szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybankelnök a parlamentben járt.

Jó lenne, ha a lakosság a kezében levő, összesen mintegy 5700 milliárd forintnyi készpénzállomány jelentősebb részét állampapírok vásárlásra fordítaná, ez is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a devizában jegyzett államadósság aránya a mostani 18 százalék helyett 0 lenne – mondta el az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén Matolcsy György. A jegybankelnök az MNB 2017-es beszámolóját ismertette az ülésen, ahol arról is beszélt, hogy az alapkamat csökkentése 1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára 2017 végéig.

A jegybanki alapkamat 2012 augusztusától összesen 610 bázisponttal csökkent, és tavaly május óta 0,9 százalékos szinten van. Ez az idén várhatóan 800 milliárd forintos megtakarítást jelenthet Matolcsy szerint.

Kiemelte: az elmúlt években jelentősen csökkent az ország sérülékenysége, míg a 2008-as válság idején a világ 10 legkockázatosabb országa között tartották számon Magyarországot, addig ma a közepes kockázatú országok közé, Lengyelországgal egy szintre sorolják. Ehhez az kellett, hogy az elmúlt években a gazdaságpolitikai fordulat mellett monetáris politikai fordulatot is végrehajtson az MNB – emelte ki. Elmondta: 2013-tól a hosszú futamidejű állampapírok hozama 560 bázisponttal, a rövid futamidejűeké 680 bázispontot csökkent.

Matolcsy György jelezte: az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás, mint kiemelt jegybanki célok mellett az MNB támogatja a kormány gazdaságpolitikai céljait is. Ennek érdekében célzott monetáris eszközként vezette be a növekedési hitelprogramot, amely teljesítette a hozzáfűzött célokat, ezt követően a monetáris tanács döntése nyomán a program szerződéskötési időszaka 2017. március 31-ével lezárult. Az nhp három szakaszában együttesen mintegy 40 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott több mint 2800 milliárd forint összegű finanszírozáshoz. A program a gazdasági növekedést is támogatta, az nhp együttesen 2,5 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez – közölte az elnök.

A beszámolót a Bánki Erik fideszes képviselő vezette bizottság 10 tagja támogatta három ellenében.

A beszámoló május végén jelent meg, akkor írtunk róla.

Ilyen fizetésekkel nem csoda, ha vonzó hely a jegybank

Végigsöpört a hír, hogy péntektől minden más lesz a benzinkutakon, lecserélik a régi jelöléseket, a dízeloszlopra például egy nagy "B"-betű kerül. Honnan tudja majd az egyszeri autós, mit is kell majd tankolnia?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből