szerző:
MTI

Kelet-Európa országai meglepő ellenálló-lépességet tanúsítanak a globális hitelpiaci felfordulással szemben, gazdasági növekedésük azonban ezzel együtt is jelentősen lassulni fog az idén – áll az éves közgyűlését tartó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.

Az EBRD székháza Londonban. Sötétedő kilátás
© EBRD
A kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben alakult londoni pénzintézet, amely vasárnap és hétfőn Kijevben tartja éves közgyűlését, a szűkebb közép-európai és balti térségre kiadott saját korábbi prognózisát különösen meredeken rontotta, és megjegyezte, hogy a legnagyobb változtatásokat a Magyarország, Észtország és Lettország növekedésére szóló prognózisában hajtotta végre.

Az új, részletes növekedési előrejelzési táblázat alapján az EBRD Magyarországon a tavalyi 1,3 százalékos GDP-növekedés után 2008-ban 1,7 százalékos növekedést vár, jóllehet az átalakulási folyamatról évente közölt EBRD-jelentések – Transition Report – legutóbbi, tavaly novemberi kiadásában még 3,5 százalékos idei növekedési jóslat szerepelt Magyarországra. A londoni elemzői közösségben vannak ennél borúlátóbb, de jóval derűlátóbb idei magyarországi növekedési előrejelzések is.

A Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege az utóbbi időben közzétett több elemzésében is azt írta, hogy a magyar gazdaság „a stagflációval flörtöl”, és a ház az idei év egészére nem vár 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után.

A 4cast nevű, pénzügyi intézményeknek – köztük jegybankoknak – makro-előrejelzésekkel szolgáló londoni elemző csoport múlt héten kiadott prognózisa szerint ugyanakkor piaci konszenzust jóval meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt rendkívül jó termés.

Magyarországon már tavaly sem csupán a költségvetési kiigazítás vezetett az igen lanyha növekedéshez: az okok között voltak a tavaly tavaszi fagyok és a nyári aszály, amelyek hozzávetőleg 20 százalékkal csökkentették a mezőgazdasági hozamokat éves összevetésben. Mindez önmagában 0,6-0,8 százalékpontot faragott le a 2007-es GDP-növekedési ütemből, állt a 4cast minapi londoni elemzésében. Az EBRD vasárnap kiadott új növekedési prognózisa szerint Magyarországon jövőre 3,0 százalékra gyorsulhat vissza a GDP-növekedés üteme.

A londoni bank a közép-európai négyek közül a várt jelentős lassulással együtt is Szlovákiának jósolja a leggyorsabb növekedést: az idei évre szóló új előrejelzésben 7,0 százalék szerepel – ez nem változott a tavaly novemberi átalakulási jelentésben foglalthoz képest –, és az EBRD 2009-ben is még 6,5 százalékos szlovákiai növekedéssel számol. A szlovák gazdaság bruttó kibocsátási értéke tavaly 10,4 százalékkal bővült az EBRD vasárnapi kimutatása szerint.

Csehországban a bank az idén 4,6 százalékos növekedést vár – ez szintén nem változott a novemberi Transition Report óta –, jövőre pedig 4,0 százalékot. Lengyelország idei növekedési előrejelzése azonban romlott, a tavaly novemberi 5,5 százalékról 5,1 százalékra. Észtország és Lettország 2008-as növekedési prognózisát az EBRD még meredekebben rontotta, 6,5 százalékról 4,5 százalékra, illetve 7,5 százalékról 5,2 százalékra. Ezek a felülvizsgálatok az EBRD magyarázata szerint az antiinflációs pénzügypolitikai szigorításokat, valamint az euróövezetbe irányuló export várható lassulását tükrözik.

Ugyancsak jelentősen rontotta az EBRD a Romániára adott idei növekedési jóslatát, a tavaly novemberi 6,5 százalékról 5,0 százalékra. A bank szerint a tevékenységi körébe tartozó országok közül azokban lesz erőteljesebb a növekedés, amelyek nettó energiaexportőrök, vagy amelyekben „késleltetik a szükséges antiinflációs intézkedéseket”.

Az egykori szovjet térség köztársaságainak átlagos idei növekedési előrejelzésén a bank például nem változtatott: itt továbbra is 7,0 százalékos GDP-bővülést vár 2008-ra a tavalyi 8,4 százalék után; igaz, jövőre már csak 6,3 százalékot jósol. Az EBRD szerint a globális hitelpiaci likviditásválság egyelőre csak korlátozott hatással járt a bank tevékenységi körébe tartozó országokra, mivel a helyi bankszektorok csekély, vagy egyáltalán semmilyen mértékben nem érintettek a nem teljesítő jelzálog-kötelezettségekkel fedezett amerikai pénzpiaci portfoliók értékvesztésétől.

A válság megakasztja a tőkebeáramlást (Oldaltörés)

A nyugati piacokat terhelő stressz elhúzódása esetén azonban a vártnál meredekebben zuhanhatnak a tőkebeáramlások a térségbe, és ez a felszínre hozhatja a régió egyes országai, főleg a baltiak és a délkelet-európaiak jelentős külső finanszírozási igényével járó problémákat, áll az EBRD vasárnapi elemzésében. Erre más, független nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, amely április végén Londonban számos változó – például a bruttó külső finanszírozási igény, vagy az alapszintű folyó egyensúlyi helyzet – alapján „likviditási sebezhetőségi indexet” tett közzé, erre alapozott elemzésében megállapította: az összes felzárkózó térség közül a tágabb értelemben vett Kelet-Európa szuverén adósai a legsebezhetőbbek a globális hitelválság esetleges további súlyosbodásának hatásaitól.

Az EBRD vasárnapi jelentése szerint a térség legszorítóbb jelenlegi problémája ugyanakkor az infláció, amely egyes országokban kétszámjegyű. Ha ezt a problémát nem kezelik, az elszabaduló ár-bérspirálhoz és árfolyam-ingadozáshoz, vagy pedig megkésett, meredek pénzügypolitikai válaszlépésekhez vezethet. Ezzel független londoni elemzők is egyetértenek, de a jelenséget elsősorban a rendkívüli mértékben dráguló olajjal hozzák összefüggésbe.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente kiadott felzárkózó piaci elemzések e hétvégén megjelent legújabb összeállítása szerint a ház nyersanyagpiaci szakértői az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára. A Goldman Sachs iparági elemzői jövőre már 140 dollár feletti éves Brent átlagárral számolnak. Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.

A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott jóslatukat ennek alapján az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, a 2009-es átlagos magyar inflációs prognózist 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.

A Goldman Sachs hétvégi londoni elemzése rontotta a jövőre jó eséllyel euróövezeti taggá váló Szlovákia 2009-re szóló átlagos inflációs előrejelzését is, 4,2 százalékról 4,5 százalékra. Más londoni elemzők különös jelentőséget tulajdonítanak az eurócsatlakozás utáni szlovák inflációnak a többi euróövezeti tagjelölt ország szempontjából. A JP Morgan befektetési csoport minap kiadott londoni elemzése szerint ugyanis ha Szlovákiában a 2009-ben esedékes euróövezeti felvétel után meglódul az infláció, az késleltetni fogja a többi euróvárományos kelet-európai ország euróövezeti csatlakozását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: „az MNB sarokba szorította a piacot”

Az alapkamat szinten tartásával és a forintsáv felszámolásával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „sarokba szorította a piacot”, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amelynek óvatos derűlátása összecseng a hét eleji döntés óta a londoni elemzői közösségben elhangzott, összességében kedvező értékelésekkel.

MTI Gazdaság

Agresszív kamatemelés jöhet londoni elemzők szerint

A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők agresszív kamatemelésre számítanak

"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok, amelyek az MNB által várt idei lassulás helyett gyorsuló bérnövekedésre utalnak, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.

MTI Gazdaság

London: az infláció lassú csökkenését várják az elemzők

A teljes kosárra számolt éves infláció lassú további csökkenését várják a múlt hónapról a londoni felzárkózó piaci elemzők zöme, jóllehet az átlagon belül vannak olyan vélemények, hogy áprilisban az energiahordozók drágulása miatt kis mértékben még visszagyorsulhatott az áremelkedési ütem.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: további kamatemelések szükségesek

További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett, mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek a cég szerdán kiadott ismertetése szerint. Ugyanakkor továbbra is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: mi lesz Magyarországgal?

A piaci konszenzust több mint kétszeresen meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés, jósolja az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég.

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda