szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén a GDP növekedése várhatóan csak a naptári hatásoknak köszönhetően éri el a 2 százalékot - 2008 szökőév -, jövőre azonban már 3,1 százalékra gyorsulhat – áll az ICEG European Center (ICEG EC) kutatóintézet kedden ismertetett prognózisában.

A negyedéves előrejelzésben megállapították, hogy az újabb csalódást keltő 2007 negyedik negyedévi GDP adatból két bíztató folyamat azért kiolvasható volt: az export és az import növekedése közötti rés a vártnál lassabban zárul, a beruházásoknál pedig már kisebb fellendülés mutatkozott.

Ezzel egyidejűleg azonban továbbra is nyomott a lakossági fogyasztás alakulása és a rövid távú kilátások sem kedvezőek; az ICEG ezzel indokolja az idei alacsony növekedési ütemet. Jövőre azonban úgy vélik, hogy egyértelműen fellendül a belföldi kereslet és nagyjából azonos ütemben bővülő exporttal és importtal számolnak.

A negyedévi előrejelzést ismertető budapesti sajtótájékoztatón Oszlay András, az elemzés egyik készítője elmondta, hogy az élelmiszer-, és a háztartási energiaárban már megindult a dezinfláció, a maginfláció azonban 5 százalék körüli szinten "ragadt be". Az idén így 6 százalékos átlagos fogyasztói árnövekedésre számít az ICEG és megítélésük szerint 2009-ben is még 4 százalék körüli lesz az átlagos infláció.

Oszlay András megjegyezte, hogy a 3 százalékos inflációs cél legkorábban a jövő év végén érhető el. Hozzátette: úgy vélik, hogy alapvetően szigorú marad a monetáris politika, és nem zárnak ki még egy jegybanki alapkamat emelést. A harmadik negyedévtől az infláció csökkenésével több lépcsős kamatcsökkentést, az év végén 7,25 százalékos, 2009 végén pedig 6 százalékos jegybanki alapkamat szintet valószínűsített.

Az államháztartáson belül az elsődleges egyenleg majdhogynem egyensúlyba kerülhet az idén, így az államháztartás hiánya a GDP 4 százalékára csökken. – fejtette ki Oszlay András. Jövőre azonban megállhat a deficit csökkenése, mivel elfogytak a bevételi tartalékok, és nem valószínű, hogy a választásokat megelőző évben radikális strukturális reformokba kezdene a kormány.

A szakember elmondta: a külső finanszírozási igény javulása a kereskedelmi mérleg, főleg az árumérleg növekvő többletének köszönhető. Tavaly a hiányt szinte csak adóssággeneráló tételek finanszírozták, a mivel várhatóan ez az idén is így lesz, az államadósság magas szinten állandósul.

A belpolitikai bizonytalanság a reálgazdaságra várhatóan nem lesz jelentős hatással, de a dezinflációs folyamatot megakaszthatja – mondta Oszlay András.

Pellényi Gábor az EU keleti tagállamaira vonatkozó előrejelzésüket ismertetve szólt a várhatóan lassuló növekedésről, a növekvő infláció miatt csökkenő belső keresletről, a hitelezés visszafogásáról és a kedvezőtlen nemzetközi konjunktúráról, valamint az ezzel összefüggő alacsonyabb exportbővülésről.

Közép-Európában, Magyarország kivételével robosztusabb, míg a balti államokban lassabb lesz a növekedés – mondta. Ugyancsak Magyarország kivételével a legtöbb országban a munkanélküliségi ráták rég nem látott mélyponton állnak, a képzett munkaerőhiánya azonban általános probléma.

Pellényi Gábor közölte: a globális kockázatvállalási kedv csökkenésével a régiós hozamok emelkedtek, különösen ott, ahol jelentősek a makrogazdasági pálya kockázatai, így Magyarországon és Romániában is.

A kutatók szerint a bizonytalanságok 2008-2009-ben is megmaradnak, így a hozamkülönbségek tartósnak ígérkeznek.

A régióban folytatódik az adóverseny, Észtországban és Lettországban a kiadások lefaragásával próbálják pótolni a lassuló növekedés miatti bevételkiesését, Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában viszont a közelgő választások miatt lazulhat a fiskális fegyelem.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI: a fogyasztó borúlátóbb lett

Márciusban hanyatlott a GKI szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúra-indexe. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a vállalatok várakozásai kissé, a fogyasztóké viszont érzékelhetően romlottak.

hvg.hu Gazdaság

Bokros: 2010 előtt nem lesz érezhető gazdasági növekedés

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint most már kimondható, hogy egy évtized elveszett, érdemi gazdasági növekedést 2010 előtt akkor sem lehetne elérni, ha bármely kormány most rögtön nekilátna a reformoknak. Politikai konszenzus kellene. Varga Mihály, volt pénzügyminiszter szerint az euró céldátumának kitűzése konszezusteremtő lehetne – hangzott el a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott Pénzügyi Csúcstalálkozón.

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Keménykedhet Trump, de ez is kevés lehet az iráni keményvonalasok túléléséhez

Keménykedhet Trump, de ez is kevés lehet az iráni keményvonalasok túléléséhez

Kövér: Vége lehet az EU-nak

Kövér: Vége lehet az EU-nak