Tetszett a cikk?

Napi 15 444 euró összegű bírságot javasol Magyarországnak az Európai Bizottság azért, mert nem foglalta jogszabályba az energiahatékonyságról szóló irányelvet. Folyik a jogsértési vizsgálat a rezsicsökkentés miatt is, mert a brüsszeli apparátus nem fogadja el, hogy egyes adókat és költségelemeket nem lehet a lakossági árban érvényesíteni, illetve hogy a rezsicsökkentéssel kvázi valamennyi kisfogyasztó úgynevezett védendő fogyasztó lett, nem csak azok, akik rászorulnak a támogatásra.

A magyar energiapolitikai intézkedések nem sok jóval kecsegtetnek – mondta az energetikai igazgatóság egyik munkatársa az Európa Pontban pénteken délután tartott háttérbeszélgetésen. A rezsicsökkentés több szempontból is az európai jogba ütközik – fejtegette. Egyrészt kétségbe vonható az energiahatóság függetlensége – amit Brüsszel már többször felrótt a magyar kormánynak –, másrészt a hálózat-üzemeltetők egyes költségei nem térülnek meg a fogyasztói árban, így például az egyetemes szolgáltatók nem érvényesíthetik a tranzakciós illetéket és a közműadót. Ha a reális költségeket az árban nem lehet elismerni, az a rendszer működtetését veszélyezteti – figyelmeztetett. Minden tagországnak joga van meghatározni a védendő fogyasztók körét, ők olcsóbban juthatnak áramhoz, gázhoz, de a magyar rezsicsökkentéssel valamennyi kisfogyasztó ebbe a körbe került, a rendszer nem tesz különbséget a rászoruló és a tehetősebb háztartások között – vezette le.

A kiskereskedelmi áram- és gázpiac 2007 óta nem nyereséges Magyarországon, 2013-ban a legnagyobb szolgáltatók együttes vesztesége 41 milliárd forint volt – összegzi az Európai Bizottság jelentése. Ezt a szolgáltatók keresztfinanszírozással akarták csökkenteni, de ez a megoldás „hosszú távon nem reális”. A brüsszeli dokumentum némi szkepszissel felveti, a magyar kormány 2015 tavaszára ígért egy átfogó tanulmányt arról, hogy az újonnan létrehozandó állami közműholding hogyan fog olcsóbb díjakat ajánlani a fogyasztóknak anélkül, hogy a veszteségeit az állam kompenzálná.

Az energiahatékonysági vitát pedig máris az Európai Bíróságra vitte az Európai Bizottság. Ennek magyarázata, hogy Magyarország az EU energiahatékonysági szabályait nem ültette át teljes körűen a nemzeti jogrendszerbe. Az irányelv meghatározott mértékű energia-megtakarítás elérését írja elő a tagállamok számára a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakra. A háztartások és az épületek energiafelhasználásában, valamint az iparban és a közlekedésben vállalt hatékonyságjavítás mértékéről, illetve az ehhez szükséges eszközrendszerről szóló jogszabályt a tagállamoknak 2014. június 5-éig kellett volna elfogadniuk.
Az Európai Bírósághoz benyújtott keresetben Brüsszel napi 15 444 euró összegű bírság kivetését javasolja, figyelembe véve a jogsértés időtartamát és súlyosságát. Amennyiben a Bíróság ezt megítéli, a napi bírság egészen addig fizetendő, amíg az uniós jogszabály a nemzeti jogban nem jelenik meg.

Az Európa Pontban folytatott konzultáción a hvg.hu megkérdezte, milyen jogi alapja volt annak, hogy Maros Sefcovic energiaügyi biztos odaszólt a magyar kormánynak az Orbán–Putyin-találkozó után, hogy a hosszú lejáratú gázszerződésről szóló tárgyalásokon ő is részt akar venni. A másik megszólaló, az Európai Bizottság főtitkárságának energetikai szakértője kifejtette: a harmadik országokkal folytatandó tárgyalásokon való részvétel régi igénye Brüsszelnek, de olyan jogszabály nincs, amely erre közvetlen felhatalmazást ad, mivel az Európai Tanács a javaslatot eddig nem fogadta el. Az ügyet az orosz-ukrán konfliktus tette ismét aktuálissá, egyebek mellett azért, mert a harmadik országokkal készülő vagy megkötött megállapodásokban sok olyan passzus van, amely sérti az uniós jogot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket