szerző:
hvg.hu

A feltörekvő piacokon a helyzet a vártnál jobban alakult, a hazai piacokon azonban elbizonytalanodás látszik. A forint megállíthatatlanul erősödik az euróval szemben, amit viszont semmilyen hazai körülmény nem indokol. Nemzetközi szinten továbbra is az orosz piac a favorit.

A piaci eseményeket egyre inkább a makrogazdasági adatok határozzák meg, ezért különös jelentőségű, hogy a német gazdaság negyedéves emelkedése 2008 első negyedévében 1,9 százalékos volt. A növekedés meglepő üteme változtatott az általános piaci hangulaton; a korábbi emelkedést követő kisebb korrekció után ismét emelkedni kezdtek az európai tőzsdék. Közben az euró/dollár beállt egy sávba, a jegyzésnek most nincs határozott iránya.

A feltörekvő piacokon a helyzet szintén jobban alakult a vártnál: nem következett be korrekció, sőt, az orosz részvénypiacon történelmi csúcsok dőltek meg. A hazai piacon ellenben az elbizonytalanodás látszik – kivéve a forint árfolyamát, ami immár stabilan a 250-es szint alatt mozog az euróval szemben.

Devizapiac

A devizapiaci események ezúttal nem hoztak döntő változást; a keresztárfolyamok nem változtak, ugyanakkor a hosszú távú trendek sem törtek meg. Persze egyre nehezebb kérdés, hogy mit is tekintünk hosszú távú folyamatnak, amihez befektetési döntéseink során igazodhatunk.

Az ábrán is jól látszik, hogy a trendvonalak folyamatosan módosulnak, amennyibe rövidebb időtávokat próbálunk meg alapul venni. Ráadásul a még ma is élő legrövidebb trend kereskedési sávja olyan széles, hogy meglehetősen kevés az információtartalma. Amit tudunk: a trenden belül inkább az alsó szintekhez közelít a jegyzés, így most talán a dollár gyengülése a valószínűbb, de a mai szinteknél gyengébb euró sem sértené a trendet, sőt, az sem, ha 1,52-ig csökkenne a jegyzés. Várakozásunk az, hogy az euró ismét erősödik majd a dollárral szemben, így ma inkább az euró alapú befektetéseket érdemes preferálni.

A befektetések közül ma az európai állampapírok kecsegtetőek, hiszen a hozamok tovább emelkedtek. A helyzetet viszont némileg bonyolítja, hogy közben a forint megállíthatatlanul erősödik az euróval szemben, péntekre már elérte a 247-es szinteket is. Ennek oka, hogy a feltörekvő piaci hangulat kedvező, illetve az, hogy a beavatkozási sáv fenntartása miatt a forint árfolyama jelentősen lemaradt a környező országok erősödő devizáival szemben. Ilyen módon ezt az erősödést tekinthetjük egy korábbi időszakban felhalmozott lemaradás ledolgozásának is. Ám nem szabad elfelejteni, hogy az erősödést semmilyen hazai körülmény nem indokolja; a várható makrogazdasági pálya nem változott, sőt, a kisebbségi kormányzásra készülő kormánypárt részéről sejtetett intézkedések, a jövő évi költségvetésről érkező hírek egyre inkább azt az érzetet keltik, hogy a kormányzati pénzügypolitika fellazul ismét, ami – ma már tudjuk –, semmi jóra nem vezet.Ezek persze hosszabb távon éreztetik majd hatásukat. Ma ott tartunk, hogy egyes piaci szereplők opciós díjat hajlandók fizetni olyan opciókért, amelyek számukra csak akkor lehetnek nyereségesek, ha az euró/forint bőven a korábbi beavatkozási sávon kívül lesz. Ez azt jelenti, hogy megjelentek azok a spekulánsok, akik a forintban jó lehetőséget látnak. Ők azonban a makrogazdasági fundamentumokkal nemigen törődnek, ha hisznek valamiben. Ezért véleményünk szerint a devizapozíciókat fokozatosan érdemes kiépíteni; a forint erősödésével párhuzamosan kell egyre nagyobb pozíciókat vállalni.

Kötvénypiac (Oldaltörés)


A német 10 éves állampapírok hozama emelkedett, miután a gazdasági növekedés a korábban vártnál jobban alakult. Így érthető, hogy a kötvények irányából elindult az átáramlás a részvények irányába, ami a kötvények eladását generálta. Az Egyesült Államokban ellenben csökkentek a 10 éves állampapírok hozamai, miután a héten lokális maximumot értek el.

Ebben a helyzetben az európai kötvénypiacra érdemes átcsoportosítani némi tőkét, de csak akkor, ha a hazai hozamok nem biztatnak vásárlásra, miközben a forint tovább erősödik. Egyébként a hazai piac itt kissé ellentmondásosan alakul; az euró/forint csökkenése (forinterősödés) mellett a hozamok némileg emelkednek. Ez egyértelmű jele annak, hogy a forint erősödése mögött nem áll komoly makrogazdasági teljesítmény, inkább csak nemzetközi piaci hatás eredménye.


Látható, hogy egyes szegmensekben megállt a hozamok változása, míg más lejáratok hozama egyértelmű emelkedést mutat. Az infláció a vártnál lassabban csökken, a bérkiáramlás szintje továbbra is magas (bár csökkenő a trend), miközben a kőolaj világpiaci ára továbbra is 125 dollár körül mozog. A londoni elemzők jó része ezekből az okokból további kamatemelést vár, így érthető, hogy az állampapírpiacon  nem csökkennek a hozamok. Akkor hol lehet az ideális beszállási pont? Ma még nem tartunk itt, feltételezéseink szerint a korábbi lokális maximumok körül tetőzhetnek a hozamok. Ezért ajánlásunk kivárás, illetve tartás azon papírok tekintetében, amelyeket a lokális maximum körül vásároltunk.

Részvénypiac (Oldaltörés)

Ajánlások
Állampapírpiac:
Hazai: kivárás
Fejlődő piacok: eladás
Fejlett piacok: vétel (EUR)
Vállalati kötvények:
Eladás
Nemzetközi részvénypiac:
Orosz piac: vétel
Hazai részvénypiac:
MOL, OTP: vétel
Richter: eladás
Befektetési alapok:
Orosz részvényalapok vétele
Globális összevetésben egyértelműen az orosz piac a hét nyertese, mivel a történelmi csúcs elérése után többször is újabb rekordot állított fel az RTS, az orosz tőzsdeindex. Ennek oka elsősorban a Putyin elnök távozása ellenére fennálló politikai folytonosság, a bizonyosság, hogy az új vezetés kitart a korábbi irányvonal mellett - hiszen naivitás lenne azt gondolni, hogy a valódi hatalom nem Putyin kezében marad továbbra is. A politikai stabilitás mellett az olajipari cégek adókönnyítése, valamint az hatott pozitívan, hogy az új vezetés demonstrálta: a gazdaság működését tekintve inkább bízik a piacban, mint a korábbi vezetés. Persze azt nem árt tudni, hogy az állami szerepvállalás a gazdaságban nem fog változni, az állam szerepe inkább erősödik a jövőben, mintsem gyengülne. Erre meg is van minden lehetőség, hiszen az olajbevételek ömlenek az országba, nemkülönben a spekulatív tőke.

Van azonban egy árnyoldala is a magas növekedésnek és a magas bérdinamikának, valamint annak, hogy az élelmiszerárak is az egekbe szöktek: az infláció tovább emelkedik, csakúgy, mint a többi fejlődő gazdaságban.

A fejlődő térségek országai általában küzdenek az infláció ellen, de ez a küzdelem mindenhol más-más fegyvernemben zajlik. Mindenhol központi intézkedéseket igyekeznek hozni az árak letörése érdekében. Azonban csoda nincs; a magas piaci árak előbb-utóbb jelentkeznek a boltokban is. Ezt pedig a kereslet-növekedést foghatja vissza, legalábbis ami a belső keresletet illeti. Európában biztató jel a német növekedés, mert a feltörekvő gazdaságokat magával húzhatja, akkor is, ha a belső kereslet ezekben az országokban csökken.

Ma tehát egyértelműen az orosz részvénypiac a favorit, a többi fejlődő régió inkább csak kullog utána, a fejlett piacokon pedig továbbra is az látható, hogy a részvények „fair-értékeiken” forognak, vételekkel így nem érdemes most próbálkozni.A hazai piacon a helyzet nem sokat változott. Nem túl biztató, hogy a Mol, illetve az OTP is a vártnál jobb eredményt jelentett, ennek ellenére a piacon az eladók kerültek többségbe. Ezt persze érdemes kissé szélesebb időintervallumban megvizsgálni; a jelentés előtt mindkét papír árfolyama jelentősen emelkedett, így a mai szintek megfelelnek az egy héttel ezelőttieknek.

Amennyiben tart a feltörekvő piaci kedvező hangulat, várhatóan a hazai részvények ára is emelkedhet. Itt elsősorban a Mol, az OTP lehet nyerő, így ezeket érdemes vásárolni: OTP 7300 alatt, MOL 22 500 alatt, a Richter viszont az oldalazásban lassan eléri a sáv felső szélét, így itt most eladást ajánlunk.


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt