Az ár és a környék mellett a legfontosabb lakásvásárlási szempont, hogy az ingatlan jó elrendezésű legyen. Melyek azok az alapvető funkciók, amelyeknek a jól kialakított lakásbelső megfelel? Milyen hibákat kell észrevennünk, mielőtt a vételről döntünk?

Két szoba + nappali. Rajz az alap
Amikor lakást vásárolunk, ne szégyelljük alaposan megmérni a kiszemelt ingatlant. Mérőszalaggal kiderül, mekkora valójában a lakás, akár a bruttó, akár a nettó négyzetméter-értéket nézzük. Ezzel ugyanis gyakran játszanak az újlakás-beruházók: a hirdetésben, a honlapon megadják a bruttó értéket, ám arról nem számolnak be, milyen vastagok a falak, és így mekkora hely maradnak nekünk.

Szoba vagy félszoba?

A rossz térkialakítással bizony hasznos tereket veszítünk: ha például sarkot alakítanak ki egy tetőtéri benyúlás alatt, az a néhány négyzetméter kutyaól elhelyezésén kívül bármire alkalmatlan. Arról nem is beszélve, hogy ezek a területek (minden, ami 190 centiméter belmagasság alatti) nem számítanak hasznosnak.

A mérés mást is a felszínre hoz: mégpedig azt, mekkorák a szobák. Még pontosabban azt, hogy egyáltalán szobának lehet-e nevezni a helyiségeket. Ha ugyanis alapterületük nem éri el a 12 négyzetmétert, csak félszobának tekinthetők. Ebben az esetben vessünk egy pillantást a hirdetésre, és ha a „nappali plusz két szoba” megjelölést találjuk, azonnal kérjünk árengedményt, hiszen erre a struktúrára egészen más állami támogatási lehetőségek épülnek, mint két félszobára.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kevesebb számú egész szoba jobb elrendezésnek számít-e, mint több félszoba. A család jellege, a funkciók döntik el, melyik a kedvezőbb. Ha valaki 80 négyzetméteren két gyermeket, hálószobát és dolgozót is szeretne, nyilván boldogabb, ha több helyiség található a lakásban. Ráadásul egy tíz négyzetméteres félszoba már nem is mondható „lyuknak”.

Tilos az átjárás!

A modern elrendezésű lakásokra jellemző, hogy egyetlen központi hallból vagy folyosóról lehet megközelíteni az összes szobát. Ez remek ötlet a tervezőktől, hiszen nincsen olyan szoba, amelyiken keresztül lehet csak megközelíteni egy másikat. Főként régi házakra, öreg lakásokra jellemző olyan elrendezés, hogy egyszerűen muszáj valamelyik hálószobán átvágni, ha a másikba vagy a fürdőszobába igyekszünk. Ez gyakorlatilag lakhatásra alkalmatlanná teszi az adott helyiséget, legalábbis hálószobaként vagy gyerekszobaként nem jöhet szóba. Mindenképpen olyan lakást vegyünk, ahol például az amúgy is közösségi jellegű étkezőből nyílik az összes lakószoba.

Megannyi fürdőszoba

Korszerűnek mondható az a gondolat, hogy egy fürdőszoba egy wc-vel csak egyedülállók számára megfelelő. Ha már két ember lakik együtt, célszerű külön wc-vel bíró lakást választani. Ha két gyermek van a családban, már nehézkessé válik az élet két külön fürdőszoba nélkül. Az sem árt, ha van két fürdő és egy külön mellékhelyiség.

Amint az példánkban szereplő alaprajzunkon is látható, a fürdőszobáknak célszerű a hálókhoz csatlakozniuk. Az egyikben lehet zuhanyzó, a másikban a fürdőkád, ám a mosdó elengedhetetlen mindkettőben.

Konyha, generációs blokkok, zaj (Oldaltörés)

Sok új lakóparkban szó szerint sarokba szorítják a konyhát, és néhány négyzetméterrel meg egy olcsó beépített bútorral letudják a helyiséget. Pedig a konyha fontos még azoknak is, akik nem tudnak/szeretnek főzőcskézni. A legjobb hangulatú beszélgetések itt zajlanak, és sok családi otthonban ez a fő találkozóhely, hogyha étkezővel is kombinálják. Ezért bőséges munkafelületet célszerű kialakítani, nagyobb alapterülettel. Ne felejtkezzünk meg a háztartási gépekről! El kell férnie egy hűtőnek, egy fagyasztó szekrénynek, és manapság mind gyakrabban a mosogatógépnek is. Bár nagy divat az egyterű, amerikai konyha, a szagok miatt nem árt gondoskodni némi zárhatóságról: például egy tolóajtóval.

Gyerek-felnőtt blokkok

Nem rossz, ha kitaláljuk, a lakás melyik blokkja lehet a felnőtteké és melyik a megszületendő vagy már éppen a lakásban szaladgáló gyerek(ek)é. Ha elég nagy a lakás, kialakítható egy felnőtt hálószoba-fürdőszoba-nappali blokk, valamint két gyerekszoba egy közös fürdővel. E kettőt a konyha választja el.

Arra persze érdemes ügyelni, hogy ne specializáljuk túlzottan a helyiségeket. Gondolnunk kell arra is, hogy változások lehetnek családi állapotunkban, helyzetünkben, vagy esetleg eladjuk az ingatlant. Ha több olyan helyiség is van a lakásban, házban, amely elképzelhető hálószobaként, dolgozószobaként, gyerekszobaként vagy más funkcióban is, az rugalmasságot jelent mindegyik említett helyzetben. Könnyen átrendezhetjük a lakást, a vevőjelöltek pedig könnyebben belevetíthetik saját elképzeléseiket az ingatlanba.

Zajok kintről-bentről

Nincs zavaróbb, mint hangos hálószoba. Mindenkinek joga van a pihenéshez, ezért győződjünk meg arról, hogy a lakás egyetlen szóba jöhető hálóhelyisége nem néz forgalmas főútra vagy vasúti sínre. A belső zajok sem kellemesek: ha a gyerek alszik a szobájában, és csak lábujjhegyen járva tudunk közlekedni a nappaliban, akkor lehet, hogy nem jól helyezték el azt a szobát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Fészekrakó: a kormány szerint sikeres

A Fészekrakó program első éve sikeres volt, hiszen ez idő alatt a tervezett 20 ezer ügyfélnél 2 ezerrel többel kötöttek szerződést a bankok - jelentette ki Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. A Fidesz szerint a kormány gyengén teljesített az otthonteremtésben.

hvg.hu Gazdaság

Ingatlanpiaci szótár kezdőknek és haladóknak

Magyarországon sajnos sokan úgy űzik az ingatlan-közvetítői szakmát, hogy az alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Pedig van néhány szakszó, amelyet megtanítanak a szaktanfolyamokon, és amelyet a vevőknek-eladóknak is érdemes ismerniük: így elkerülhetik a rossz üzleteket.

hvg.hu Gazdaság

Mitől nő egy lakás értéke?

Evidens és trükkös tulajdonságok különböztetik meg az értékes lakást a csak olcsóbban eladhatótól. Vevőként tisztában kell lennünk ezekkel az ismérvekkel: nézzük, hogyan döntenek a profik.

hvg.hu Gazdaság

A nő választja ki a lakást, de a férfi fizet

A közhiedelemmel ellentétben a nők szava döntőbb a lakásvásárlásnál, mint a férfiaké; ám a fizetési feltételek megbeszélését a nők több mint 80 százaléka a férfiakra bízza - tette közzé az ingatlanberuházó Engel Group a cég saját belső elemzésének tapasztalatait.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiac: az alapterület nő, az árak csökkennek

Továbbra is a lakáspiacot uralja leginkább a pesszimizmus, míg a viszonylag legkedvezőbb képet az üzlethelyiségek piaca mutatja. A raktárak és az irodák esetében mérsékelt borúlátás jellemző - derül ki a GKI és az AL Holding közös felméréséből.

hvg.hu Ingatlan

Százéves társasház kapta a nívódíjat

A IX. kerület Viola utca 50. szám alatti épületet Erzsébet Királyné Házának nevezték el, mert a tizenöt lakásos újépítésű társasház története visszanyúlik a XIX. századba. A ház múltbeli története és mai átváltozása rendkívüli építészeti megvalósítást eredményezett; a szakma ezt jutalmazta.

Gazdaság

Építkezések kötelező biztosítása

Családi építkezéshez csak akkor lehet hitelt felvenni, ha az építtető bebiztosítja magát a kivitelezés kockázatai ellen. Kevés azonban a biztosítói ajánlat, ráadásul a feltételek is merevek. A lakásbiztosítással kombinált megoldást viszont nem mindegyik bank fogadja el.

hvg.hu Gazdaság

Személyre szabott lakberendezés

Milyen a jó lakás? Kinek-kinek ízlése szerint másmilyen. A stílus-típusok azonban talán segítenek a választásban. Most lakberendezési stílusokból adunk gyorstalpalót: kihez és milyen pénztárcához melyik illik.

hvg.hu Gazdaság

Irodakereső: ki képviselje a bérlőt?

A hazai irodapiacon is mind elfogadottabbá válik a bérlőképviselet: profi ingatlancégek nyújtanak ilyen szolgáltatást bérleményt kereső vállalkozásoknak. Miért jó ez? A bérlő igényeinek megfelelő piaci kínálatot mutatnak be, a szerződés tárgyalásakor pedig gyorsan elérik a legkedvezőbb feltételeket.

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Visszatér a tél, érkezik a hó

Visszatér a tél, érkezik a hó

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”