szerző:
hvg.hu

Pedig a látogatószám így is érezhetően csökken. A Tádzs azonban nagyon rossz állapotban van, erről viszont nem csak a turisták tehetnek.

A komoly környezeti terhelésnek kitett Tádzs nemcsak külföldi látogatókat vonz, hanem komoly belföldi turizmust is generál; az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemléket 2016-ban 6,5 millió látogató kereste fel. Napi átlagban a 10-15 ezret, hétvégénként azonban akár a 70 ezret is eléri a látogatók száma, akiknek nagy többsége belföldi turista. Az új szabályozás értelmáben naponta maximum 40 ezren kereshetik fel az épületet. 

A hazai látogatóknak az eddigi 50 helyett 250 rúpia (1000 forint) belépődíjat kell fizetniük – írta a Világgazdaság. A külföldieknek 19 dollárt (5400 forintot) kell fizetniük az eddigi 16 dollár helyett. Az Indiai Régészeti Szolgálat szerint az áremelés hatására 15-20 százalékkal csökken a turisták száma, de növekszik majd az állagmegőrzésre fordítható bevétel.

A Tádzsot egyébként elsősorban nem a turisták fokozott jelentléte rombolja; az űrből is látható indiai szmog, valamint a mellette húzódó, szennyvízzel fertőzött Jamuna folyó vizének kipárolgása károsítja. Bár már négyszer is próbálkoztak sárpakolással, sőt még a járműveket is kitiltották a mauzóleum félmérföldes körzetéből, valamint az esőkár és mohásodás ellen szilikonlemezekkel borították a homlokzatot, a légszennyezés ellen szinte lehetetlen felvenni a harcot, és menthetetlenül pusztul az épület faszerkezete is.

A hindu többségű országban történelmi gyökerei vannak a Tádzs Mahallal szembeni ellenérzésnek, ez azonban soha nem kapott még akkora nyilvánosságot és olyan befolyásos támogatókat, mint tavaly, mikor a miniszterelnök, Narendra Modi úgy nyilatkozott, az iszlámhívő uralkodók időszaka épp olyan rabszolgaságot jelentett India számára, mint a brit uralom.

A mauzóleum tágabb hazája, Uttar Prades állam minisztere Yogi Adityanath maga is a Tádzs kritikusai közé tartozik, és nem hajlandó a hozzá látogató külföldi méltóságoknak a mauzóleum kicsinyített mását ajándékozni, mert az „nem képviseli az indiai kultúrát”. A történészek nemcsak az épület állaga, hanem amiatt is aggódnak, hogy a Tádzs Mahal esetleg az indiai történelem újraértelmezése kapcsán kibontakozó vallási viszály áldozatául esik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak