szerző:
MTI/hvg.hu

Keddi londoni elemzői vélemények szerint komoly piaci kockázatot jelentene Gyurcsány Ferenc lemondása; hitelminősítői vélemény szerint az eddigi események mindazonáltal nem érintik a magyar adóskockázati besorolást.

Gyurcsány kormányfő és Veres pénzügyminiszer.
A pénz szereti őket
© Túry Gergely
Juliet Sampson, az HSBC befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci stratégája kedden azt mondta: a magyar papírok piaci értékelése jelenleg „elsöprő mértékben” a reformprogram hitelességére alapszik, a program hitelessége viszont jelentős részt Gyurcsány Ferenchez, illetve az ő hatalmon maradásához kötődik.

Sampson szerint ezt az magyarázza, hogy Gyurcsány érdeme a szocialisták választási sikere, és a kormányfő „egyedülállóan befolyásos helyzetben van”, amikor a „politikailag igen nehéz” reformlépések megtételére kerül a sor. Ezért bármilyen fejlemény, amely miatt úgy tűnne, hogy Gyurcsány Ferenc esetleg távozik, megingatná a magyar piacot, fogalmazott a londoni elemző.

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc „nem politikai újonc, és nem is olyasvalaki, aki könnyen hagyná magát az eseményektől sodortatni”.

Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány mégis távozni kényszerülne, az okozhatna-e komolyabb tőkekivonást a magyar piacról, Juliet Sampson azt mondta: nem számít arra, hogy a miniszterelnök távozik, de ha ez valamilyen okból mégis bekövetkeznék, az „egyértelműen negatív” piaci fejlemény lenne. Utódjának ugyanis újra kellene teremtenie a hitelességet, nemcsak a költségvetési programét, amelyet Gyurcsány dolgozott ki és hajtott keresztül, de aziránt is bizalmat kellene keltenie, hogy ő is képes végigvinni a csomagot a következő választásokig, mondta az elemző.

Sampson szerint nem világos, hogy létezik-e olyasvalaki, aki „Gyurcsányéhoz hasonló beszédkészséggel és a (csomag) végighajtáshoz szükséges puszta akaraterővel bír".

A Dresdner Kleinwort – a Dresdner Bank londoni befektetési részlege – által kedden kiadott elemzésben is az áll, hogy jelenleg „nagyon kockázatos politikai lépés lenne” a vezetőváltás a kormány élén, főleg akkor, ha nagy hirtelenséggel történik, mivel nincs olyan közismert és hiteles jelölt, aki készen állna a reformok erőteljes továbbvitelére.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint az ellentmondó hírek ellenére még mindig valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc a posztján marad, mint az, hogy nem. Az éjszakai erőszakcselekmények képei „rondák ugyan”, de a GS elemzése szerint nem várható, hogy az összecsapások eszkalálódnak, és a lakosság zöme sem pártolja az erőszakot.

Lehet, hogy a szocialistákat nem választják újra négy év múlva, de még ha a kormányfő végül le is mondana, akkor sincs sok egyéb választásuk, mint a költségvetési megszorítások továbbvitele, áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.

Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's hitelminősítő térségi hitelfolyamat-elemzője az kedden azt mondta: a magyarországi események önmagukban nem befolyásolják a szuverén magyar adóskockázati besorolást, mert nem érintik közvetlenül azokat a kritériumokat – például a szuverén adósságkibocsátó hitelképességét vagy a közfinanszírozás helyzetét –, amelyeket az S&P általában elemez.

Stukenbrock megfogalmazása szerint még az sem gyakorolna szükségszerűen hatást a besorolásra, ha a miniszterelnök lemondására irányuló követelések teljesülnének.

Az már azonban érintené a magyar adósosztályzatot, ha a jelenlegi események, vagy egy esetleges váltás a kormány élén gyengítené a közfinanszírozás rendbetételével és az előterjesztett reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kormányzati eltökéltséget, mondta a Standard & Poor's szakértője. Hozzátette: ha a fejlemények akár közvetett hatásaként is, bármely okból a gazdaságpolitikai döntéshozók úgy éreznék, hogy nem akarják, vagy nem tudják olyan keményen továbbhajtani a reformokat, ahogy jelenleg szeretnék, annak jó eséllyel negatív hatása lenne a magyar adósosztályzatra. Jelen pillanatban azonban a Standard & Poor's nem lát erre utaló jeleket, mondta a hitelminősítő térségi elemzője.

A Standard & Poor's éppen az egyensúlyi csomag júniusi bejelentése után minősítette vissza a magyar adóskockázatot az addigi elsőrendű „A mínusz”-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes „BBB plussz”-ra, azzal az indokkal, hogy a magyar kormány költségvetési konszolidációs programja „figyelemreméltó” ugyan, a közfinanszírozási helyzet azonban nagyobb mértékben romlott, mint amennyit a program javítani fog rajta még maradéktalan végrehajtás esetén is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyurcsány konvergenciaegyeztetésre Luxembourgba érkezett

Luxembourgba érkezett szerda reggel Gyurcsány Ferenc. A kormányfő luxembourgi kollégájával, Jean-Claude Juncker miniszterelnökkel folytat megbeszélést, amelynek fő témája a hamarosan az Európai Bizottsághoz juttatandó magyar konvergencia-program.

MTI Gazdaság

Putyin és Gyurcsány új gazdasági sikerek felé tekint

Semmi nem mutat arra, hogy ne valósuljon meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely az egész európai ellátást szolgálja - fogalmazott Vlagyimir Putyin a Gyurcsány Ferenccel Szocsiban zajlott találkozó után.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: hatékonyan akarunk elkölteni 8 ezer milliárdot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint karakteres fejlesztési programot kell formálni a 2007-2013-as időszakban ahhoz, hogy a rendelkezésre álló összesen 8 ezer milliárd forintot a leghatékonyabban költse el az ország. Gyurcsány Ferenc erről a Nemzeti Fejlesztési Tanács (NFT) alakuló ülésén beszélt kedden Budapesten. A Fidesz hevenyészett munkának nevezte a fejlesztési tervet.

Gazdaság

A volt szovjet pártüdülőbe utazik Gyurcsány

Energetikai és mezőgazdasági kérdésekről lesz szó Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jövő hétfői találkozóján. A kormányfő pár nappal később Berlinbe is ellátogat, ahol Angela Merkel kancellárral találkozik.

MTI Itthon

Bokrosnak nincs nagy baja Gyurcsányék programjával

Előrelépés a konvergenciaprogram, mivel hosszú idő óta először született olyan dokumentum, amely a valóságot elismeri – jelentette ki Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) által rendezett konferencián.

MTI Itthon

Gyurcsány: 2008 és 2010 között helyreáll az egyensúly

Gyurcsány Ferenc szerint 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót ezután két éven belül lehet bevezetni. A miniszterelnök erről azután tájékoztatta a sajtót Kuncze Gáborral közösen, hogy az SZDSZ frakciójával a konvergenciaprogramról egyeztetett

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a konvergenciaprogram az egyensúlyteremtésre épül

A konvergenciaprogram arra az egyensúlyteremtésre épül, amely alapja egy versenyképes Magyarország megteremtésének - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az MSZP-frakció budapesti ülésén. A miniszterelnök szerint ez nem jobb- vagy baloldali politika kérdése.

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Kihúzták az eheti lottószámokat

Kihúzták az eheti lottószámokat

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést