Nem változtatott hazánk kockázati besorolásán a Coface

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyar országkockázat és üzleti környezet egyaránt változatlan, az ország besorolása mindkét téren ugyanaz 2009 tavasza óta, és az idén várhatóan már nem is változik - közölte a Coface.

A gazdasági környezetet 2007 óta nemzetközi szinten minősítő szervezet közleménye szerint Magyarország számára az egyik legnagyobb kockázat az, hogy ki tudja-e aknázni az exportpiacok nyújtotta lehetőségeket. Ennek érdekében fontos, hogy a magyar vállalatok elszántan merjenek üzletet kötni akár távolabbi régiókban is.

A közlemény idézi Bagyura Andrást, a Coface Hungary kereskedelmi igazgatóját, aki elmondta: ugyan az elmúlt években Magyarország eredményes lépéseket tett a válságból való kilábalásra, a világgazdasági, s különösen az európai gazdasági helyzet romlása az ellenkező irányba hat. A növekvő bizonytalanság kifejezetten rosszat tesz az ország megítélésének. Így a magyar besorolás jelenleg nem az ország saját gazdasági eredményeitől, hanem sokkal inkább az Európai Unióval és az eurózónával kapcsolatos várakozásoktól és kilátásoktól függ. Amíg az unió a mostanihoz hasonló bizonytalanságot hordoz, nem várható a magyar országkockázati besorolás kedvezőbbé válása sem - tette hozzá.

A Coface elemzése szerint miközben hét feltörekvő ország minősítése javult, két európai országé romlott. A tavalyi lassulás ellenére az idén a feltörekvő gazdaságok növekedése dinamikus marad, a Coface 5,7 százalékos ütemet vár tőlük, szemben a fejlett országok 1,8 százalékos bővülésével. Mivel a gazdasági növekedés együtt jár az üzleti környezet javulásával, ennek köszönhetőek a mostani felminősítések. Közép-Európában három ország besorolásán is javított a Coface: Lengyelország, Litvánia és Macedónia is előkelőbb kategóriába lépett. Azonban a lengyelek és a litvánok még csak most érték el azt a szintet, amelyet Magyarország már korábban - mutatott rá Bagyura András, aki hozzátette: a felminősítéssel Lengyelország egyértelműen megkapta az elismerést, amiért egyedüli uniós országként a válság évei alatt is fenn tudta tartani a gazdasági növekedést.

Görögország és Ciprus besorolása romlott, és ezzel az Európai Unió legrosszabb minősítésű országai közé csúsztak le: csupán Románia és Bulgária van náluk rosszabb helyzetben. A görögök leminősítése többek között az ország államadósság-válságának negatív hatásait tükrözi. Latin-Amerika és Afrika mindeközben megbízhatóbbá vált a Coface szerint. Kolumbia - felminősítésének köszönhetően - a latin-amerikai térség első helyére került, Afrikában pedig Ghána, Mozambik és Tanzánia besorolása javult.

A Közel-Kelet intézményi környezetén meglátszik az "arab tavasz" a Coface szerint: a szervezet leminősítette Bahreint, miután ott a kormányzás hatékonyságát veszélybe sodorta a lakosság erőteljes hatalomellenessége. A Coface mintegy tíz ország besorolását vizsgálta felül azóta, hogy 2007-ben megkezdte az üzleti környezet minősítését. A szervezet szerint ez azt tükrözi, hogy a feltörekvő országok cégeinek javult a fizetési fegyelme - olvasható a közleményben.