szerző:
MTI

Idén gazdasági visszaesés várható a világon az átlag szintjén, mondta Angel Gurria, a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD vezetője Pekingben. Ezzel lényegében megerősítette az eddigi kiszivárogtatásokat az OECD új gazdasági előrejelzéseiből, de számokat nem említett. Az új előrejelzéseket március 31-én tervezi kiadni a szervezet.

„Bizonyára negatív irányba fordul a világ idén, mert még a kínai és az indiai növekedés sem tudja kiegyensúlyozni a fejlett gazdaságok visszaesését” – mondta Gurria újságíróknak. Idén 4,1 százalékkal csökken az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az OECD legújabb előrejelzése szerint, közölte értesülését még csütörtökön az európai ügyekért felelős szlovén miniszter.

Mitja Gaspari azt mondta, hogy az OECD új előrejelzése szerint Németország gazdasága 5,1 százalékkal, Olaszországé 4,2 százalékkal, Franciaországé 3,3 százalékkal gyengül. Az előző, november 25-én napvilágot látott OECD-előrejelzés még 0,6 százalékos GDP hanyatlást jósolt az idei évre az euróövezet egészére. Ezen belül 0,8 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Németországnak, 1,0 százalékos hanyatlást Olaszországnak és 0,4 százalékos gyengülést Franciaországnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön nyilvánosságra hozott, közbenső előrejelzése 0,5-1,0 százalék közötti átlagos gazdasági visszaesést jósolt a világnak idénre – hatvan év óta az elsőt –, és 1,5-2,5 százalék közötti javulást jövőre. Januárban az IMF elemzői még 0,5 százalékos idei világgazdasági növekedésben bíztak. A fejlett országok átlagosan 3,0-3,5 százalékos visszaesésre számíthatnak idén, és 0,0-0,5 százalék közötti többletre jövőre, az IMF új becslése szerint.

Az Egyesült Államokban idén 2,6 százalékos visszaesés, jövőre 0,2 százalékos javulás, az euróövezetben idén 3,2 százalékos visszaesés, jövőre 0,1 százalékos GDP-többlet, Japánban idén 5,8 százalékos visszaesés, jövőre további, 0,2 százalékos gyengülés várható az IMF szerint.

A felzárkózó és fejlődő gazdaságoknak idén átlagosan 1,5-2,5 százalék közötti, jövőre 3,5-4,5 százalék közötti fellendülést jósol az IMF jelenleg.

Az IMF becslése szerint az Egyesült Államokban az idén a GDP 2,0 százalékát elérő állami segítség jut idén a gazdaságnak, de Japánban csak 1,4 százalék, az EU G20-hoz tartozó tagjainál (Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia) pedig 1 százalék. Ezt az IMF kevesli, általában a GDP legalább 2 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzést tart szükségesnek szerte a világon idén és jövőre. Ehhez képest túlteljesít Kína: ott idén a GDP 3,2 százalékának megfelelő költségvetési támogatás jut a gazdaságnak, az IMF tudomása szerint.

A gazdaságélénkítés áraként az IMF idénre 7,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az Egyesült Államoknak, 6,0 százalékosat az EU G20-hoz tartozó tagjainak, de csak 3,6 százalékosat Kínának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Az OECD-országokban 6,8 százalékra nőtt a munkanélküliség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 30 tagországában a munkanélküliség a múlt év decemberére 6,8 százalékra nőtt a novemberi 6,6 százalékról - tette közzé az adatot hétfőn a nemzetközi szervezet. 2007-ben 5,7 százalékos volt a munkanélküliség.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: gazdasági katasztrófa szélén az OECD

Gazdasági katasztrófa szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a világgazdaság egyetlen reménye Kína maradt, áll az egyik legnagyobb londoni külpolitikai elemző műhely friss helyzetértékelésében.

MTI Karrier

OECD-jelentés a felsőoktatásról: igazságtalanságok a hozzájárulásokban

Magyarország azon államok közé tartozik, ahol a felsőoktatás finanszírozásában, a hallgatói hozzájárulások területén nagy a háztartások, a családok szerepvállalása, ám ez egyenlőtlenül és igazságtalanul valósul meg - közölte Halász Gábor oktatási szakértő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentését ismertetve.

MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

MTI Gazdaság

Az OECD javította az amerikai, rontotta az euróövezeti előrejelzését

Az európai gazdaságok jobban lassulnak a korábban vártnál, a brit gazdaságot egyenest recesszió fenyegeti két negyedéven át negyedéves összehasonlításban, az Egyesült Államokban azonban a jövő valamivel biztatóbbnak tűnik a korábbi jóslatoknál, vélték a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet (OECD) elemzői a kedden megjelent, legújabb időközi előrejelzésükben.

MTI Gazdaság

OECD: drága és nem hatékony a bioüzemanyag támogatása

Drága és nem hatékony a bioüzemanyag-termelés állami támogatása a fejlett országokban, csak korlátozott eredménye van az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében és az energiabiztonság növelésében, viszont jelentős a hatása a nemzetközi terményárakra, írták a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzői egy szerdán megjelent tanulmányukban.

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál

Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál