szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes Farkas Sándor az elmúlt években összesen 1,5 milliárd forintnyi agrártámogatást felejtett el bevallani, de nincs ezzel egyedül.

A fideszes országgyűlési képviselő Farkas Sándor, aki a csongrádi Fidesz elnöke, a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is egyben, mintegy 1,5 milliárd forintnyi támogatást hagyott ki a vagyonnyilatkozatából – tárta fel a Direkt36.

A lap azt írja, Farkas cége 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi mezőgazdasági támogatást kapott, de mindebből csak 925,5 millió forintot tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban. Ez úgy derült ki, hogy a Direkt36 összevetette a Magyar Államkincstár honlapján elérhető agrártámogatások listáján szereplő adatokat a vagyonnyilatkozatokkal.

Az agrármérnök végzettségű Farkas Sándor résztulajdonosa és igazgatósági elnöke az évente 80-300 millió forint nyereséget termelő fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-nek, ahol a felesége vezérigazgató. Az államkincstár adatai szerint a cég 2016-ban több mint 243 millió forint mezőgazdasági támogatást kapott, ami területalapú támogatásokból, tejtámogatásból, húsmarhák és tejtermelő tehenek után járó támogatásból, illetve cukorrépa és fehérjenövények termesztésére adott támogatásból jött össze.

Farkas a januárban leadott vagyonnyilatkozatában több részben viszont összesen csak 145 189 343 forint támogatást vallott be, ami majdnem százmillióval elmarad a kincstár adataitól. Az előző éveknél szintén voltak eltérések: tavaly az adatbázis szerint 489,3 millió forintot kapott a Kinizsi 2000 Mgzrt., Farkas viszont csak 162 millió forintot írt be ebből a vagyonnyilatkozatába, azaz több mint 327 milliót kihagyott. 2012 óta minden évben az állami adatbázisban szereplőnél kevesebb támogatást vallott be, a különbség azóta több mint másfél milliárd forint.

A lap rákérdezett a képviselőnél a különbségre, aki azt válaszolta, hogy minden évben csak az arra az évre megítélt támogatásból már megkapott pénzeket vallotta be, a később kifizetetteket nem. Arra, hogy így viszont a támogatás egy része sehol sem jelenik meg a nyilatkozataiban, annyit felelt:

Ha most beírok 300 millióval többet, mi van akkor? Semmi.

Farkas szerint ez azért nem változtat semmin, mert neki a támogatásokból "tíz fillér nem jár, mert osztalék nincs a cégben, én fizetést nem kapok a cégből".

A Direkt36 szerint a fideszes képviselő ugyanakkor céges érdekeltségeket is kihagyott a vagyonnyilatkozatából, amiben a Kinizsi 2000 Mgzrt. mellett csak a feleségével közös tulajdonában lévő Magrárius Kft. szerepel, ugyanakkor a cégadatbázis szerint Farkas ezeken kívül résztulajdonosa a Fábiáni Lovas-túrizmus Kft.-nek (a cégnév így, helyesírási hibával lett bejegyezve, ahogy arra a Direkt36 cikke is kitér – a szerk.), a Szentesi Árpád Nagybani Piac Kft.-nek, illetve az Alföldi Tej Kft.-ben, illetve a Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft.-ben is van részesedése. Farkas szerint Lovas-túrizmus Kft. "tévedésből maradhatott ki", a Szentesi Árpád Nagybani Piac Kft.-nél meggyőződése volt, hogy nincs is részesedése benne, a másik két céget pedig magyarázata szerint azért nem tüntette fel, mert nem közvetlenül tulajdonos, semmi kapcsolódása nincs a cégekhez, és a Kinizsi 2000 sem kapott semmit ezekből a cégekből tavaly.

Farkas a lap szerint mindössze annyit tüntetett fel, hogy földművelő, egy családi gazdaság tagja, és ebből a tevékenységből a felvásárlók kifizetéseinek köszönhetően volt 5,1 millió forint jövedelme, de ő a Fidesz csongrádi elnöke is, 19 éve képviselő és ugyanennyi ideje a parlament mezőgazdasági bizottságának a tagja, tavaly óta ő az elnöke a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, ő vezeti a tavalyelőtt fogathajtó-vb-t rendező Kinizsi Sport Klubot és kormánybiztosként irányítja a mezőhegyesi ménesbirtok újraszervezését is. Utóbbi tisztségéért pedig a törvény szerint államtitkári illetmény illeti meg, ami jelenleg 997 200 forint – de ez is kimaradt a vagyonnyilatkozatból. Erre Farkas azt mondta, haladéktalanul pótolni fogja a hiányt.

A Direkt36 szerint más képviselők is rosszul tüntették fel az agrártámogatásokat a vagyonnyilatkozataikban: Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium fideszes államtitkára saját és két cége nevében is kapott támogatásokat, de míg a saját nevében kapott 150 ezer forintot pontosan tüntette fel, addig a két cége után összesen 76 millió forint támogatást vallott be, mikor az állami adatbázis szerint 95,7 milliót kaptak. A korábbi években pedig csak annyit írt be az agrártámogatásokhoz, hogy „jogszabály szerint” kapott ő is és a cégei is.

Czerván szerint nincs eltérés a számok között, ő azt vallotta be, amit megítéltek neki és amit megkapott, de továbbra is közel 20 millióval több támogatás szerepel az államkincstár adataiban, mint a nyilatkozatban.

Elrontotta a nyilatkozatát Sallai R. Benedek, az LMP képviselője is, aki tavaly magánemberként 6,2 millió forint agrártámogatást kapott, de ennek a vagyonnyilatkozatában csak alig több mint fele, 3,2 millió forint szerepel. Cége a nyilatkozata szerint 10,7 millió forint támogatást kapott, míg az adatbázisban 28,2 millió szerepel, azaz a vagyonnyilatkozatából hiányzik 17,5 millió forintnyi támogatás. A képviselő azzal magyarázata a különbséget, hogy ügyvédje tanácsára csak a 2016-os évre megítélt támogatásokból már megkapott összeget írta be a vagyonnyilatkozatába, a 2015-ös támogatásból tavaly folyósított részt nem. Mint mondta: „lehet, hogy ebben tévedtem”.

Farkason, Czervánon és Sallain kívül még 15 képviselő nyilatkozta azt, hogy kapott állami vagy EU-s támogatást, de közülük csak háromnál egyeznek a nyilatkozatban és az állami adatbázisban szereplő adatok: ők Győrffy Balázs, Simonka György és Tiffán Zsolt fideszes képviselők.

Az állami adatbázisban szereplőnél kevesebb támogatást vallott be a fideszes L. Simon László és Pócs János, akik ezt azzal magyarázták, hogy az állami táblázatban lehet olyan összeg, amit ők majd csak idén kapnak meg. Két képviselő, Földi László és Bányai Gábor a lap kérdései után rögtön javították a vagyonnyilatkozatukat, és beírták a hiányzó összegeket.

Vannak olyan képviselők is, akiknél a másik irányba van eltérés: Tasó László volt államtitkár például idén nem kevesebb, hanem 300 ezer forinttal több támogatást vallott be, mint amennyit a hivatalos adatbázis szerint kapott a földjei után. Font Sándor fideszes képviselő is pluszban tévedett néhány tízezer forinttal.

Olyan képviselők is vannak, akik az állami nyilvántartás szerint egyáltalán nem kaptak támogatást, mégis bevallottak valamennyit. Ilyen a fideszes Selmeczi Gabriella, aki félreértette a vagyonnyilatkozat sorait, tévesen írt be támogatásnak egy másmilyen bevételt, de jelezte, hogy hamarosan javítja a vagyonnyilatkozatát. Az LMP-s Hadházy Ákos pedig beírta, hogy kap évente 40 ezer forint földalapú támogatást, amit azzal indokolt, hogy a nevén lévő félhektáros földet a szülei művelik, de a bevételt megkapja tőlük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!