szerző:
MTI

Átlagosan a 4-5 százalékos sáv közepére, egyöntetűen jóval 5 százalék alá várják az éves összevetésű novemberi magyarországi inflációs ütemet londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül többen újabb agresszív jegybanki kamatcsökkentést is jósolnak erre a hónapra.

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - HSBC, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays Capital, Merrill Lynch, BNP Paribas, UBS, 4cast, JP Morgan, Dresdner Kleinwort - szakértői viszonylag széles sávban mozgó, 4,3-4,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak, attól függően, hogy ki milyen mértékben súlyozza az elmúlt hetek forintgyengülését és az ezzel ellentétes irányban ható dezinflációs erőket, a gazdasági lassulást és a nyersanyag-árzuhanást.

A novemberre szóló prognózisok átlaga 4,58 százalék; az előző hónapban 5,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A legderűlátóbb jóslatot a Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetetési részlegének elemzői adták, 4,3 százalékos novemberi éves inflációt valószínűsítve. A ház szerint a magyarországi inflációs ütemet a nyersanyagárak "összeomlása" és a kedvező bázishatások hajtják lefelé. A cég londoni elemzői szerint az október-novemberi forintgyengülés valamelyes felfelé ható kockázatot jelent az inflációra, de a Merrill Lynch e kockázatot csekélynek ítéli, tekintettel a rendkívül alacsony üzleti bizalomra és az ebből eredő gyenge árérvényesítő képességre.

A cég távlati előrejelzésében januárra és februárra 1,0-1,0 százalékpontos, áprilisra és májusra további 0,5-0,5 százalékpontos magyarországi kamatcsökkentések szerepelnek. A ház 2009 végére 5,50 százalékos MNB-kamatszintet valószínűsít. Ez az egyik legagresszívabb citybeli kamat-előrejelzés; a londoni elemzői körben általánosabb a 6,50-7,50 százalék közötti kamatszint-jóslat 2009 végére.

Az inflációs előrejelzési sáv felső határán volt a Barclays Capital és a BNP Paribas, egyaránt 4,8 százalékos novemberi inflációs prognózissal. A Barclays Capital szakértői szerint a magyarországi dezinfláció továbbra is "fokozatos", a BNP Paribas elemzői pedig azt mondták, hogy a múlt hónapra, az egész kosárra számolva még csak korlátozott dezinflációs hatást várnak, elsősorban a forint korábbi gyengülése miatt.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének inflációs előrejelzése is az óvatosabbak közé tartozik: a ház 4,7 százalékos éves ütemet jósol novemberről. Ugyanakkor a GS londoni elemzői 4,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak a következő 12 hónapra, hozzátéve mindazonáltal, hogy az időzítés a piaci viszonyok függvénye.

A JP Morgan bankcsoport prognózisa 4,5 százalékos, éves szintre számolt magyarországi inflációt valószínűsít novemberre. A cég elemzése szerint az élelmiszer- és üzemanyagár-összetevőben belépő kedvező bázishatások, valamint az üzemanyagárak havi összevetésű 8 százalékos zuhanása gyors novemberi dezinflációra vall.

A JP Morgan decemberre már 4 százalék alatti, teljes kosárra számolt éves inflációt vár, és az e hét eleji soron kívüli MNB-kamatcsökkentés után továbbra is számol az általa jósolt decemberi 1,00 százalékpontos csökkentés másik felének végrehajtásával, így a december 22-ei monetáris tanácsi értekezleten most fél százalékpontos enyhítést valószínűsít.

A ház az olajárak folytatódó lejtmenete miatt lefelé módosította magyarországi inflációs előrejelzését: 2009-re most már csak 2,5 százalékos - vagyis a 3 százalékos MNB-cél alá süllyedő - évi átlagos inflációt vár. A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor azt jósolják, hogy a következő negyedévekre általuk valószínűsített fokozatos - a cég előrejelzése szerint 2009 első felében 290-ig terjedő - forintgyengülés, valamint a mostani olajárak nyomán belépő későbbi negatív bázishatások 2010-ben a célszintre emelik vissza az inflációt.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak; a BNP Paribas bankcsoport éves távlatú prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat.

A Barclays Capital éppen szerdán Londonban kiadott felzárkózó piaci előrejelzésében az szerepel, hogy a cég 2009-re átlagosan 285 forintos eurót vár, de ezzel együtt is osztja az MNB azon várakozását, hogy az infláció 2009 végén közel lesz a 3 százalékos célhoz, mivel a gyengébb forintot ellentételezi az olajár-zuhanás, és az MNB "legrosszabb forgatókönyvéhez közel lévőnek tűnő" várható GDP-visszaesés.

A Barclays Capital elemzői jövőre 55 dolláros átlagos olajárral számolnak, és reálértéken 1,7 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolnak. Az általános citybeli vélemény is az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Öt százalék körüli magyar inflációt várnak Londonban

Öt százalékhoz közelítő éves magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az egyre egyértelműbb recessziós környezet, valamint a kedvező bázishatások miatt a forint gyengülésével együtt is további dezinfláció, és - jövőre - jegybanki kamatcsökkentés várható, bár ennek mértékéről eltérnek a vélemények.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: eddig nem tapasztalt globális ipari visszaesés jön

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI). A cég szerint a kelet-európai ipari teljesítmény összeomlása a helyi valuták gyengülését fogja okozni, de ezzel együtt is meredek jegybanki kamatcsökkentésekre ad módot.

MTI Gazdaság

Sötét kelet-európai előrejelzések londoni elemzőktől

Meredeken lassul jövőre a globális válsággal szemben eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult cseh és lengyel gazdaság is, mert már e két ország sem tudja kivédeni tovább az euróövezeti recessziót, jósolják londoni feltörekvő piaci elemzők. Egyes citybeli vélemények szerint jövőre Kelet-Közép-Európa egésze recesszió felé veszi az irányt a vártnál is szűkebb hitelellátás miatt.

Imádták az utasok az Uber-sofőrként dolgozó háborús bűnöst

Imádták az utasok az Uber-sofőrként dolgozó háborús bűnöst

„Akkor adjál helyettük száz fehéret!” – Toroczkai saját falujában így megy a rendcsinálás

„Akkor adjál helyettük száz fehéret!” – Toroczkai saját falujában így megy a rendcsinálás

Tűz volt a Westendben

Tűz volt a Westendben

A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben

A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben

Nem fizeti a szomszéd a társasházi közös költséget, a vízdíjat? Van megoldás!

Nem fizeti a szomszéd a társasházi közös költséget, a vízdíjat? Van megoldás!

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük