szerző:
hvg.hu

A hazai piacon egyszerre több ellentétes hatás mozgatja az árakat, árfolyamokat; de egészében elmondható, hogy hazánk relatív lemaradó a térségben. Ma nem látunk tiszta trendet a piacon, így kivárást, azaz a rövid (3-6 hónap) papírok tartását ajánljuk.

Merre tovább? Az államháztartási hiány kedvezően alakulhat, bár január lévén még korai lenne sikerről beszélni, ugyanakkor a Világbank is felhívta a figyelmet arra, hogy a térség fejlődése kimagasló, de a konvergencia folyamat megtorpanni látszik, a kiigazításra pedig nem sok esély van, különös tekintettel Magyarországra, ahol a költségvetési helyzet javítására készült terveket majdhogy nem illuzórikusnak nevezi a tanulmány.

Közben a térség piacaira, illetve általában a feltörekvő piacokra továbbra is áramlik a tőke, mivel az európai és az amerikai kötvényhozamok tovább emelkednek, ami jelentős likviditást generál nemzetközi szinten. Ezért lehetséges az, hogy – szélsőséges mozgások mellett – a hazai piac nem esik, a lemaradás a régióhoz mérten még mindig növekvő piacot jelent.

Devizapiac. A devizapiac életében ismét az EUR/USD volt a meghatározó. Itt az történt, hogy az 1,20-as szint elérése után a dollár tovább erősödött, de ez a trend lassulóban, gyengülőben van.Az év eleji szint várhatóan nem fog megdőlni a közeli jövőben, ami azt jelenti, hogy az 1,195-ös szint megállítja a dollár erősödését. Ajánlásunk tehát dollár eladás, euró vétel.A hazai piacon a forint továbbra is stabil maradt, nem volt jelentős mozgás a piacon. Ez annak köszönhető, hogy a hazai események nem voltak jelentős hatással, a nemzetközi hatások pedig jórészt kioltották egymást. Ajánlásunk továbbra is az, hogy a 250-es EUR/HUF szintnél erősebb forint esetén az euró pozíciók építése javasolt, euróban denominált alapok vételén keresztül.

A rövid papírok tartását ajánljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvények piacán a nemzetközi kereskedésben a hozamok enyhe emelkedését figyelhettük meg, de a mostani emelkedő periódus lassan a végéhez közeledik, így dinamikája is csökken. Az euróban, dollárban denominált kötvények, kötvény alapok vételére jó lehetőség kínálkozik.A hazai piacon nem volt jelentősebb mozgás, de az mindenképpen figyelemre méltó körülmény, hogy egyre több elemző tartja elképzelhetőnek a további, óvatos (25 bps.) kamatvágásokat az MNB részéről. Ez a körülmény kordában tartja a piaci mozgásokat, de véleményünk szerint ma nem érdemes hosszú lejáratú kötvényeket vásárolni, mivel a kamatvágások mértéke már nem lesz jelentős - ha egyáltalán lesz -, illetve a valószínűsége nem sokkal nagyobb, mint a hozamok emelkedésének. Tehát ma nem látunk tiszta trendet a piacon, így kivárást, azaz a rövid (3-6 hónap) papírok tartását ajánljuk.

Részvénypiac. A BÉT meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott a héten, hiszen nem egyszer 300-400 pontos pozitív, illetve negatív tartományban mozgott az előző napi szintekhez mérten. A kilátások inkább pozitívak, hiszen a gyorsjelentésekre várva az elemzők inkább javuló eredményekre számítanak, de a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok erősen befolyásolják az árak alakulását.

Ha a befektetők inkább viszik, mint hozzák a pénzt a jó eredmények csak a nyereségek realizálására használják fel, így az árak ekkor is eshetnek. Fontos látni azt, hogy ebben az esetben a belépési pontokat kell keresni, míg a rossz eredmények hatására kialakuló esésbe inkább „beleadni” érdemes.Ma – ezzel együtt is – a helyzet inkább pozitív kilátásokkal kecsegtet, mivel az emelkedő napokon nagyobb a forgalom, ami annak a jele, hogy van valós kereslet a piacon. Ez azonban nem elég arra, hogy a 22 500 pontot tartósan meghaladja az index. A mai 22 000-22 500 pontos sávon belül a sáv alja jó belépési pont lehet, de fontos, hogy továbbra is az OTP, az Mtelekom, a Pannonplast részvényei ajánlhatók vételre. Az Egist ellenben ma már eladni érdemesebb, hiszen áremelkedése a korábbi elképzeléseket is felülmúló szintű.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- tartás: 3 hónap

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: OTP, Mol (20 000 forintnál), Pannonplast, Mtelekom

- eladás: Egis

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÉrdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre