szerző:
hvg.hu

Három lépésből álló csomagot jelentett be Varga Mihály a túlzottdeficit-eljárás elkerülése érdekében: 92,9 milliárdot zárolnak, ha ez nem elég, akkor elhalasztják az olyan beruházásokat, mint a stadionépítések. Végső esetben a tranzakciós illetéket, az energiaszektor különadóját és a bankadót felülvizsgálják.

Három javaslatsort tesz a magyar kormány. Az első lépés egy zárolás lesz az állami inézményekben: 92,9 milliárd forint értékben zárolnak 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.

A második lépés szintén 2013-2014-re: az egyszeri beruházásokat és fejlesztéseket felfüggeszti a kormány. Ilyen például a stadionépítés, vagy a parlament környékének átalakítása, a Tüskecsarnok rekonstrukciója, az újpesti bíróság rekonstrukciója. Ezeket csak akkor lehet folytatni, ha az államnak pluszbevétele lesz – mondta Varga Mihály. 2014-ben a két tétel egyenlegjavító hatása az idei 92,9 milliárd forinttal szemben már 150 milliárd forint lesz. A zárolás minden intézményt érint, kivéve a szociális intézményeket, ebbe a csoportba 17 intézmény tartozik.

©

Péntek délutánra kisebb kavarodás támadt a számok körül: a kormány honlapján átírták a délelőtt bejelentett csomagot, majd röviddel a változtatás után visszaállították a csomag első verzióját.

A beruházásokat idén csak abban az esetben függeszti fel a kormány, ha a zárolások – amelyek a GDP 0,3 százalékával csökkentik a hiányt – nem lesznek elegendőek a bizottság szerint. Varga kifejtette, hogy az említett beruházások idén már folyamatban vannak, és a kormány azt tervezi, hogy 2014-ben függeszti fel őket, ha a bizottság jövőre 3 százalék fölé emelkedő hiánypályát lát. A beruházások felfüggesztése a GDP 0,2 százalékával javíthatja az egyenleget, így a zárolásokkal együtt jövőre az intézkedések már 0,5 százalékos kiigazítást jelenthetnek, ha Brüsszel szükségesnek látja őket. Giró-Szász András a bejelentéseket úgy pontosította: a második és harmadik lépcsőre csak akkor lesz szükség, ha nem teljesülnek azok  a növekedési számok, amelyekre a kormány számít, illetve, ha Brüsszel kéri.  

Harmadik lépésként olyan bevételnövelő intézkedéseket is el tudnak képzelni, amely a tranzakciós adó, energiadó vagy a bankadó növelése lehet – mondta a miniszter. Utóbbi lehetőségét közlik a bizottsággal, de a kormány nem számít arra, hogy ezeket a bevételnövelő lépéseket is meg kell lépnie. Varga úgy vélekedett, hogy a zárolást is végül feloldhatja majd a kormány, és a beruházások felfüggesztésére sem kell sort keríteni. A kabinet ugyanis 0,7 százalékos növekedést vár az idei évre, de elképzelhető 1 százalékos növekedés is, ami jobb mint a brüsszeli számok, így a hiány is jobban alakulhat. Ugyanez érvényes a jövő évre is: a bizottság 1,4, a magyar kormány pedig 1,9 százalékos növekedésre számít.

Varga: igazságtalan az EU

Varga Mihály a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a kormány méltánytalannak, igazságtlannak és szükségtelennek érzi az Európai Bizottság elvárásait. Az elmúlt években folyamatos vita alakult ki a bizottság és a magyar kormány között – mondta. Varga szerint mindig a magyar kormány várakozásai teljesültek, 2011-ben és 2012-ben is. A bizottság ezekben az években körülbelül 200 milliárd forintot tévedett.

©

A bizottság az idei évben sem vett figyelembe bizonyos intézkedéseket Varga szerint. Nem számolt a közszféra béreinek szinten tartásával, a hatékonyabb adóbeszedéssel, az önkormányzati rendszer hatékonyabbá tételével. A magyar gazdaság unión belüli pozícióját nézve a bizottság igazságtalanul mér: 2012-ben csak Görögország volt képes nagyobb mértékben csökkenteni az államadósságát, a költségvetési hiányban pedig a hetedik helyen vagyunk az EU-ban.

Orbán kérte a csomagot

Orbán Viktor csütörtökön, a Fidesz rendkívüli elnökségi ülése után kérte fel Varga Mihályt, hogy dolgozzon ki egy csomagot, amely az Európai Unió számára is elfogadható, és azzal Magyarország a második félév végén kilenc év után végre kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, és "ezzel véglegesen maga mögött tudja a nyolc év szocialista kormányzás államháztartásra gyakorolt negatív hatásait”. Az Európai Bizottság múlt pénteken publikált előrejelzésében arra számít, hogy az idei hiány 3, a jövő évi 3,3 százalékon alakul. Ez azt jelenti, hogy a bizottság szerint nem csökken az uniós 3 százalékos tűréshatár alá a magyar deficit.

Emiatt a kormánynak sürgősen kiigazító lépéseket kell tennie, ha azt akarja, hogy az EU megszüntesse a Magyarországgal szemben 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárást, és lekerüljünk a szégyenpadról. Az eljárást június 22-én az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (az Ecofin) szüntetheti meg, amely rendre a bizottság ajánlása szerint dönt. A kormánynak azért kell sietnie az intézkedésekkel, mert a bizottság már május végére elkészíti az ajánlásait. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken még úgy reagált, Brüsszel téved, és a kormány inkább kivár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót

Billie Eilish tarolta le a Grammy-díjkiosztót

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

Hózivatarral tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront

 Elmagyarázták, hogyan juthatott be 70 migráns Magyarországra

Elmagyarázták, hogyan juthatott be 70 migráns Magyarországra

Kobe Bryant nemierőszak-ügyéről posztolt, felfüggesztették a Washington Post újságíróját

Kobe Bryant nemierőszak-ügyéről posztolt, felfüggesztették a Washington Post újságíróját

András herceg nem akar együttműködni az FBI-jal az Epstein-ügyben

András herceg nem akar együttműködni az FBI-jal az Epstein-ügyben

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt