szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tapasztalatok és a számok azt mutatják, hogy a késés az iparág természetes velejárója. De mennyibe kerül a megrendelőnek, ha csúszik egy atomerőmű építése?

A finnországi késlekedést magyarázó Roszatom számára rossz hír, hogy máris csúszásban van a magyar kormány nagy-nagy üzlete, az orosz hitelből építendő Paks II. projekt. A csúszás generális probléma, mert a határidőre befejezett építkezés nem éppen az atomerőmű-építők műfaja – ráadásul mindig többe is kerül – írta meg a Paksaméta.

A blogbejegyzés szerint Süli János tárca nélküli miniszter a Paksi Hírnökben a Paks II. projekttel kapcsolatos magyarázatában az állította, hogy a projekt jelenleg 22 hónap csúszásban van, de szeretnék „a legtöbb időt visszanyerni”. Éppen ezzel lesz gond a Paksaméta szerint, és ennek alátámasztására tételekre bontva, példákon keresztül vezeti le hogy az állítás már most miért megkérdőjelezhető, illetve, hogy a csúszás mi mindent hoz magával.

Paksaméta

A blogot jegyző Perger András jól ismert atomenergetikai szakember. Évekig az Energiaklubnál volt e téma gazdája (a nevéhez köthetők a Paksi Atomerőművel szemben győztes perek, mint amilyen például a Teller projekt dokumentációjának nyilvánosságra hozatala), két éve pedig a hazai Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse. Perger rendszeresen publikál és nyilatkozik a témában, korábban a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy energetikai indokoltsága sincs annak, hogy 2025-26-ban bekapcsolják majd Paks II. blokkjait. „Annak, hogy 2026-tól, akár egy évtizeden keresztül Magyarországon 6 reaktor dohogjon, semmi értelme, mert az így kialakuló helyzetből csak további problémák keletkeznek." A Paksaméta blog kifejezetten a Paks II. projekttel kapcsolatos témákat dolgozza fel.

A határidők tarthatatlansága egyébként nem magyar, hanem iparági tulajdonság. Az atomerőmű-építő szakma sokat mesélhetne a finnországi (Olkiluotó) és a franciaországi (Flamanville) fiaskóiról, ahol a tervezésekkel még nem volt gond, de a speciális betonozással, illetve a szakszerű hegesztési varratokkal és más „apróságokkal” mostanra évtizedes csúszások keletkeztek. De ez van a szlovákiai mohovcei két reaktorával is, és az oroszoknál se megy másként. Utóbbiaknál a Paks II. referencia-erőműjének szánt novovoronyezsi új reaktorblokkal már több probléma is adódott, ami az üzemszerű működés elindítását hátráltatta.

A Paksaméta szerint azonban a "Megépülhet-e időre Paks II.?" kérdésre választ keresve a beépítendő két (VVER-1200 típusú) reaktor eddigi tapasztalatai is elgondolkodtatók, sőt, máris megkérdőjelezik azt az eredeti, magyar kormányzati elképzelést, miszerint Paks II.-t 2025-re az első, 2026-ra a második reaktor termelési üzembe állításáig el lehet juttatni. Azért ez a céldátum, mert 2026. március 15-én el kell kezdeni törleszteni az orosz hitelt – attól függetlenül, hogy kész-e a projekt vagy sem. (Október elején egyébként azt mondta Süli János a Századvég egy konferenciáján, hogy az új blokkokat 2026-27-ben szeretnék átadni.)

Mindezt azért érdemes a blog szerint legalább is kétkedve fogadni, mert a tervekhez képest csúszásban van több, Roszatom által otthon, zavartalan körülmények között épülő erőmű is.

Íme:

©

Ebből a táblázatból elég világosan látszik, hogy miért nehezen hihető a hivatalos menetrend – írja a Paksaméta. Hozzátéve, hogy a referenciaprojekteket, így Novovoronyezs II.-t és a Leningrád II.-t kezdetben 2012-14-re tervezték üzembe állítani, de mára 5-7 éves késésnél tartanak. Miért kell, hogy rémisztő legyen mindez? Azért, mert az atomerőmű-építésben a késés mindig többletköltséget generál, a drágább építkezés pedig további késéseket valószínűsít. Paks II. esetében ezt a helyzetet egy gigantikus hitelből állítja elő a kormány – márpedig a csúszással keletkező, beláthatatlan méretű felárat (már az orosz hitelen és a kamatain felül) szintén nekünk kell majd kifizetni – olvasható a blogbejegyzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek