szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette alapkamatát. a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke. Egyhangúlag hozták meg
© AP
Az euróövezet romló gazdasági teljesítménye miatt nyomás nehezedett az Európai Központi Bankra, hogy már most tovább mérsékelje a hitelek árát, jóllehet korábban a pénzügyek irányítói várakozó álláspontra helyezkedtek. Az EKB októberben kezdte az enyhítést, 4,25 százalékról.

A bank nyitva hagyta a lehetőséget a mostani kamatmérséklésre, de a bank elnöke, Jean-Claude Trichet korábban azt is javasolta, hogy az újabb kamatcsökkentés előtt mérlegeljék inkább alaposan a korábbi kamatmérséklések hatását. Ezt az álláspontot írta felül az euróövezet romló gazdasági helyzete azzal együtt, hogy az inflációs veszély elhárultával bővült az EKB mozgástere.

Az euróövezetben a tizenkét havi infláció decemberben 1,6 százalékra mérséklődött, jóval alatta maradt a bank legföljebb 2 százalékos céljának. Novemberben még 2,1 százalék volt a drágulás üteme.

Szerdán ismertették az eurózóna ipari teljesítményéről szóló adatokat. Eszerint az euróövezetben – és az egész EU átlagában is – 1,6-1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az előző hónaphoz képest.

Csekély megszakítással már hetedik hónapja csökkent az ipar teljesítménye hónapról hónapra mind az euróövezetben, mind az egész EU-ban. Németországban a visszaesés 3,3 százalékra gyorsult az októberi 1,9 százalékról, Franciaországban viszont 2,4 százalékra lassult 3,7 százalékról.

Az egy évvel korábbival – 2007. novemberrel – egybevetve az euróövezetben és az egész EU-ban novemberben szintén egyformán, átlagosan 7,7 százalékkal kisebb volt az ipari termelés. Októberben az euróövezetben 5,7 százalékkal, az EU átlagában 5,4 százalékkal volt kisebb a teljesítmény, mint egy évvel azelőtt. Éves összehasonlításban is tavaly tavasz óta tart a visszaesés.

A 7,7 százalékos éves visszaesés 1990-óta a legnagyobb mértékű éves termeléscsökkenés. Az ipar teljesítménye részben a befektetések meredek csökkenésével együtt romlott, és a recesszió elmélyülésére utal. A szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy a termelés csökkenése mikor hat majd erőteljesen a foglalkoztatásra.

Az EKB ugyan nem képes gátat vetni a recessziónak, ahhoz azonban hozzá tud járulni, hogy a 2009 vége felé, vagy 2010 elejére várható fellendülés érdekében kedvezőbb gazdasági környezet jöjjön létre, mondják a szakértők a mostani kamatmérsékléssel összefüggésben.

Másfél hónap vágási szünet (Oldaltörés)

Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan legalább másfél hónap szünetet tart a kamatcsökkentésben. Közvetve erre utalt csütörtöki sajtótájékoztatóján az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet, mondván: „A következő, februári értekezletünk túl közel van, nem ígérkezik fontosnak (pénzügy)politikai döntések számára, úgyhogy a következő fontos értekezletünk a márciusi lesz, amikor már az új előrejelzések lényeges elemei is rendelkezésre fognak állni.

„Majd meglátjuk, mit teszünk márciusban” – fogalmazott a bankelnök, aki úgy vélte, hogy a gazdasági növekedés számára továbbra is nagyobbak a negatív kockázatok, mint a pozitívak. Elégedetten szólt viszont a bankközi kamatokról, amelyek a héten már jóval válság előtti, 2006. januári-februári szintekre süllyedtek az euróövezetben. Trichet úgy vélte, hogy at EKB eddigi kamatcsökkentéseinek és likviditásnövelő intézkedéseinek is köszönhető.

Előzőleg, csütörtökön az EKB fél százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az euróövezet romló gazdasági teljesítménye miatt nyomás nehezedett az Európai Központi Bankra, hogy már most tovább mérsékelje a hitelek árát, jóllehet korábban a pénzügyek irányítói várakozó álláspontra helyezkedtek. Az EKB októberben kezdte az enyhítést, 4,25 százalékról.

Az EKB nyitva hagyta a lehetőséget a mostani kamatmérséklésre, de a bank elnöke korábban azt is javasolta, hogy az újabb kamatcsökkentés előtt mérlegeljék inkább alaposan a korábbi kamatmérséklések hatását. Ezt az álláspontot írta felül az euróövezet romló gazdasági helyzete azzal együtt, hogy az inflációs veszély elhárultával bővült az EKB mozgástere. Trichet azt mondta csütörtökön, hogy a kamatcsökkentő döntést végül is egyhangúlag hozták meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

London: "igen nagy csalódás" után Fed- és EKB-kamatcsökkentés?

"Igen nagy csalódás", hogy az amerikai képviselőház elvetette a rossz banki hitelportfoliók kivásárlására összeállított kormányzati csomagot - mondta hétfő este a brit miniszterelnök. A Londonban megjelent első gyorselemzések szerint súlyos amerikai recesszió fenyeget, ha a Kongresszus nem lép gyorsan valamit, és akár két napon belül Fed-, sőt euróövezeti kamatcsökkentés is következhet.

MTI Gazdaság

EKB: együtt kell működni a válság leküzdésében

Az európai kormányoknak együtt kell működniük a pénzügyi válság leküzdésében, közös választ kell adniuk a pénzpiaci zavarokra – jelentette ki pénteken az egyik francia rádióban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

MTI Gazdaság

EKB: a bankmentés kevesebbe kerül, mint a bankok összeomlása

Védelmébe vette az Európai Központi Bank (EKB) egyik vezetője, hogy közpénzeket vetnek be a nyugati kormányok a pénzügyi válság által érintett bankok megmentésére. Az ilyen mentőakciók "kevesebbe kerülnek, mintha hagynák a bankokat összeomlani"- közölte Marko Kranjec, az EKB kormányzótanácsának tagja.

MTI Gazdaság

Az EKB-nak nincs szüksége mentőcsomag készítésére

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgató tanácsának tagja szerint jóllehet Európára is hat az amerikai pénzügyi válság, de a bank nem látja szükségét egy az amerikaihoz hasonló pénzügyi mentőprogram megalkotásának, mert az európai pénzügyi rendszer alapjában véve egészséges.

MTI Gazdaság

Az EKB havi jelentése a pénzpiacról

Az Európai Központi Bank (EKB) októberi havi jelentésében megismételte korábbi helyzetértékelését, amely szerint az euróövezetben tovább enyhül az inflációs nyomás, viszont fokozódnak a gazdasági növekedés kockázatai. Egyidejűleg fontos ügyelni az EKB szerint a másodlagos inflációs hatások elkerülésére.

A közmunkaprogrammal csalt, elítélték Versend polgármesterét

A közmunkaprogrammal csalt, elítélték Versend polgármesterét

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Lezárták az M1-est Budapest felé

Lezárták az M1-est Budapest felé

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Iványi Gáborék nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét

Iványi Gáborék nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét