szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A piac nem szereti, ha a független jegybankot, vagy annak elnökét támadják, Simor Andrásnak ki kell töltenie 2013-ig szóló mandátumát – reagáltak elemzők Orbán Viktor és Pokorni Zoltán az MNB elnökét támadó, illetve lemondásra felszólító kijelentéseire.

A piac általában nem szereti, ha a független jegybankot, illetve annak elnökét parlamenti párt, vagy a kormány, illetve most Magyarországon egy alakulóban lévő kormány leendő vezetője támadja – mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője hozzátette ugyanakkor, hogy ennek most nincs közvetlen hatása a forint árfolyamára, mivel azt inkább a görög események mozgatják.

 

Kissé másként értékeli a helyzetet Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Véleménye szerint a forint keddi, közel két százalékos gyengülésében szerepet játszhat a jegybank elnökét ért támadás. Hozzátette: a forint erőteljesebben gyengült a régiós devizáknál.

A jegybank, illetve a jegybank elnöke körüli bizonytalanságot nem kedvelik a befektetők – állítják a szakértők, akik egyetértettek abban is, hogy az MNB és az újonnan felálló kormány kamatpolitikája igen közel áll egymáshoz.

A jegybank és a Fidesz szakpolitikusai is a további kamatcsökkentés szükségességét hangoztatják, s ezt gondolja a piac is – fogalmazott Kondrát Zsolt, aki szerint legkedvezőbb esetben a kamatpálya alja 4,0-4,5 százalék között, kevésbé kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzetben 4,75 százalék lehet.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Unió is a független jegybank, illetve annak vezetője mellett áll ki. Arra a kérdésre, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával, illetve annak élére kinevezett új vezetővel megoldható-e Simor András eltávolítása, a piaci elemzők nemmel feleltek.

Árokszállási Zoltán hozzátette: "Simor Andrást megbízható embernek tartja a piac". Kondrát Zsolt elmondta: a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása nem elképzelhetetlen, de egy ilyen törvény esetén is ragaszkodnának a nemzetközi pénzügyi szervezetek ahhoz, hogy Simor András kitöltse 2013-ig szóló mandátumát, s csak azután lépjen érvénybe az összevonásról szóló törvény.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Simor: Sérülékenységünk korlátozza a monetáris mozgásteret

Bár az ország kockázati megítélésének alakulása az elmúlt hónapokban megengedte, hogy a jegybanki alapkamat az inflációs és növekedési kilátásokkal összhangban jelentősen csökkenjen, a nemzetközi pénzügyi környezet alakulását övező bizonytalanságok decemberben a korábbiaknál kisebb mértékű kamatcsökkentést tettek lehetővé - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.

hvg.hu/MTI Itthon

Pokorni: Schmitt lehet a házelnök, Simornak mennie kell

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének le kell mondania posztjáról. A politikus arról is beszélt: Schmitt Pál vagy Kövér László lehet a házelnök.

MTI Gazdaság

Simor: Orbán Viktor kijelentései a politika világába tartoznak

Nem kívánom kommentálni Orbán Viktor délelőtti, az MNB vezetésére vonatkozó mondatatait, a Fidesz elnökének kijelentései a politika világába tartoznak – felelte újságírói kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői sajtótájékoztatón.

hvg.hu Gazdaság

Simor: középtávon már egyensúlyban lévő államháztartás kell

A fiskális politika végső célja középtávon nem a 3 százalék körüli hiány stabilizálása, hanem a kiegyensúlyozott költségvetés, az egyensúlyban lévő államháztartás megvalósítása - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pénzügyi Csúcstalálkozón.

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Halálos áldozatai is vannak a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfunnak

Halálos áldozatai is vannak a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfunnak