szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összesen 19,5 millió forint büntetést szabott ki tőkepiaci szabálytalanságok miatt.

A PSZÁF a Raiffeisen Bankot 8,5 millió forintra, az OTP Bankot 6,5 millió forintra, az MKB Bankot pedig 4,5 millió forintra bírságolta, a tőkepiaci törvény és a befektetési vállalkozásokról, illetve az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény alapvető követelményeit sértő működési gyakorlat, illetve hiányosságok miatt – tette közzé a felügyelet a saját honlapján szerdán.

A közlemény szerint a PSZÁF 2008. februárjától folytatott témavizsgálatot az MKB Banknál, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál.

Felügyelet azt vizsgálta, hogy a tőkepiacon jelentős szerepet betöltő univerzális bankoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység gyakorlása során az érintett piaci szereplők betartják-e a határidős ügyletek letéti követelményeire, az azokhoz kapcsolódó nyilvántartások megfelelőségére, illetve az ügyfélkövetelések védelmére vonatkozó jogszabályokat.

A közlemény szerint a PSZÁF tételesen ellenőrizte a bankok által egy meghatározott időszakban a Budapesti Értéktőzsdén, illetve a tőzsdén kívüli kereskedésben lebonyolított határidős devizaügyletek meghatározott értéknapra vonatkozó bizonylatait. A vizsgálat kiterjedt a banki belső ellenőrzési, compliance officer-i, kockázatkezelési rendszerek, és a belső szabályozó dokumentumok, valamint a határidős ügyletkötést érintő panaszügyek áttekintésére is.

A vizsgálat valamennyi vizsgált banknál hiányosságokat, illetve törvénysértő működési gyakorlatot tárt fel. A megállapított súlyosabb szabálysértések a határidős ügyletek letéti tőkekövetelményének érvényesítése kapcsán az ügyfélkövetelések védelmére és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságára vonatkoztak.

Ugyancsak szabálysértéseket tárt fel a felügyelet a saját és ügyfél tulajdonú befektetési eszközök, tőzsdei termékek elkülönített kezelésére és kimutatására, illetve a határidős pozíciók és az elszámolásukhoz zárolt fedezetek összhangjára, valamint az engedélyezett tevékenység jellemzőinek és kockázatainak megfelelően az üzleti döntések, jogosultságszerzések, kötelezettség és kockázatvállalások kellő módon történő figyelemmel kísérését és ellenőrzését lehetővé tevő működési, eljárási és nyilvántartási rend alkalmazására vonatkozóan.

A bírság mértékét mindhárom érintett bank esetében befolyásolta, hogy a piacon jelentős súlyú intézményről volt szó - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

PSZÁF: vezetői körlevél a befektetési vállalkozásoknak

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója vezetői körlevelet adott ki a befektetési vállalkozások általános tartalékképzésére vonatkozóan, mert a tőkepiaci törvény 2007. december 1-jén hatályba lépett módosítása nem tartalmaz egyértelmű szabályokat erre vonatkozóan, csak a tartalék fogalmát említi, anélkül, hogy mértékét meghatározná.

MTI Gazdaság

Itt ne ügynököljön az EDBUSY – határozott a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azonnali hatállyal megtiltotta a csehországi székhelyű EDBUSY a.s.-nek, hogy Magyarországon ügynöki tevékenységet végezzen, egyben a 125115 forint összegű eljárási költség visszatérítésére kötelezte.

MTI Gazdaság

A PSZÁF jóváhagyta, hogy a Groupama megvegye az OTP Garanciát

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Groupama International S.A. (Groupama) 100 százalékos, közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen az OTP Garancia Biztosító Zrt.-ben (OTP Garancia) – az erről szóló határozat kedden jelent meg a felügyelet honlapján.

MTI Gazdaság

A Molnak nem tetszik a PSZÁF határozata

A Mol nem ért egyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által hozott határozattal, álláspontja szerint a társaság a törvényi előírásokat betartotta, ezért a felügyeleti határozat ellen jogorvoslattal kíván élni – közölte az olajtársaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

PSZÁF: egyre több a hitelezéssel kapcsolatos panasz

A pénzügyi intézményeket tavaly 5410 esetben panaszolták be az ügyfelek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), 24,7 százalékkal többször, mint az előző évben - derül ki a felügyelet panaszstatisztikájából.

MTI Gazdaság

A PSZÁF rábólintott a Járai-féle új életbiztosítóra

CIG Közép-európai Biztosító Zrt. néven engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök nevével fémjelzett életbiztosító alapítását - a határozat a felügyelet honlapján jelent meg csütörtökön.

MTI Autó

Kötelező: a PSZÁF közölte elvárásait

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót tett közzé a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal (kgfb) kapcsolatos felügyeleti elvárásokról.

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

„Szégyelljék magukat” jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány alapítója

„Szégyelljék magukat” jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány alapítója

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Gondban lehet az egyik legnagyobb magyar szakszervezet

Gondban lehet az egyik legnagyobb magyar szakszervezet

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót