szerző:
hvg.hu

Folyamatban van egy relatív leértékelődés a régión belül, miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szlovák, illetve a lengyel politikai helyzet is gyengíti a régiós piacokat. Továbbra is a devizapozíciók építését tartjuk a leghatékonyabb portfólió kialakításához vezető útnak.

Ezúttal az UBS riogat. Igaz, hogy ezúttal „csak” egy részvény – nevezetesen a Richter – került leminősítésre, de a legfrissebb adatok szerint a régió piacaira áramló – és általában a fejlődő piacokra áramló – tőkenagyság 1995 óta a második legnagyobb heti értéket mutatta az elmúlt héten. Ennek ellenére a hazai tőzsdei árfolyamok jelentősen nem változtak, a forgalom sem volt kiemelkedően magas. Ezen a héten sem változott az alapvető ajánlati struktúránk, továbbra is a devizapozíciók építését tartjuk a leghatékonyabb portfólió kialakításához vezető útnak.

Devizapiac. A nemzetközi devizapiacokon a dollár újbóli erősödése lepte meg az elemzőket és a piaci szereplőket egyaránt. A korábbiakban mi is a dollár további gyengülésére számítottunk, de hirtelen elesett az 1,20-as szint.Az EUR/USD keresztárfolyam változás ezúttal annak köszönhető, hogy az SCP elképzelhetőnek tartja Olaszország leminősítését, miközben Németország és Franciaországnál is „rezeg a léc”. A továbbiakban azonban a dollár erősödésének erős korlátja lehet az 1,19-es szint. Ennek közelében a dolláreszközök euró eszközökra történő váltását ajánljuk.

A hazai piacon a nemzetközi – jellemzően régiós – események mozgatták a forint árfolyamát. Előbb a lengyel, majd a szlovák belpolitikai helyzet borzolta a kedélyeket, de a forint szűk sávban (250-252) mozogva követte a változásokat. A 250-es szint alatt már euró vételét javasoljuk, hiszen a politikai bizonytalanság a választások közeledtével fokozódik és a frissen megjelent – kedvező – áht. adat is inkább technikai (2005-ben előre fizetett tételek) pénzmozgásoknak köszönhetően alakult kedvezően.

Így továbbra is a euróban denominált alapok vételét javasoljuk, különös tekintettel az eurázsiai és az európai piacokra fókuszáló alapokra.

Nem ajánljuk a hosszú kötvények vételét (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A nemzetközi piacokon a hozamok emelkedése még mindig tart, de üteme kissé lassult, ami annak köszönhető, hogy a következő – feltételezett – kamatemelések már jórészt beépültek az árakba. Ezért most a fejlett piacokon javasolt a kötvény alapok vétele, de itt a befektetési időtáv fél-egy éves időszakot jelent.A hazai piacon is emelkednek a hozamok, de ezzel együtt a hozamfelár csökkent, ami annak köszönhető, hogy nőtt az esélye a jegybanki alapkamat csökkentésének. A mi véleményünk az, hogy az MNB óvatosan nyúl hozzá a kamatokhoz, így ezúttal – februárban – nem lesz kamatvágás, így továbbra sem javasolt a hosszú kötvények vétele, továbbra is a rövid (3 hónap) papírok tartását ajánljuk. Amennyiben elmarad a kamatvágás a későbbiekben (egy-két hónapos távon) számítani lehet arra, hogy a hozamok elérhetik a 7 százalékos szintet, ami már jó alkalom lehet arra, hogy a 3-5 éves szegmensben is pozíciókat nyissunk.

Részvénypiac. A nemzetközi részvénypiaci hangulat jellemzően vegyes képet mutat, ami a gyorsjelentési szezon, illetve a deviza keresztárfolyamok alakulásának függvényében naponta változik, de nincs meghatározó trend. A régiónkban inkább csökkennek az árak, de stagnálás jellemző a nagyobb piacokra is, ami a heti adatokat illeti.A fejlődő piacokra áramló tőke ugyanakkor rendkívüli méretékben emelkedett az elmúlt héten, de a régiót – különösen hazánkat – elkerülte ennek áldásos hatása, de a továbbiakra nézve nem vagyunk feltétlenül pesszimisták. A korábban alulteljesítő Matáv, valamint az OTP (továbbra is) jó vétel lehet, mint ahogy a Pannonplast is, amely ma már egyes elemzőknél kiugróan alulértékelt papírként jelenik meg ajánlásaikban. A korábban ajánlott Mol viszont gyengén teljesít, de ha 20 000 forint közelébe esik az ár, itt is vételi pozíció felvétele javasolt.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- tartás: 3 hónap

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: OTP, Mol (20 ezer forintnál), Pannonplast, Matáv

- eladás: kis kapitalizációjú részvények

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Próbálta már beírni azt a böngészőjébe, hogy fake.news.hu? Tegye meg, érdemes

Próbálta már beírni azt a böngészőjébe, hogy fake.news.hu? Tegye meg, érdemes

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra

Forrest Gumpról nevezte el a gyerekét Tom Hardy, csak van ezzel egy kis probléma

Forrest Gumpról nevezte el a gyerekét Tom Hardy, csak van ezzel egy kis probléma