szerző:
Lengyel Miklós

Életveszélyes lehet, ha a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank létrehozza a fejlesztési hitelek másodlagos piacát. A shadow banking oda vezethet, mint a Lehman Brothers csődje tíz évvel ezelőtt.

Erre figyelmezteti 90 vezető közgazdász a világ pénzügyminisztereit és jegybankelnökeit, akik Bali szigetén üléseznek. A párizsi Le Monde és a New Yorki Bloomberg közli a felhívást, mely szerint, ha a kockázatot ilyen módon kívánja csökkenteni a Világbank, akkor lehetetlen helyzetbe hozza a gyengén fejlett államokat, amelyek különösen sérülékenyek lehetnek egy válság idején. Argentína példájára hivatkoznak a közgazdászok, mely hiába része a G20 csoportnak, állandóan a pénzügyi válság szélén táncol. Ha értékpapírosítják a kockázatot, akkor olyan folyamatot indíthatnak el, amelynek a kockázata beláthatatlan. A shadow banking (árnyékbankolás) ugyanis jóformán ellenőrizhetetlen. Ilyen módon egy pánik elharapódzhat akkoris, ha a gazdaság alapjai tulajdonképpen egészségesek az adott országban.

A fejlesztési hitelek privatizálása óriási politikai kockázatot is rejt

A Világbank tervezett intézkedései odavezethetnek, hogy teljes mértékben a privát szféra szabályai érvényesülnek, vagyis a haszon az enyém, a kockázat és a veszteség az államé. Ez kiválthat populista reakciókat szinte mindenütt, ahol azt látják, hogy a tartós fejlődés támogatása címén egyesek mérhetetlenül meggazdagodnak, míg a döntő többség nem sok kedvező változást észlel. Ha viszont válság tör ki, akkor mindenki az államhoz rohan, hogy mentse meg a bankokat. A bankmentés viszont rettenetesen megterheli a költségvetést, vagyis megszorító csomagot vált ki szinte automatikusan. A megszorítások pedig a populista erők malmára hajtják a vizet. Ezért a 90 neves közgazdász azt javasolja a Világbanknak és a többi fejlesztési hitelekkel foglalkozó nemzetközi intézménynek, hogy gondolják át még egyszer a shadow banking problémát, mert ezt a piacot hihetetlenül nehéz ellenőrizni. Olyan pénzügyi piramisok jöhetnek létre, melyek hatalmas összegek mozgását mutatjá,k miközben senki sem tudja pontosan felmérni a valóságos kockázatot. A törekvés a kockázat elkerülésére valójában növeli a kockázatot. Ráadásul fokozza a gyengén fejlett államok kiszolgáltatottságát. Ha ugyanis még Washingtonban az IMF vagy a Világbank sem képes a kockázat mértékének áttekintésére, akkor hogy várható el ugyanez Burkina Faso-ban vagy Bangladesben?

A közgazdászok kritikájának gyenge pontja az, hogy nem derül ki belőle,honnan lesz pénz a felzárkózáshoz szükséges dollár milliárdos programokra? A Világbank ugyanis azzal érvel a saját elképzelése mellett, hogy a maximális pénzt ilyen módon lehet bevonni az elmaradott világ fejlesztésébe. A magántőke pedig csak akkor mozdul, ha profitot remél. Az árnyékbankolás előnye éppen ez. A Világbank úgy akarja csökkenteni a kockázatot, hogy a tervezett kötvény kibocsátás senior és junior kategóriában történik, vagyis lesznek kockázatosabb és kevésbé kockázatos papírok a másodlagos piacon is.

Kína lehet a nyertes

Furcsa módon a kínaiak lehetnek az igazi haszonélvezői a változásoknak. Ha ugyanis a Világbank bevezeti új rendszerét, akkor felértékelődik a pekingi Új Selyemút program. A kínaiak hitelnyújtási gyakorlata egészen más, és szintén nem kockázatmentes. Pekingben viszont hosszú távra terveznek. Így sikerült Afrikában az első helyre kerülniük, megelőzve az egykori gyarmatosító országokat és az Egyesült Államokat. Az egykori harmadik világban a Világbankot az USA kinyújtott kezének tekintik- nem teljesen alaptalanul. A kínaiak ehhez képest alternatívát jelenthetnek. Igaz, hogy Pekingben jobban szeretnek ígérni, mint fizetni. De az egykori harmadik világ államai már régen megtanulták: a látszólag önzetlenül nyújtott fejlesztési támogatásnak mindig komoly ára van. És aki a pénzt adja, az ritkán önzetlen. Jöjjön a pénz Washingtonból vagy Pekingből, mindkettő kockázatos. Épp a kínaiak mutattak arra példát, hogy nem a fejlesztési támogatásokra alapozták reformjukat, hanem egy olyan versenyképes gazdaság megteremtésére, amelybe a külföldi tőke szívesen fektet pénzt, mert komoly profitot várhat tőle.(képünk illusztráció)

(Via Le Monde, Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Életveszélyes lehet Trump „méregpirulája”

Erre hívja fel vezércikkében a figyelmet a Hongkongban megjelenő South China Morning Post. A CNN pedig arra utal, hogy Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ugyancsak nagy gondban lehet, amikor meg kell védelmeznie Trump kereskedelempolitikáját külföldi kollégái és jegybankelnökök előtt egy Bali szigetén rendezett konferencián.

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat