szerző:
hvg.hu

Újabb megszorításokat jelentett be a kormány, Ferihegy németből kanadai kézbe kerül, a nemzeti dohányboltokban már fagyit is lehet kapni, az ország fele szegénységben él, Szlovénia pedig egyre inkább a csőd szélére kerül. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Az Orbán-kormány  minden áron azt szeretné, hogy az Európai Bizottság (EB) megszüntesse a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárást. Mivel az EB friss előrejelzése szerint idén 3, jövőre pedig 3,3 százalékos lesz a költségvetési hiány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken többlépcsős intézkedés-sorozatot jelentett be. Ezek szerint a költségvetési fejezetek között zárolnak 92,9 milliárd forintot. Ha ez nem elég, elhalasztják az olyan beruházásokat, mint a stadionépítések vagy a Kossuth tér átalakítása. És ha ez még mindig nem lenne elegendő, jöhet a tranzakciós adó vagy az extraadók emelése.  

A trafikmutyi-botrány zajlik tovább.  A nemzeti dohányboltokban pedig már egyre több mindent lehet majd kapni, a legutóbbi módosítás szerint már fagyiért is be lehet majd térni.

A magyar népesség 46,6 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben az EU 2020 stratégia által definiált mutatószám szerint – derül ki a Tárki csütörtökön publikált jelentéséből. A szegénységi rátát uniós összehasonlításban vizsgálva azt lehet mondani, hogy míg 2009-ig Magyarországon a szegénység kockázata lényegesen az európai átlag alatt maradt, addig 2012-re a hazai mutatószám értéke elérte az európai átlagot.

A hét elején érkezett a hír, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, leánykori nevén Ferihegy, a Hochtief érdekeltségi köréből egy kanadai nyugdíjalap tulajdonába vándorol át. A PSP Investments úgy véli, lehetőség van a hosszú távú növekedésre is a budapesti légikikötőben.

A kormány eddig három programban, több mint 320 ezer devizahitelesnek nyújtott valamilyen segítséget, de a segítségnyújtás eszközeit tekintve lényegében kimerítette a lehetőségeket – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában.


Összesen negyvenötmillió dollárt lopott közel-keleti pénzintézetektől bankkártya-hamisítással egy bűnbanda, amelynek tagjai az egész világon összehangoltan, néhány óra alatt követték el tettüket – közölték csütörtökön amerikai ügyészek. Nem ez az első kiterjedt bankkártyacsalás, de a 45 millió dolláros kár legalább a duplája az eddigi legsúlyosabbnak. Huszonhét ország érintett, több európai állam is.

Az alkoholmentes hideg üdítőitalok szegmensének tavalyi nyertese az ásványvíz mellett a kedvező áron elérhető szörp volt: a szénsavas üdítőitalokkal, jeges teákkal és gyümölcslevekkel szemben ez volt az egyetlen olyan kategória, amelyből többet vásároltak az emberek 2012-ben, mint egy évvel korábban, derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból. Úgy tűnik, annyira nincs pénzük a magyaroknak, hogy gyümölcslé helyett csak szörpre futja.

Az egyre nagyobb gondba kerülő Szlovénia állami vállalatok privatizációját, adóemelést és megszorító intézkedéseket is tartalmazó akciótervet fogadott el csütörtökön, így próbálják elkerülni, hogy az ország uniós mentőcsomagot kérjen.

A hét képe: a G7-ek pénzügyminiszterei ls jegybankárai a London melletti Aylesburyben találkoztak, ahol a legtöbb szó az adóelkerülés elleni közös fellépésről született.
©

A hét mondata: Giró-Szász András kormányszóvivő a szekszárdi trafikügyre kitérve pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, természetesenek tartja, hogy egy polgármester tudni akarja, ami a településén történik, és úgy vélekedett ez helyi ügy, nem tartozik a kormányra.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)
Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely kedden azt is közzétette, hogy az ipari termelés 2,9 százalékkal csökkent márciusban. Szerdán azt jelentette a KSH, hogy márciusban 17,3 százalékkal több külföldi turista 20,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Márciusban az első becslés szerint a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2074 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1842 milliárd forintot) tett ki – közölte pénteken a KSH. Az export euróban számított értéke márciusban 2,8, az importé 5,6 százalékkal csökkent 2012 márciusához viszonyítva. A Kárpát-medencében a 2011-es népszámlálások szerint a lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek, közölte a KSH Népességtudományi Kutatóintézete csütörtökön. A szomszédos országokban sokkal kevesebben vallották magukat magyarnak, mint korábban, a korábbi bő egymilliós csökkenést mintegy egymillió négyszázezres követte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Jakab Péter a Jobbik új elnöke

Jakab Péter a Jobbik új elnöke

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Ónos eső teszi még szürkébbé a vasárnapot

Véget ért az útzár az M3-on

Véget ért az útzár az M3-on

Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n

Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n