szerző:
MTI

Jóllehet az elemzők szerint nem lehet a szerda délelőtti Mol-árfolyamesést közvetlenül az OMV reggeli bejelentésével összefüggésbe hozni, a bejelentés áttételesen mégis hatott a papír értékére. A nagy kérdés most az, mit csinál az osztrák cég a kezében lévő magyar olajrészvényekkel – fejtették ki tőzsdei elemzők.

Illés László, a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője szerint a Mol részvényárfolyamának szerda délelőtti több mint 3 százalékos esésében áttételesen szerepet játszik az OMV bejelentése, amelynek hatására például a Merrill Lynch szerdán alulteljesítő részvénynek minősítette a magyar cég papírját, 18500 forintos egy éves célárfolyamon. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Raiffeisen ugyan szerdán vételre ajánlotta a papírt, de célárfolyam nélkül, s ezért úgy tűnik a piac pesszimistábban ítéli meg a helyzetet a banknál.

Negatívan érinti a Molt az elmúlt időszak olajárcsökkenése is: az elemző szerint eddig a magyar cég árfolyama azért nem csökkent, mert több befektető is spekulált az OMV-Mol egyesülés miatt indított brüsszeli vizsgálat eredményére, s ezért tartották az árfolyamot. Most azonban, hogy meghiúsul az egyesülés, már vége a spekulációs időszaknak.

Illés László úgy vélte, az OMV egyelőre nem adja el a Mol papírokat, hiszen a több mint 20 százalékos részesedésével nyomást gyakorolhat a Molra, s ennek révén még akár a Balkánon is megvetheti a lábát. Az OMV ugyanis például meglebegtetheti a Mol előtt, hogy számára ellenséges befektetőnek, mondjuk egy orosz cégnek adja el a papírokat akkor, ha a magyar cég nem teszi lehetővé számára az INA-ban való részesedésszerzést. A feltétel teljesülése esetén viszont a Molnak is jó befektetőnek adja el a kezében lévő Mol-pakettet.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője kifejtette, hogy rövid távon az OMV bejelentésének a legnagyobb pozitívuma valószínűleg az lesz, ha az osztrák cég nem tesz ajánlatot a horvát INA olajtársaságra, s így nem zavarja meg a Mol és a horvát kormány között folyó tárgyalásokat. Az OMV-nek ugyanis azt követően, hogy bejelentette eláll a Mollal való egyesüléstől, már nem érdeke, hogy megdrágítsa a magyar cégnek az INA megvételét.

Az elemző úgy vélte: rövid távon az OMV nem száll ki a Molból, főleg nem ilyen nyomott piacon és árfolyamon, de az valószínű, hogy bizonyos időtávon belül csökkenti 20 százalék feletti tulajdonrészét. A Mol számára azért fontos, hogy eldőljön az osztrák kézben lévő csomag sorsa, mert a magyar cég akkor fog saját részvényt bevonni, ha ez már egyértelmű számára.

Az elemző szerint ugyanakkor nem biztos, hogy OMV könnyen talál vevőt a csomagjára vagy annak egy részére, mivel az már éppen az osztrák cég esetében bebizonyosodott, hogy stratégiai befektetőnek elég nehéz beleszólnia a Mol tevékenységébe.

Sarkadi Szabó Kornél szerint elképzelhető az is, hogy pénzügyi befektető vásárolja meg a Mol részvényeket, mert most stratégiai szempontokat figyelembe véve olcsó a magyar társaság részvénye. Újabb befektetőként pedig akár egy orosz társaság is szóba jöhet – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Mol beperelte az OMV-t

A Mol Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. keresetet nyújtott be egy bécsi bíróságon az OMV ellen az osztrák olajcég legutóbbi ausztriai sajtónyilatkozatai miatt, amelyekben az OMV nyíltan indiszkrécióval vádolta meg a Mol-t az Európai Bizottság fúziós vizsgálata során kiadott ellenvetési nyilatkozata kapcsán.

MTI Gazdaság

Geotermikus energiavállalatot alapít partnereivel a Mol

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. néven közös vállalat alapított az izlandi Enex hf. és az ausztrál Green Rock Energy International Pty. Ltd-vel közösen: az új vállalkozás célja a geotermikus energia kutatása, termelése és értékesítése, illetve geotermikus erőművek és közvetlen termálhő szolgáltató technológiák létesítése.

MTI Gazdaság

Zágrábnak jó a Mol-OMV háború

A horvát kormánynak megfelel a Mol magyar és az OMV osztrák olajcég "háborúja" az INA horvát olajtársaság megvásárlásáért, mert a küzdelem felveri az árat, és a játszmában kulcsszerep juthat a horvát háborús veteránok 7 százaléknyi részesedését kezelő alapnak, írta a horvát sajtó.

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Minden második magyarnak rossz a szeme

Minden második magyarnak rossz a szeme