livedoor csődje eladási hullámot indított el a távol-keleti piacokon, ami az egész világon továbbgyűrűzött. Az elmúlt héten ismét csökkentek a Gazprom földgáz szállításai. Lengyelországban a belpolitikai események relatív nyugvópontra jutása után deklaráltan is feladták a 2010-es euró-bevezetési céldátumot. Közben az euró erősödése megtört a dollárral szemben, így csökkent a feltörekvő piacokról a tengeren túli befektetők tőkekivonása. Ez segítette a piacokat. Ezek az események bár zavaróak voltak, mégis csak egy kisebb korrekciót okoztak, csütörtökre már emelkedni tudtak a részvény és a kötvény árak is. Egyúttal figyelmeztető jel is ez a korrekció, mivel nem gazdasági fundamentumokban történt változás, csupán a befektetői hangulat változott.

Devizapiac.
A nemzetközi devizapiaci hangulatra is rányomta bélyegét a tokiói tőzsdebotrány, de – mivel inkább technikai jellegű problémáról van szó – egy-két nap alatt visszatért a piac a „rendes kerékvágásba”.Jól látható, hogy 2006-ban kevésbé volatilis az EUR/USD keresztárfolyam a meglehetősen szűk 1,205-1,215-ös sávban mozog. Pillanatnyilag nincs olyan hír a piacon - és a közeli jövőben sem várható -, amely jelentős elmozdulást okozna ebben a vonatkozásban. Hosszabb távra azonban inkább a dollár gyengülése valószínűsíthető, így a sáv (dollár szempontból) erősebb oldala környékén javasolt az euró vétele, illetve az európai piacokon befektető befektetési alapok jegyeinek vásárlása.

A hazai piacon a forint küzdelme a 250-es szinttel átmeneti győzelmet hozott a hazai fizetőeszköznek, de aztán a lengyel események hatására újra a 250-es szint fölé erősödött az eurót forinttal szembeni ára. A 250-es szint meghaladása nem volt releváns mértékű, így a helyzet ezen a „fronton” sem változott, hiszen a korábban 250-253 közé szűkülő keresztárfolyam szélsőértékei továbbra is támasz, illetve ellenállásként viselkednek.Ajánlásunk sem változott, továbbra is az az elképzelésünk, hogy a 250-es szint közelében végrehajtott forint-euró váltás a későbbiekben jelentős nyereség forrása lehet.

Az OTP és a Mol papírokat vételre ajánljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A fejlett piacokon kialakult kamatszintek érdemben nem változtak, így a fejlődő piacok relatív hozamelőnye is szinte változatlan maradt. Ez teljesen megfelel annak a ténynek, hogy jelentős fundamentális változás nem történt sem régiónkban, sem a világ más feltörekvő piacain.

Látható, hogy a 2005 utolsó negyedévére jellemző hozamemelkedés trendje 2006-ra változott, de a hozamszintek még mindig magasabbak, mint a 2005 utolsó negyedévét megelőző napokban. Várakozásaink szerint nem lesz jelentős elmozdulás a következő héten sem, mivel nem várható olyan új makroadat, vagy politikai esemény, amely jelentősen befolyásolná a piacon kialakult irányokat.

A fentiek okán ajánlásunk sem módosult jelentősen, hiszen a múlt héten egy kisebb korrekcióra számítottunk, ami meg is történt, de ma nem látható újabb belépési pont a vásárlásra. Ezért ma is azt tudjuk javasolni, hogy egy további 15-20 bázispontos hozamcsökkenés után az összes lejárat eladása javasolt, de addig tartás az ajánlásunk.

Részvénypiac. Itt is kialakult az a többi részpiacra is jellemző helyzet, hogy egy szűk sávon belül közepes forgalom mellett folyik a kereskedés. A gyorsjelentési szezon még kissé távol van, a nemzetközi befektetési alapok negyedéves tőkeallokációs váltásai is csak később éreztetik hatásukat, így az oldalazó mozgás továbbra is jellemzője maradhat a piacnak.Az mindenesetre biztató, hogy a 22 000 pontos szint „fogja a piacot”, de a forgalom nem elég ahhoz, hogy jelenős emelkedő trend kialakuljon. Most továbbra is a fundamentálisan erős részvényekre kell helyezni a hangsúlyt, de az elmúlt hetekben jelentősen emelkedő alacsony kapitalizációjú részvényeket ma már inkább kerülni kell, hiszen a gyors korrekció már egyes esetekben meg is történt és a többieknél is ez várható. Egyedül a Pannonplast lehet a kivétel, ahol a stratégiai tervek látványos teljesülése további áremelkedést hozhat. Ajánlásunk tehát változott, ismét az OTP, Mol, Pannonplast, MTelekom, FHB részvényeit ajánljuk vételre, míg a többi részvény esetében a kivárást ajánljuk.

Ajánlás (Oldaltörés)

Állampapír piac:

- állampapírok:

- eladás a mai szintektől 1520 bázisponttal alacsonyabb hozam mellett

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: OTP, Mol, Pannonplast, Matáv, FHB

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Nagyüzemben hamisított BKV-bérleteket két férfi

Nagyüzemben hamisított BKV-bérleteket két férfi

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó