szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden országnak a szervezet általános hitelfeltételei szerint nyújt kölcsönt, a kamat tehát nem alku tárgya - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke az MTI-nek szombaton.

A sajtófőnök a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásra reagált, amely azt állította, hogy Magyarország más országokhoz képest drágán jutott az IMF-kölcsönhöz. A lap szerint Pakisztán is lényegesen kedvezőbb kamatfeltételeket ért el az IMF-fel folytatott tárgyalásokon, mint Magyarország.

Pichler Ferenc elmondta: a kamatfeltételekben nincs egyedi kondíció, így azokról nem is tárgyal az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap az igénybe vett hitelre napi kamatot számít fel, amelynek nagysága megtalálható a szervezet honlapján. A napi kamat az IMF hivatalos valutáját, az SDR-t alkotó valuták átlag kamataként alakul ki.

A nemzetközi pénzintézet ezen felül kamatfelárat számít fel, attól függően, hogy a lehívott hitel hogyan aránylik a kölcsönt igénylő országnak az IMF alaptőkéjében vállalt részesedéséhez (kvóta). A kamatfelár a kvóta 200 százaléka felett 100 bázispont, 300 százaléka felett 200 bázispont.

Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá Magyarország számára 12,3 milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti hitelkeretet. A megállapodás idején érvényesített napi kamat 2,71 százalék volt.

Magyarország kvótája (tulajdonrésze) a Nemzetközi Valutaalapban 1,038 milliárd SDR.

Mindezek alapján a készenléti hitelkeretből novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék - emlékeztetett Pichler Ferenc.

A készenléti hitel 17 hónapig, 2010. márciusáig vehető fel. Törlesztése 27 hónap után válik esedékessé. Törleszteni negyedévenként 8 egyenlő részletben kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól