Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Kentucky Fried Chickent alapító Harland Sanders 1929-ben aligha gondolt arra a később franchise-rendszerűvé alakított vállalat nevének megválasztásakor, hogy érdemes lenne a cégnévvel a vegetáriánusoknak is üzenni valamit. Pedig lassan aktuálissá válik a kérdés.

A KFC pénteki bejelentése szerint ugyanis már dolgoznak azon az új recepten, amelyben az étteremlánc jellegzetes ízvilágának minden fontons összetevője benne lesz – kivéve a csirkét.

Egyelőre a recept kifejlesztésének korai fázisában vannak, de egyébként sem szokásuk elárulni a konyhabéli titkaikat. Az biztos, hogy a csirkementes sültjüket is a sült csirke ízét is meghatározó fűszerkeverékkel készítik majd, így a vállalat sikerét adó igazi „titkos összetevő" végül is nem marad majd ki a vegetárnánus verzióból sem.

A vállalat tervei szerint a vegetáriánus opciót teszt jelleggel még idén bevezetik majd néhány brit étteremben, és ha a vendégeknek ízlik, akkor 2019-ben felveszik a menüre. Hogy a szigetországon túl mikor lehet elérhető az újítás, arról egyelőre nem tudni.

Érdekes, hogy a KFC éppen a briteknél kísérletezik majd a csirkementes fogással. Emlékezetes: februárban a Nagy-Britanniában lévő 900 KFC gyorsétterem fele kényszerült bezárni logisztikai problémák miatt: egyszerűen nem érkeztek meg időben a friss csirkeszállítmányok. A vállalat akkor röviden, tömören és stílusosan kért elnézét vendégeitől.

Húsmentes hús

A hús leváltását a világ tudósai és véleményvezérei közül is egyre többen sürgetik. Bár a vegetarianizmus értékeiért küzdők körében ez régóta így van, az utóbbi évek fontos változása, hogy egy, a megszokott húshoz igencsak hasonlító alternatívát is tud kínálni a tudomány.

Az elmúlt években több ismert ember is kiemelte a laboratóriumi hús fogyasztásának előnyeit. Bill Gates komoly pénzt fektetett egy mesterséges húst előállító cégbe, Leonardo DiCaprio pedig azt mondta: a növényi alapú húsokra való áttérés az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetünk a klímaváltozás ellen. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete tavaly decemberi állásfoglalása szerint az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Példaként említik többek között a laboratóriumban tenyésztett húst.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!