szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átlagosan a 4-5 százalékos sáv közepére, egyöntetűen jóval 5 százalék alá várják az éves összevetésű novemberi magyarországi inflációs ütemet londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül többen újabb agresszív jegybanki kamatcsökkentést is jósolnak erre a hónapra.

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - HSBC, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays Capital, Merrill Lynch, BNP Paribas, UBS, 4cast, JP Morgan, Dresdner Kleinwort - szakértői viszonylag széles sávban mozgó, 4,3-4,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak, attól függően, hogy ki milyen mértékben súlyozza az elmúlt hetek forintgyengülését és az ezzel ellentétes irányban ható dezinflációs erőket, a gazdasági lassulást és a nyersanyag-árzuhanást.

A novemberre szóló prognózisok átlaga 4,58 százalék; az előző hónapban 5,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A legderűlátóbb jóslatot a Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetetési részlegének elemzői adták, 4,3 százalékos novemberi éves inflációt valószínűsítve. A ház szerint a magyarországi inflációs ütemet a nyersanyagárak "összeomlása" és a kedvező bázishatások hajtják lefelé. A cég londoni elemzői szerint az október-novemberi forintgyengülés valamelyes felfelé ható kockázatot jelent az inflációra, de a Merrill Lynch e kockázatot csekélynek ítéli, tekintettel a rendkívül alacsony üzleti bizalomra és az ebből eredő gyenge árérvényesítő képességre.

A cég távlati előrejelzésében januárra és februárra 1,0-1,0 százalékpontos, áprilisra és májusra további 0,5-0,5 százalékpontos magyarországi kamatcsökkentések szerepelnek. A ház 2009 végére 5,50 százalékos MNB-kamatszintet valószínűsít. Ez az egyik legagresszívabb citybeli kamat-előrejelzés; a londoni elemzői körben általánosabb a 6,50-7,50 százalék közötti kamatszint-jóslat 2009 végére.

Az inflációs előrejelzési sáv felső határán volt a Barclays Capital és a BNP Paribas, egyaránt 4,8 százalékos novemberi inflációs prognózissal. A Barclays Capital szakértői szerint a magyarországi dezinfláció továbbra is "fokozatos", a BNP Paribas elemzői pedig azt mondták, hogy a múlt hónapra, az egész kosárra számolva még csak korlátozott dezinflációs hatást várnak, elsősorban a forint korábbi gyengülése miatt.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének inflációs előrejelzése is az óvatosabbak közé tartozik: a ház 4,7 százalékos éves ütemet jósol novemberről. Ugyanakkor a GS londoni elemzői 4,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak a következő 12 hónapra, hozzátéve mindazonáltal, hogy az időzítés a piaci viszonyok függvénye.

A JP Morgan bankcsoport prognózisa 4,5 százalékos, éves szintre számolt magyarországi inflációt valószínűsít novemberre. A cég elemzése szerint az élelmiszer- és üzemanyagár-összetevőben belépő kedvező bázishatások, valamint az üzemanyagárak havi összevetésű 8 százalékos zuhanása gyors novemberi dezinflációra vall.

A JP Morgan decemberre már 4 százalék alatti, teljes kosárra számolt éves inflációt vár, és az e hét eleji soron kívüli MNB-kamatcsökkentés után továbbra is számol az általa jósolt decemberi 1,00 százalékpontos csökkentés másik felének végrehajtásával, így a december 22-ei monetáris tanácsi értekezleten most fél százalékpontos enyhítést valószínűsít.

A ház az olajárak folytatódó lejtmenete miatt lefelé módosította magyarországi inflációs előrejelzését: 2009-re most már csak 2,5 százalékos - vagyis a 3 százalékos MNB-cél alá süllyedő - évi átlagos inflációt vár. A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor azt jósolják, hogy a következő negyedévekre általuk valószínűsített fokozatos - a cég előrejelzése szerint 2009 első felében 290-ig terjedő - forintgyengülés, valamint a mostani olajárak nyomán belépő későbbi negatív bázishatások 2010-ben a célszintre emelik vissza az inflációt.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak; a BNP Paribas bankcsoport éves távlatú prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat.

A Barclays Capital éppen szerdán Londonban kiadott felzárkózó piaci előrejelzésében az szerepel, hogy a cég 2009-re átlagosan 285 forintos eurót vár, de ezzel együtt is osztja az MNB azon várakozását, hogy az infláció 2009 végén közel lesz a 3 százalékos célhoz, mivel a gyengébb forintot ellentételezi az olajár-zuhanás, és az MNB "legrosszabb forgatókönyvéhez közel lévőnek tűnő" várható GDP-visszaesés.

A Barclays Capital elemzői jövőre 55 dolláros átlagos olajárral számolnak, és reálértéken 1,7 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolnak. Az általános citybeli vélemény is az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Öt százalék körüli magyar inflációt várnak Londonban

Öt százalékhoz közelítő éves magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az egyre egyértelműbb recessziós környezet, valamint a kedvező bázishatások miatt a forint gyengülésével együtt is további dezinfláció, és - jövőre - jegybanki kamatcsökkentés várható, bár ennek mértékéről eltérnek a vélemények.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: eddig nem tapasztalt globális ipari visszaesés jön

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI). A cég szerint a kelet-európai ipari teljesítmény összeomlása a helyi valuták gyengülését fogja okozni, de ezzel együtt is meredek jegybanki kamatcsökkentésekre ad módot.

MTI Gazdaság

Sötét kelet-európai előrejelzések londoni elemzőktől

Meredeken lassul jövőre a globális válsággal szemben eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult cseh és lengyel gazdaság is, mert már e két ország sem tudja kivédeni tovább az euróövezeti recessziót, jósolják londoni feltörekvő piaci elemzők. Egyes citybeli vélemények szerint jövőre Kelet-Közép-Európa egésze recesszió felé veszi az irányt a vártnál is szűkebb hitelellátás miatt.

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében

Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek