szerző:
MTI

Most már egészséges szerkezetűnek nevezhető a magyar gazdaság fejlődése, ugyanis a tavalyi és az idei 4,2 százalék körüli növekedés úgy jön létre, hogy azt az export és a beruházás húzza, a fogyasztás pedig ettől némiképpen elmaradva növekszik – mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója.

Tavaly előtt és tavaly is három százalék körüli fogyasztás-növekedés volt, az idei évre pedig 3,5 százalékot várunk – mondta Akar. Szerinte az utóbbi két év átlagában 1,3 százalékra tehető a reálkereset-növekedés, s láthatóan erősödött a megtakarítási hajlandóság is, ami GDP-arányosan csak 1,8 százalék volt 2004-ben, a 2005-ös növekedést viszont már 4 százalékra lehet becsülni, s idén még feljebb fog emelkedni.

A beruházási kereslet is számottevően növekszik Magyarországon, s különösen az infrastrukturális beruházások – mindenekelőtt az útfejlesztések – lódultak meg, az építőipar pedig a GKI vezetője szerint a maga 15 százalékos növekedési ütemével valósággal szárnyal. Tavaly 10 százalék körüli volt a beruházás-növekedés, s idén is legalább 8 százaléknyi emelkedés várható.

Gondokat okoz mindeközben a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya, illetve az államháztartás hiánya. Akar László kifejtette, hogy a fizetési mérleg hiánya valamit javult tavaly, bár a pontos számokat még nem lehet tudni. A GKI várakozása szerint GDP-arányosan körülbelül 7,3 százalékra szállt le az előző év 8,4 százalékáról.

„Akárki nyeri a választást, ezzel a problémával szembe kell néznie, és valamit kell tennie, ugyanis a piac meglehetősen ideges ma már. „Ha a kormány a választásokat követően 3-5 hónapon belül semmit nem tesz, akkor a piaci szereplők és a minősítők is egyértelműen úgy fogják gondolni, hogy itt valami nagy korrekció fog bekövetkezni. Nem Magyarország fizetés-képtelenségétől fognak tartani, hanem esetleg egy valutaválság kibontakozásától, s mondjuk, hogy a forint az euróhoz viszonyítottan 310-ig elszalad" – vélekedett Akar László.

A gazdasági szakember arról beszélt, hogy az Európai Unió most kegyesen szeptember elsejéig vár, de akkor Magyarországnak meg kell mondania: hogy a csodába akar eljutni oda, amit vállalt. A vezérigazgató szerint most már kirívó, amit Magyarország a többiekhez képest csinál: „ha következetesen azt játsszuk, hogy minket nem érdekel, akármit is mondanak, akkor egyszer csak elzárhatják a pénzcsapot. A táncrend ugyanis megengedi, hogy a kohéziós pénzalapokat el lehet zárni."

„Azt nem lehet tartósan művelni, hogy egyre újabb és újabb eladósodással finanszírozzuk magunkat, és rakunk a következő generációkra újabb terheket" – mondta Akar László. „Ezek olyan szorítások, amelyek hatására a racionális politika a választások után nekilát olyan intézkedéseknek, hogy ebből a helyzetből kikerüljön.”

Akar szerint, ha sikerül az államháztartási konszolidációt megcsinálni, akkor nincs szükség olyan típusú kiigazításokra, mint például 1994-95-ben (Bokros-csomag). Sőt a reálbér még nőhet úgy, vagy majdnem úgy, mint ahogy a GDP.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

GKI: emelkedett a fővárosi ingatlanpiaci index

A fővárosi ingatlanpiaci index értéke mínusz 21,7 százalék volt 2005. III. negyedévében, az előző negyedévhez képest csaknem 3 tized százalékpontot javult - ismertette a GKI Gazdaságkutató Rt. adatait Akar László, a társaság vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

GKI: kétszámjegyű emelkedés a gázáraknál és távfűtésnél

A 2005. évi államháztartási hiány a GDP 5 százaléka körül lesz az EU módszertana alapján, figyelembe véve azt is, hogy az ESA-deficit számításánál az autópálya eladásból származó összegeket nem lehet beszámítani - állítja legfrissebb elemzésében a GKI Gazdaságkutató Rt.

hvg.hu Gazdaság

GKI: kiemelkedően teljesít a magyar ipar az EU-ban

A magyar gazdaság az első negyedévi lassulás után dinamikusabban fejlődik, a kamatok folyamatos csökkentése ellenére a forint tartósan erős. A bruttó keresetek emelkedése lassul, de a reálkeresetek így is gyorsan nőnek, a külső egyensúly pedig jelentősen javul - írja előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Rt.

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját