szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lakosság és a nagyon kis fogyasztók, akiket az egyetemes szolgáltatók látnak el villamos energiával, három árszabás közül választhatnak 2008. január elsejétől attól függően, hogy mely napszakban kívánják az áramot fogyasztani - derül ki a gazdasági és közlekedési miniszter rendeletéből, amely a Magyar Közlöny december 29-diki számában jelent meg.

A villamosenergia-ipari piacnyitáshoz szükséges utolsó miniszteri rendeletek jelentek meg a közlönyben, közöttük a rendszerhasználati díjakról szóló is. A rendszerhasználati díjak néhány eleme mérséklődött, és a díj összességében átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett 2008. január 1-jével 2007-hez képest. A lakosság számára 2008. január elsejétől átlagosan 9,8 százalékkal lett magasabb az áram ára.

Az A1 árszabás esetén az egyetemes szolgáltató egy naptári napon belül azonos, 21,9 forint/kilowattóra árat köteles alkalmazni. Az A2-es meghatározott zónaidőben az adott időszakban a kereslet-kínálat által meghatározott árat alkalmazza: a csúcsidőszakban   kilowattóránként 26,14 forintot, míg a völgyidőszakban 16,14 forintot. A csúcsidőszak a 06-22 óra, a nyári időszámítás idején a 07-23 óra, a völgyidőszak pedig a 22-06 óra, illetve a 23-07 óra közötti időszakot jelenti. Az úgynevezett B árszabás lényegében az eddigi éjszakai áram díja, amely 13,71 forint kilowattóránként.

A villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményéről szóló GKM rendelet szerint évi 20 ezer kilowattóráról 15 ezerre mérsékelték a kedvezményezett fogyasztást. Összehasonlításként: az átlagos lakossági fogyasztás évi 2300 kilowattóra körül van, de ebben benne van a hétvégi ház és az árammal fűtött lakás is. A kedvezmények miatt jellemzően iparági dolgozók használják a villanyfűtést. A kedvezmény mértéke a fogyasztás nagyságától függően sávosan 63 százaléktól 40 százalékig terjed.

A korábbi információk szerint a 100 éve létező iparági kedvezményt 20 ezer aktív dolgozó és 45 ezer nyugdíjas kapja. A most megjelent rendelet szerint az aktív dolgozók kedvezményét a munkáltatók, a nyugdíjasokét pedig az összes fogyasztó fizeti meg. A kedvezményt csak az egyetemes szolgáltatótól és csak saját használatra vehetik igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Váltott áram

Az eddigi legnagyobb magyarországi áramaukció előtt néhány nappal exportkorlátozó rendeletet hozott a gazdasági tárca...

MTI/hvg.hu Gazdaság

Új villamosenergia-termelő blokk Visontán

Újabb 17 milliárd forint beruházása nyomán, immár a második gázüzemű blokk kezdte meg az áramtermelést a Mátrai Erőműben – közölte a cég igazgatóságának elnöke.

MTI Gazdaság

GKM: 10 százalék alatti lakossági áramáremelés várható

A végső fázisban van a döntően a lakosságot villamos energiával ellátó egyetemes szolgáltatásról szóló rendelet megalkotása, amelyben kihirdetik az ilyen szolgáltatók árrését – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Itthon

A kormány döntött: jövőre teljes a villamosenergia-liberalizáció

A kormány elfogadta a villamosenergia-törvény tervezetét, amely értelmében 2008. január 1-jével megvalósul a villamosenergia-piac teljes liberalizációja Magyarországon - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a szerdai kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Villamosenergia: nem járna áremeléssel a szerződések felbontása

A Magyar Villamos Művek Zrt. és a magyarországi erőművek között meglévő hosszútávú áramvásárlási szerződések felbontása 275 forintos euróárfolyam esetén 6,5 százalékkal megawattóránként 11 735 forintra mérsékelné a hazai villamosenergia nagykereskedelmi árát - állítják a a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) kutatói.

HavariaPress Gazdaság

2010-ig összekötik a magyar és a horvát villamosenergia-hálózatot

Egymáshoz kapcsolják a magyar és a horvát villamosenergia-rendszert. A dél-dunántúli térség ellátásbiztonságának javítása érdekében 2004-ben üzembe került Paks-Pécs kétrendszerű 400 kV-os összeköttetés az idei évben - egy 5 milliárd forintos beruházás keretében - Horvátország irányába bővül.

hvg.hu Itthon

Tovább él az áramszocializmus

Alig fél év múlva felszabadulnak a villamosenergia-árak, a fogyasztók a szabadpiacon alkudoznak majd a kilowattóra-tarifákért. Legalábbis elméletileg. A legtöbb felhasználónak azonban gőze sincs a változásokról. Használható törvény pedig még nincs.

Vélemény

Magyar áramimport a Szaharából?

A Negev-sivatag kellős közepén működő izraeli kutatóközpont jelentős áttörést ért el a napenergia gazdaságossá tételében; egy izraeli vállalat már az új rendszer ipari alkalmazásán dolgozik. Az intézetet vezető David Feiman professzor szerint nincs messze az idő, amikor Magyarország is olcsó napenergiából fedezheti majd áramszükségletét - a Szaharából induló távvezetéken keresztül.

MTI Gazdaság

Ismét összeül a villamosenergia krízis munkabizottság

A jövő héten ismét ülésezik a villamosenergia krízis munkabizottság, hogy megtárgyalják a teendőket a szeptemberi várható csúcsfogyasztás lehetséges problémáinak megoldására - nyilatkozta Vinkovits András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója szerdán.

MTI Gazdaság

Jól profitál a magyar áramcégek tulajdonosa

A legnagyobb német áramtermelő, az RWE teljesítménye az első félévben gyorsulva, a harmadik negyedévben kissé lassulva növekedett, de így is 2,827 milliárd euró lett az adózott eredménye, 35,1 százalékkal több a tavalyi első kilenchavi 2,092 milliárdnál.

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)

Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)