szerző:
MTI

A lakosság és a nagyon kis fogyasztók, akiket az egyetemes szolgáltatók látnak el villamos energiával, három árszabás közül választhatnak 2008. január elsejétől attól függően, hogy mely napszakban kívánják az áramot fogyasztani - derül ki a gazdasági és közlekedési miniszter rendeletéből, amely a Magyar Közlöny december 29-diki számában jelent meg.

A villamosenergia-ipari piacnyitáshoz szükséges utolsó miniszteri rendeletek jelentek meg a közlönyben, közöttük a rendszerhasználati díjakról szóló is. A rendszerhasználati díjak néhány eleme mérséklődött, és a díj összességében átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett 2008. január 1-jével 2007-hez képest. A lakosság számára 2008. január elsejétől átlagosan 9,8 százalékkal lett magasabb az áram ára.

Az A1 árszabás esetén az egyetemes szolgáltató egy naptári napon belül azonos, 21,9 forint/kilowattóra árat köteles alkalmazni. Az A2-es meghatározott zónaidőben az adott időszakban a kereslet-kínálat által meghatározott árat alkalmazza: a csúcsidőszakban   kilowattóránként 26,14 forintot, míg a völgyidőszakban 16,14 forintot. A csúcsidőszak a 06-22 óra, a nyári időszámítás idején a 07-23 óra, a völgyidőszak pedig a 22-06 óra, illetve a 23-07 óra közötti időszakot jelenti. Az úgynevezett B árszabás lényegében az eddigi éjszakai áram díja, amely 13,71 forint kilowattóránként.

A villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményéről szóló GKM rendelet szerint évi 20 ezer kilowattóráról 15 ezerre mérsékelték a kedvezményezett fogyasztást. Összehasonlításként: az átlagos lakossági fogyasztás évi 2300 kilowattóra körül van, de ebben benne van a hétvégi ház és az árammal fűtött lakás is. A kedvezmények miatt jellemzően iparági dolgozók használják a villanyfűtést. A kedvezmény mértéke a fogyasztás nagyságától függően sávosan 63 százaléktól 40 százalékig terjed.

A korábbi információk szerint a 100 éve létező iparági kedvezményt 20 ezer aktív dolgozó és 45 ezer nyugdíjas kapja. A most megjelent rendelet szerint az aktív dolgozók kedvezményét a munkáltatók, a nyugdíjasokét pedig az összes fogyasztó fizeti meg. A kedvezményt csak az egyetemes szolgáltatótól és csak saját használatra vehetik igénybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Váltott áram

Az eddigi legnagyobb magyarországi áramaukció előtt néhány nappal exportkorlátozó rendeletet hozott a gazdasági tárca...

MTI/hvg.hu Gazdaság

Új villamosenergia-termelő blokk Visontán

Újabb 17 milliárd forint beruházása nyomán, immár a második gázüzemű blokk kezdte meg az áramtermelést a Mátrai Erőműben – közölte a cég igazgatóságának elnöke.

MTI Gazdaság

GKM: 10 százalék alatti lakossági áramáremelés várható

A végső fázisban van a döntően a lakosságot villamos energiával ellátó egyetemes szolgáltatásról szóló rendelet megalkotása, amelyben kihirdetik az ilyen szolgáltatók árrését – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Itthon

A kormány döntött: jövőre teljes a villamosenergia-liberalizáció

A kormány elfogadta a villamosenergia-törvény tervezetét, amely értelmében 2008. január 1-jével megvalósul a villamosenergia-piac teljes liberalizációja Magyarországon - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a szerdai kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Villamosenergia: nem járna áremeléssel a szerződések felbontása

A Magyar Villamos Művek Zrt. és a magyarországi erőművek között meglévő hosszútávú áramvásárlási szerződések felbontása 275 forintos euróárfolyam esetén 6,5 százalékkal megawattóránként 11 735 forintra mérsékelné a hazai villamosenergia nagykereskedelmi árát - állítják a a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) kutatói.

HavariaPress Gazdaság

2010-ig összekötik a magyar és a horvát villamosenergia-hálózatot

Egymáshoz kapcsolják a magyar és a horvát villamosenergia-rendszert. A dél-dunántúli térség ellátásbiztonságának javítása érdekében 2004-ben üzembe került Paks-Pécs kétrendszerű 400 kV-os összeköttetés az idei évben - egy 5 milliárd forintos beruházás keretében - Horvátország irányába bővül.

hvg.hu Itthon

Tovább él az áramszocializmus

Alig fél év múlva felszabadulnak a villamosenergia-árak, a fogyasztók a szabadpiacon alkudoznak majd a kilowattóra-tarifákért. Legalábbis elméletileg. A legtöbb felhasználónak azonban gőze sincs a változásokról. Használható törvény pedig még nincs.

Vélemény

Magyar áramimport a Szaharából?

A Negev-sivatag kellős közepén működő izraeli kutatóközpont jelentős áttörést ért el a napenergia gazdaságossá tételében; egy izraeli vállalat már az új rendszer ipari alkalmazásán dolgozik. Az intézetet vezető David Feiman professzor szerint nincs messze az idő, amikor Magyarország is olcsó napenergiából fedezheti majd áramszükségletét - a Szaharából induló távvezetéken keresztül.

MTI Gazdaság

Ismét összeül a villamosenergia krízis munkabizottság

A jövő héten ismét ülésezik a villamosenergia krízis munkabizottság, hogy megtárgyalják a teendőket a szeptemberi várható csúcsfogyasztás lehetséges problémáinak megoldására - nyilatkozta Vinkovits András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója szerdán.

MTI Gazdaság

Jól profitál a magyar áramcégek tulajdonosa

A legnagyobb német áramtermelő, az RWE teljesítménye az első félévben gyorsulva, a harmadik negyedévben kissé lassulva növekedett, de így is 2,827 milliárd euró lett az adózott eredménye, 35,1 százalékkal több a tavalyi első kilenchavi 2,092 milliárdnál.

Nagy a dugó Zuglóban, baleset volt a Nagy Lajos király útján

Nagy a dugó Zuglóban, baleset volt a Nagy Lajos király útján

Kiütéses belga, holland és német siker

Kiütéses belga, holland és német siker

Magyar siker: a BBC is foglalkozik a röszkei tranzitzónában ragadt apával és fiúval

Magyar siker: a BBC is foglalkozik a röszkei tranzitzónában ragadt apával és fiúval

Hogyan segíthetik egymást a nők? Múltbéli minták a jövő munkahelyein

Hogyan segíthetik egymást a nők? Múltbéli minták a jövő munkahelyein

Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel

Borkai ügyvédjének előkerült egy szerződése a győri egyetemmel

Rossi: Soha, semmilyen esetben nem leszek akadály

Rossi: Soha, semmilyen esetben nem leszek akadály