szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem döntött a Kúria abban a devizahiteles perben, amit az OTP egyik ügyfele indított a bankkal szemben, azért mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat. A legfőbb bíróság július 4-ére halasztotta a döntést. A tüntetők elkezdtek vonulni.

Nem döntött a Kúria abban a devizahiteles perben, amit az OTP egyik ügyfele indított a bankkal szemben, azért mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat. A legfőbb bíróság július 4-ére halasztotta a döntést.

A Kúra döntését több száz tüntető várta a legfőbb bíróság épülete előtt. A tüntetők transzparensekkel, magyar és árpádsávos zászlókkal vonultak fel. Az ítélet halasztása után a demonstrálók rendőri jelenlét mellett elkezdtek vonulni a Nyugati tér irányába. Tudósítónk szerint többen akasztófát tartanak a magasba, a bábukra az van írva, "hitvány bankár vagyok". (A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatják.)

©

Decemberben a Fővárosi Törvényszék másodfokon kimondta a devizahitel-szerződés semmisségét. Az alperes OTP Bank ez után felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A Kúria komoly precedenst teremthet, ha július 4-i döntésével semmisnek nyilvánítja a kifogásolt szerződést. Múlt heti, nagy port kavart levelével erre az ügyre utalt Szász Károly, a PSZÁF elnöke, amikor bankpánikot emlegetve megfontoltságra kérte a Kúriát.

©

A vitatott szerződés egy devizaalapú lakossági fogyasztói kölcsönszerződés. A szerződésben a hitel összegét és a tartozás összegét svájci frankban állapították meg, a kölcsön folyósítása és a törlesztőrészletek megfizetése forintban történt. A kölcsön összegének megállapítása a folyósítás napján érvényes, a bank által alkalmazott devizavételi árfolyamon, míg a svájci frankban nyilvántartott kölcsön egyes törlesztőrészleteinek megállapítása az adott részlet esedékessége napját megelőző napon érvényes, a hitelezők által alkalmazott devizaeladási árfolyamon történt.

A szerződés nem rögzíti a pénzügyi intézmény által a teljes hiteldíjmutató (THM) kiszámításakor a felek által nem vitatottan figyelembe vett árfolyamrés mértékét. Az ötmillió forintot el nem érő pertárgyértékű ügyben a felperes magánszemély a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérte a bíróságtól. Hivatkozott a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény megsértésére. Álláspontja szerint ugyanis az alperesek által alkalmazott árfolyamrést mint költséget tételesen fel kellett volna tüntetni a szerződésben, ez azonban nem történt meg, így a felperesek szerint a szerződés semmis.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban

Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban