szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kiterjedt fekete- és szürkegazdaság komoly problémákat okoz a magyar gazdaságban a Világbank tanulmánya szerint, amelynek megállapításait és javaslatait csütörtökön, a Világbank valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közös konferenciáján mutatták be.

"A be nem jelentett foglalkoztatás visszaszorítása Magyarországon" címet viselő jelentés szerint a magyar kormány által az informális gazdaság visszaszorítása érdekében megtett intézkedések növelik az állami bevételeket, ami makrogazdasági és egyensúlyi szempontból egyaránt kívánatos.

"Gratulálunk a kormánynak a deficit csökkentése terén elért fiskális eredményekhez" – mondta Orsalia Kalantzopoulos, a Világbank országigazgatója a konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Gordon Betcherman, a Világbank projektvezetője a tanulmányt ismertetve ugyanakkor kiemelte: integrált megközelítésre van szükség. A kormány eddigi intézkedései jellemzően szigorító jellegűek voltak, ám nemcsak szankciókra, hanem pozitív ösztönzésre is szükség van, ami alapvetően a formális szektorban való foglalkoztatást, munkavállalást segítő szabályozást és ezt támogató adó- és járulékrendszert jelent. Hasonlóképpen fontosnak ítélte, hogy megértessék az emberekkel: a szürkegazdaság hosszú távon nem kifizetődő, saját jövőjüket élik fel, ha ott dolgoznak.

A kormány eddigi intézkedései jellemzően szigorító jellegűek voltak (ezek között említi a tanulmány az adó- és a munkaügyi ellenőrzés szabályainak szigorítását, a szankciók növelését). Ám nemcsak szankciókra, hanem pozitív ösztönzésre is szükség van, ami alapvetően a formális szektorban való foglalkoztatást, munkavállalást segítő szabályozást és ezt támogató adó- és járulékrendszert jelent.

Legfontosabbnak az adó- és járulékterhek csökkentését tartják a szakértők, különösen az élőmunka esetében, megerősítve azt a tényt, hogy Magyarországon a foglalkoztatás terhei kiemelkedően magasak. Felhívják a figyelmet arra is, hogy hosszabb távon - a pénzügyi helyzet stabilizálódásával - a legális foglalkoztatás növekedésének érdekében célszerű az adóék jelentős mértékű csökkentése is.

A projektvezető kiemelte: az ösztönzés és a szankciók mellett legalább annyira fontos a társadalom alapos és pontos tájékoztatása, hogy az emberek megértsék, saját jövőjüket élik fel, ha a szürke- és feketegazdaságban dolgoznak.

Lényeges az is, hogy ezeket az elemeket megfelelő időben és sorrendben alkalmazzák, összhangban a többi hatékonyságnövelő intézkedéssel - tette hozzá.

A Világbank országigazgatója elmondta: azt nem vizsgálták, hogy az adóamnesztia hogyan hatna a gazdaság kifehérítése szempontjából. Orsalia Kalantzopoulos szerint a nemzetközi tapasztalatok vegyesek, különösen a tekintetben, hogy az amnesztia után hogyan sikerül betartatni az adózásban a törvénykövető magatartást.

"Magyarország nagyon fontos eredményeket ért el, ezeket semmiképpen nem szabad kompromittálni" - hangsúlyozta Orsalia Kalantzopoulos.

"Az adórendszerben olyan megoldásokat kerestünk, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy a fehér gazdaságot válasszák" - mondta Gordon Betcherman. A fiatalabb munkavállalók esetében például nagyon magas a társadalombiztosítási hozzájárulás; probléma az is, hogy az adók és a juttatások közötti kapcsolat nagyon tág; nagyon fontos volna, hogy a marginális adórések csökkenjenek, hosszú távon pedig a munkával kapcsolatos adóék is. "Tudatában vagyunk a fiskális helyzetnek, így ahol adócsökkentést javasoltak a szakértők, azt is megjelölték, azt hogyan lehet kompenzálni" - tette hozzá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta: megteszik a gazdaság kifehérítéséhez szükséges további lépéseket, mert ez vezet tisztább, átláthatóbb viszonyokhoz, s teszi lehetővé, hogy az adók alacsonyabbak legyenek.

A miniszter szerint az adócsökkentés mindig általános követelményként jelenik meg, holott az adók összetétele - az élőmunkához, a vagyonhoz, a forgalomhoz kötődő adók aránya, az adórendszerben lévő kivételek, mentességek - változatlan adóterhelés mellett is nagymértékben befolyásolja a rendszer hatását. Úgy vélekedett, hogy az adóbevételek veszélyeztetése nélkül is van lehetőség az adórendszer átalakítására.

Ha például a személyi jövedelemadózásban jelentős különbség van a munkából származó és az egyéb jövedelmek adóterhelése között, a szereplők megpróbálják nem munkából származónak feltüntetni a jövedelmüket. Ha olyan szabályokat tartunk fenn, amelyek alapján az emberek minimális jövedelemtöbblet esetén elveszítik az őket egyébként megillető - jövedelemhatárhoz kötött - szociális juttatásokat, akkor feketén szerzik meg a jövedelmet - mondta.

Ha a szociális juttatásokból megszerezhető és a legálisan megszerezhető jövedelmek között nincs érdemi különbség a legális jövedelem javára, az arra ösztönöz, hogy feketén próbáljanak az emberek jövedelmet szerezni és megtartsák a szociális támogatásokból származó jövedelmet - tette hozzá.

Minden lépés, ami kifehérít, ami eddig nem látott, következésképpen nem adóztatott jövedelmeket  hoz a felszínre, talált pénz a költségvetés számára, olyan többlet, amit adócsökkentésre lehet felhasználni - hangsúlyozta a miniszter. Draskovics szerint nem szabad olyan sorrendet választani, ami csökkenti az adóbevételeket; meg kell tenni a kifehérítéshez szükséges lépéseket és az abból származó eredményekre támaszkodva lehet adócsökkentésben gondolkodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Draskovics: fordulóponthoz közeledik a korrupció elleni harc

Draskovics Tibor szerint a korrupció elleni küzdelemben fordulóponthoz közeledik az ország: a társadalomban nő a morális igény, az üzleti szféra felől egyre nagyobb a nyomás a korrupció elleni fellépés iránt, a politikai erőkben pedig egyre nagyobb a tenni akarás ezen a téren. Kovács Árpád szerint a korrupció elleni hatásos fellépés érdekében egy együttműködésen alapuló, eddigiektől eltérő gondolkodásmódot megkívánó projektet dolgoztak ki.

Oroszországi koronavírus-járvány – rekordmagasban a fertőzöttek száma

Oroszországi koronavírus-járvány – rekordmagasban a fertőzöttek száma

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason