szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nem túl hízelgő elnevezésű listán Lengyelország esett egy év alatt a legjobban vissza, mert gyors ütemben nő az infláció, miközben eddig a defláció okozott gondot. Az infláció pedig a szegények adója elsősorban mindenütt a világon.

A többi exszocialista ország jelentős része is ezzel a problémával küzd, köztük Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia. Magyarország viszont javított tavalyhoz képest – a kilátások szempontjából az Egyesült Államokhoz és Kínához van közel. Magyarország az ötvenedik a listán, mely 65 ország gazdasági helyzetét vizsgálja. Tavaly a 46. volt, és minthogy ez egy negatív lista, a hátrébbsorolás a gyakorlatban előrelépésnek számít. Az Egyesült Államok a 49., az 51. pedig Hollandia. A topon épp úgy, mint tavaly Thaiföld áll. Az az ország, ahol katonai diktatúra tart vasfegyelmet. Igaz, hogy a Bloomberg megjegyzi: a statisztika kissé sajátos a dél-ázsiai országban.

A jó hír az, hogy a globális gazdaság vezető hatalmai jól állnak: az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország kedvező mutatókat produkál. Japán egyenesen az élmezőnybe került Thaiföld, Szingapúr, Svájc után. Oroszország is kissé meglepő módon jól szerepel – elsősorban az emelkedő olajárak miatt. Venezuelának ez sem segít. Az infláció csillagászati, a boltokban a polcok üresek. A kilátások rémesek.

Az európaiak szereplése vegyes: Nagy-Britannia például két helyet rontott nyilvánvalóan a Brexit miatt. Lengyelország a legnagyobb vesztes: az egykori éllovas a mélységbe zuhant (vagyis a negatív listán nagyot lépett előre), a 45.-ről a 28. helyre került, pedig a munkanélküliség adatai kedvezőek. Évtizedek óta most először mutatkozik munkaerőhiány az országban. A többi trend azonban negatív, és a Bloomberg szerint a gazdaságirányitás nem tudja kezelni az inflációs kihívást.

Ha a "nyomorúsági index" viszonylag kedvező, az jó hír az egész globális gazdaságnak, hiszen a fogyasztás a legfőbb húzóerő. Ha van vásárlóerő, akkor a gazdaság is fellendülést produkálhat akár a hazai piac, akár az export irányában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!