szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tartalmaznak a határérték feletti mennyiségben génkezelt összetevőket (GMO) a Globus termékei, így megfelelnek a jogszabályoknak.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laboratóriumaiban készült vizsgálatok kimutatták, hogy a Globus termékei a jogszabályoknak megfelelően, a határérték feletti mennyiségben nem tartalmaznak GMO-t.

A Globus közleményében emlékeztet arra, hogy a Greenpeace pár héttel ezelőtti GMO akciója után felvette a kapcsolatot a zöldszervezettel, majd vizsgálatot kezdeményezett több terméke esetében is.

A közleményben a konzervipari cég rámutat, hogy az európai uniós és magyar jogszabályok is csak 2004 márciusa óta szabályozzák szigorúan a GMO-t tartalmazó termékek forgalomba hozhatóságát. A szabályozás alapján amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz GMO-t, akkor azt jelezni kell a termék csomagolásán.

A Globus Rt. a mostani vizsgálatok során bevizsgáltatott több, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban gyártott szója tartalmú hústerméket is. Az OÉTI vizsgálatai egyetlen alkalommal sem mutattak ki határérték feletti GMO-t, így a termékek minden szempontból megfelelnek a hatályban lévő jogszabályoknak.

A Greenpeace által vizsgált, 2003-ban gyártott és ugyanazon évben forgalomba hozott lunchhús-termék 0,9 százaléknál nagyobb mértékben génkezelt összetevőt (GMO) tartalmazott - áll a közleményben.

A közlemény szerint a Globus csoport folyamatosan betartja a jogszabályok által előírt élelmiszerbiztonsági előírásokat, sőt sok esetben azoknál lényegesen szigorúbb minőségi követelményeket is alkalmaz termékei előállítása során. Ezért csak olyan beszállítóktól vásárol alapanyagot, amelyek a legszigorúbb minősítéseket tudják felmutatni, és garantáltan nem génkezelt alapanyagokat állítanak elő.

A cég ennek megfelelően visszautasít minden olyan beszállítót, amely nem tudja garantálni, illetve minőségi tanúsítvánnyal igazolni, hogy terméke nem génkezelt. A Globus Csoport az összes élelmiszeriparban létező minőségbiztosítási rendszert (ISO9001, HAACP, IFS, BRC, EFSIS) alkalmazza termelése során - tartalmazza a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Globus adatokat kér a Greenpeace-től a GMO-vád miatt

A Globus Konzervipari Rt. további adatokat kért a Greenpeace környezetvédő szervezettől az általuk kifogásolt génkezelt összetevőket (GMO) tartalmazó termékekről, hogy kivizsgálhassa az azokhoz felhasznált alapanyagokat.

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt