szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Berlini − nem hivatalos − értesülések szerint három évre szóló terv születhet Görögország megsegítésére a Nemzetközi Valutalap és az euróövezeti uniós tagállamok közreműködésével.

Az Athénnak folyósítandó összeg nagysága 100-120 milliárd euróra rúgna, és ebből Németország részesedése összesen mintegy 25 milliárd euró lenne. Az előzetes tervek arról szóltak, hogy az idei esztendőre előirányzott 45 milliárdos segélycsomagban Berlin 8,4 milliárd euróval venne részt. Korábbi elemzői vélemények szerint mintegy 80 milliárd euróra van szüksége a görög államnak a kilábaláshoz.

Mindez azután szivárgott ki, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke  a segélycsomaggal kapcsolatos elképzelésekről tájékoztatta a német parlamenti pártok vezetőit. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Ellenzéki források közölték: a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója arról tájékoztatta őket, hogy Görögország megsegítése az eredetileg tervezettnél jóval többe kerül majd. A Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Jürgen Trittin ezután nyilatkozta azt, hogy 100-120 milliárd euróról és egy három évre szóló segélycsomagról lenne szó. A német közvélemény vélhetően nem örül a hírnek, hiszen a legfrissebb felmérés szerint a német lakosság 94 százaléka Görögország pénzügyi megsegítése ellen van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

FT: az IMF 10 milliárd eróval növelné a görög csomagot

Tízmilliárd euróval növelné részesedését a Görögországnak szánt nemzetközi pénzügyi csomagban a Nemzetközi Valutaalap (IMF), attól tartva, hogy az EU-val együtt eddig megajánlott 45 milliárd eurós segélyprogram nem lesz elegendő a görög adósságválság elszabadulásának megakadályozására − írta athéni és washingtoni illetékesekre hivatkozva a Financial Times.

MTI Gazdaság

Zuhannak a görög bankrészvények

A görög bankrészvények ára átlagosan több mint 11 százalékkal zuhant kedden délutánra az athéni értéktőzsdén azokra az aggodalmakra, hogy Németország esetleg megakadályozza a pénzügyi támogatás megadását Görögországnak.

MTI Gazdaság

"Bóvli" szintre rontotta a görög osztályzatot az S&P

Erőteljes mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív – "bóvli" – szintre rontotta kedden Görögország adósbesorolásait a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál