szerző:
MTI

A horvát és a magyar külügyminiszter egyetértett abban a montenegrói Budva városban tartott találkozójukon, hogy országaiknak az az érdeke, hogy folytatódjanak a tárgyalások a Mol magyar olajipari vállalat és a horvát kormány között.

"Arra jutottunk, hogy mindkét országnak érdekében áll a tárgyalások folytatása. A két ország közti kapcsolatok rendkívül fontosak, és hosszú távon sokkal fontosabbak, mint bármilyen egyedi probléma, függetlenül annak jelentőségétől" - fogalmazott Pusic  szombaton a zágrábi parlamentben a Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint. Amennyiben a tárgyalások mégsem vezetnének eredményre, akkor a Mol dönt arról, értékesíti-e az INA részesedését - közölte a Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

Pusic közölte: a két ország folytatja az együttműködést, és "a jelenleg kicsit zaklatott" kapcsolatok lecsillapításán fog dolgozni. Martonyi János ismertette a magyar kormány egyértelmű álláspontját, hogy nem kívánnak a magyar-horvát kapcsolatokban feszültségforrást, így – ha a Mol INA-részesedése ennek akadályát képezné – akkor a legjobb megoldás a két gazdasági partner civilizált módon történő különválása. Martonyi János szerint ez a kérdés kizárólag a Mol, mint gazdasági társaság hatáskörébe tartozik – közölte a Külügyminisztérium. A magyar külügyminiszter leszögezte továbbá, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően a magyar kormány az európai elfogatási parancs végrehajtásába nem szólhat bele, hiszen az a bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozik.

A külügyi közleményben arra is kitértek, hogy a magyar és a horvát diplomácia vezetői megerősítették elkötelezettségüket abban: "a szomszédos országok együttműködését minden területen erősíteni kell", különös tekintettel az energetikai kérdésekre, így a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításra, a szénhidrogén szállítóeszközök összeköttetésére, valamint a tervezett horvát–magyar–ukrán energetikai együttműködésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Mol: Hernádi Zsoltot körözik, de marad a cég teljes jogú irányítója

A vállalat irányítási rendszere a felügyelőbizottsággal, az igazgatósággal és az ügyvezető testülettel megfelelő struktúra arra, hogy kezelje a vállalatcsoport valamennyi operatív ügyét – közölte a Mol. Hernádi Zsoltnak magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, hogy nem tud külföldre utazni - jegyzik meg a közleményben.

MTI Gazdaság

Hernádi-ügy: az ORFK megkapta a horvát megkeresést

A magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ügyében, melyet a szokásos eljárásnak megfelelően továbbított az igazságügyi tárcához – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI érdeklődésére.

MTI Világ

Hernádi-ügy: Martonyi lemondott egy találkozót, horvát kollegája nem érti

Horvátország és Magyarország érdekeit egyaránt szolgálja az, hogy együttműködéssel és párbeszéddel rendeződjék az INA és a Mol körül kialakult helyzet – közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter, reagálva arra, hogy Martonyi János magyar külügyminiszter lemondta részvételét a csütörtöki dubrovniki energetikai fórumon.

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya