szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lesz nagy visszalépési hullám a magánkasszákból az államhoz, és a legésszerűbb az lenne, ha a kormány végül beolvasztaná a pénztárakat az önkéntes nyugdíjpillérbe – fejtette ki Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány ezúttal nem államosítja a pénztári megtakarításokat, viszont jelentős adót vet ki rájuk.

Nem lesz nagy volumenű visszalépés a pénztárakból az államhoz – vélekedett Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója egy szerdai beszélgetésen. Várakozását azzal indokolta, hogy a jelenlegi pénztártagok tudatosan a pénztárakat választották tavaly. Mint mondta azonban, egyelőre csak a bizonytalanság a biztos.

A vezérigazgató szerint indokolt lenne a magánnyugdíjpénztárak beolvasztása az önkéntes pillérbe, hiszen már nem részei a társadalombiztosítási rendszernek. Erre a szándékra utalnak egyébként a kormány rejtett utalásai is – mondta. Kiemelte, hogy a magánnyugdíjpénztárak fenntartása ilyen szigorú szabályozással már nem is lenne indokolt és túl költséges is, miközben már csak ugyanazt a funkciót lennének képesek ellátni, mint az önkéntes pénztárak.

Be kellene olvasztani a magánkasszákat

A Pioneer vezérigazgatója szerint a kormánynak azt kellene megfontolnia, hogyan viszi vagy alakítja át a magán-nyugdíjpénztári rendszert az önkéntes pénztári rendszerbe, de az is ésszerű lenne, ha nyugdíj-előtakarékossági számlákra kerülhetne a magánnyugdíjpénztártagok megtakarítása.

Matolcsy egy parlamenti válaszában utalt rá, hogy a magánkasszák nem részei a nyugdíjrendszernek
©

Az lenne ugyanakkor az igazságos megoldás, ha a pénztártagok átvihetnék a megtakarításaikat például egy önkéntes pénztárba, akkor arra az időszakra, amíg ezt a vagyont felhalmozták a kötelező magán-nyugdíjpénztári járulékokból, csak 75 százalék állami nyugdíj járna, a jövőben viszont már 100 állami nyugdíjra szereznének jogosultságot, hiszen az idei évtől már csak az állami nyugdíjkasszába folyhatnak be a járulékok – vélekedett Vízkeleti Sándor.

Igazságos lenne megadóztatni a pénztári megtakarításokat

A vezérigazgató szerint nem valószínű, hogy a kormány később egyszerűen elveszi a maradók felhalmozott megtakarítását. Jegyezzük meg, ennek azonban nem lenne jó üzenete azok felé, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, hiszen így végül a pénztáraknál maradók jobban jártak mindenkinél, az erőszakkal visszaléptetetteket pedig átverte a kormány.

Azzal számolva, hogy a többség elvesztette a nyugdíjmegtakarításai tőkéjét, a pénztárakban maradók pedig például átvihetik a vagyont egy önkéntes pénztárba, miközben ezt követően mégis százszázalékos állami nyugdíjra lehetnek majd jogosultak, Vízkeleti szerint úgy kellene alakítani a rendszert, hogy a már visszalépők se járjanak rosszabbul. Erre például elképzelhetőnek tartotta egy 40 százalékos adó kivetését, amellyel a kormány visszaszedhetné az elmúlt időszakra az elmaradt járulékokat és az adót ezekből az önkéntes rendszerben maradók megtakarításaiból – mondta Vízkeleti Sándor.

Jöhet egy második Széll Kálmán-terv

Vízkeleti Sándor szerint nagyon fontos lenne az IMF-megállapodás. Nem csak azért, mert ez az ország finanszírozhatóságát garantálná, hanem azért is, mert így nagyon drágán képes csak finanszírozni magát a magyar állam. Az IMF-hitelnek alacsonyabb kamata lenne, így a kamatkülönbséget másra is költhetnénk.

 

A Pioneer vezérigazgatója hangsúlyozta azt is, hogy komoly kockázata van egy újabb piaci nyugtalanság kialakulásának.

Vízkeleti Sándor szerint a kormány már egy második Széll Kálmán-terven dolgozik, amivel már a megállapodás megkötése előtt megfelelhet a nemzetközi szervezetek elvárásainak. Mint mondta, ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, bennfentes információkkal nem rendelkezik erről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!