szerző:
hvg.hu

Stéphane Horel oknyomozó újságíró új könyve a gazdasági lobbikról a napokban jelent meg Franciaországban. Már három évvel ezelőtt is publikált egy hasonló művet, amelyért tekintélyes sajtódíjat is kapott. De most 10 év aprólékos kutatómunkáját összegzi.

Az RFI-nek adott interjúban hangsúlyozta: az ipari lobbik az esetek túlnyomó többségében adnak a formaságokra, legálisan működnek, semmilyen törvényt nem sértenek. Mégis veszélyeztetik az egészségünket, a környezetet és komolytalanná teszik a képviseleti demokráciát. A szerző olyan óriáscégek lobbizó technikáját elemezte, mint a Monsanto, a Coca Cola, az Exxon, a British Petroleum vagy a Philip Morris. Stéphane Horel szerint a nagy cégek rengeteg tudományos kutatást finanszíroznak. Ezzel önmagában nincs gond. De a végeredmény valahogy mégis mindig a pénzt adó nagy cégek érdekeinek felel meg.

Példaként egy amerikai kutatást hoz fel. A kilencvenes évek végén több, a nagy dohánygyáraktól független kutatóműhely a passzív dohányzás ártalmairól tett közzé alapos kutatást. Később 39, ugyancsak tekintélyes tudományos fórum kiadványaiban jelent meg cikk arról, hogy túlbecsülték a passzív dohányzás okozta veszélyeket. Később derült csak ki, hogy a cikkek többségét a dohánygyártók által finanszírozott kutatóintézetek munkatársai írták. Szóval ez a pálya nem olyan, mint a levajazott közbeszerzéseké, ahol nyilvánvaló a zsebből zsebbe tett pénz, a korrupció. Itt valóban megalapozott tudományos vélemények ütköznek. De azért a pálya egy kicsit lejt.

Mindenütt a világon, még a leggazdagabb országokban is, a kormányok igyekeznek spórolni a tudományos kutatási költségeken. Az állami intézmények kénytelenek privát forrásokat találni, de ezzel óhatatlanul a lobbi csoportok befolyása alá kerülnek. A következő veszély, hogy a politikai döntéshozóknak fogalmuk sincs a modern tudomány állásáról. Tanácsadóikra hagyatkoznak, akiket viszont a lobbisták rohannak le. Remélhetőleg csak szakmai érvekkel, bár ezen a szinten a tényleges korrupt lefizetés sem kizárható. De talán ebben a műfajban nem jellemző.

Stéphane Horel könyve másfél hónappal az után jelent meg, hogy a Nicolas Hulot, francia környezetvédelmi miniszter lemondott. Nála azzal telt be a pohár, hogy a kormány az ő véleménye ellenére, egy, a francia vadászati lobbi által sugallt törvényt fogadott el. Pedig a francia vadászlobbi nevetséges törpe az Exxon vagy a Monsanto milliárdokból finanszírozott befolyásoló gépezetéhez képest. De még ezen a szinten is felülírják Franciaországban a közérdeket a jól szervezett lobbicsoportok – állítja a most megjelent könyv szerzője.(Via RFI)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Kulka János újra színpadra áll

Kulka János újra színpadra áll

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"