szerző:
MTI

A globális élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedés mindenhol nagy inflációs ugrásokat okozott, de számos kelet-európai országban a "végletekig laza" pénzügypolitika még tetézte is ennek hatását. Ezekben a gazdaságokban emiatt tovább is tart a magas infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint Magyarország a térség megfelelő pénzügypolitikát űző országai közé tartozik, és ezért itt - bár éves távlatban még a cél felett marad - hamarosan le is cseng az erős infláció.

A Goldman Sachs heti átfogó felzárkózó piaci helyzetelemzéseinek legújabb összeállítása szerint a ház alapeseti forgatókönyve az, hogy a jelenlegi két fő inflációs tényező - vagyis az élelmiszerek és az energiahordozók ársokkja - fokozatosan elenyészik, ahogy a globális ciklus enyhül és a nyersanyagpiaci infláció stabilizálódik.

A "végletesen engedékeny" monetáris politika hatásait azonban nem lehet ilyen gyorsan megszüntetni. Egyrészt a reálgazdasági aktivitás növekedéséhez mérve eltúlzott pénzellátási növekmény önmagában is közvetlenül tartósan magas inflációt okoz - egyszerűen azért, mert a hozzáférhető javakhoz és szolgáltatásokhoz képest túl sok a pénz -, másrészt azonban egy ilyen monetáris környezet, országonként változó mértékekben ugyan, de felerősítheti az olyan, költség vezérelte külső inflációs sokkokat is, amilyen éppen most zajlik a világgazdaságban, áll a Goldman Sachs hétvégi londoni elemzésében. A költségvezérelt (cost-push) infláció mint meghatározás a növekvő termelési költségek által gerjesztett árinflációt jelöli, olyan környezetben, amelyben a keresleti nyomás nem feltétlenül erősödik.

A GS londoni elemzői által elvégzett vizsgálat szerint a kelet-európai felzárkózó térségben a balti köztársaságok, valamint Románia, Bulgária, Ukrajna és Oroszország inflációja "alapvető módon kötődik" a laza pénzügypolitikához, és nem teljes mértékben importált, vagy ciklikusan vezérelt. A bázishatások e gazdaságokban is levihetik az inflációt a következő hónapokban, ám a kockázat inkább az, hogy ezekben az országokban beragadnak a jelenlegi inflációs dinamikák azután is, hogy "a nyersanyag-sztori kifut".

A lista másik végén áll ugyanakkor Magyarország, Lengyelország és Csehország, amelyekben az infláció kevésbé kötődik túlzottan megengedő pénzügypolitikához, és a tartósan erős infláció kockázata a másik országcsoporttal összehasonlítva alacsony. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint valószínűsíthető, hogy ezekben a gazdaságokban az infláció fokozatosan visszatér a normális szintekre, ahogy az inflációs kosár élelmiszer- és energia-összetevőinek bázishatása belép, és a gyenge növekedés enyhíti a kapacitás-hasznosítási nyomásokat.

Magyarország esetében a cég azzal számol, hogy jóllehet az infláció 2009 egészében is még a cél felett lesz, az éves összevetésű ütem az idei év végére azonban 4,6 százalék körüli szintre csökken. Az elemzés szerint a költségvetési kiigazítás, amely az elmúlt negyedévekben még inflációt generált, a továbbiakban fokozatosan csökkentheti az inflációs ütemet, mivel a gazdasági növekedés változatlanul a potenciál - az infláció növelése nélküli lehetséges legmagasabb szint - alatt marad, sőt a kibocsátási rés most már jó eséllyel negatív.

Ez utóbbi jelenség erős magyarországi dezinflációs hatásával más nagy londoni házak is számolnak. A Merrill Lynch londoni elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint a magyar gazdaságban mutatkozó "példátlanul széles", GDP-arányosan mínusz 2 százalékos kibocsátási rés és a kedvező bázishatások kombinációja révén az infláció jövőre 4 százalék környékére lassul. Igaz, ez a ház most már azzal számol, hogy a dezinfláció üteme lassabb lesz az általa eddig vártnál, a meredeken tovább dráguló nyersanyagok miatt. A Merrill Lynch nemrégiben külön elemzést adott ki Londonban a magas olajárak kelet-európai inflációs hatásairól. Eszerint a meredeken dráguló olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.

A befektetési bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása "közel lehet a 0,6 százalékponthoz", ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, egyelőre 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat.

A Barclays Capital minapi londoni elemzése egyenesen azt állapította meg, hogy a felzárkózó térségben még nagyobb az inflációs baj, mint a világ többi részén. A londoni befektetési csoport elemzői szerint nemcsak az a gond, hogy ennek az országcsoportnak a fogyasztói inflációs kosarában nagyobb súlyú az élelmiszer- és az energiakomponens - ráadásul a teljes kosárra számolt, és nem a maginfláció a kijelölt inflációs cél -, hanem az is, hogy ezek az összetevők a felzárkózó piacokon gyorsabban drágulnak, mint a fejlett térségekben.

Magyarországról az elemzésben az állt, hogy mivel sem az élelmiszer-, sem az energiaárak lendülete nem látszik enyhülni, még az MNB által legutóbb 5,5 százalékra módosított 2008 végi inflációs előrejelzés is "derűlátónak tűnik". A Barclays Capital elemzői szerint valószínűbb a 6 százalékhoz közeli idei év végi infláció, és ez a prognózis is azt feltételezi, hogy a forint nem gyengül vissza az MNB májusi inflációs jelentéséhez használt, 254-es éves átlagos árfolyamra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Barclays 6 százalékos inflációt jósol év végére

A Barclays Capital csütörtöki londoni elemzése szerint a felzárkózó térségben még nagyobb az inflációs baj. Nemcsak az a gond, hogy ennek az országcsoportnak a fogyasztói inflációs kosarában nagyobb súlyú az élelmiszer- és az energiakomponens - ráadásul a teljes kosárra számolt, és nem a maginfláció a kijelölt inflációs cél -, hanem az is, hogy ezek az összetevők a felzárkózó piacokon gyorsabban drágulnak, mint a fejlett térségekben.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Új rekordon az infláció az euróövezetben, érik a kamatemelés

Az euróövezetben májusban minden várakozást meghaladva, átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában hétfőn végleges adatként, módosítva a május 30-án kiadott, 3,6 százalékos első becslésen. Az elemzők 3,5 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak előzőleg.

MTI Gazdaság

Németország: 1994 óta a leggyorsabb infláció júniusban

A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes inflációs adatok arra vallanak, hogy a drágulás erősödik a legnagyobb európai gazdaságban: a wiesbadeni statisztikai hivatal pénteken közzétett – hazai szabvány szerint számolt – adatai szerint júniusban éves szinten 3,3 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés, májushoz képest 0,3 százalék.

hvg.hu Gazdaság

Visszatér az 1970-es évek stagflációja?

A jelenlegi nyersanyagárak által generált globális inflációs nyomás bizonyos tekintetben hasonlít az 1970-es években kialakult problémához. A fejlett országok akkori hibás döntései végül stagflációs időszakhoz vezettek. Ma viszont kísérteties hasonlóság mutatkozik a feltörekvő gazdaságok vislekedésében. Megismétlődik-e a történelem?

Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek

Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

Cornstein nem tervezi, hogy távozna Magyarországról

Cornstein nem tervezi, hogy távozna Magyarországról

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket