szerző:
Szabó Gábor
Tetszett a cikk?

Ha ez nem sikerül, az államnak kell a zsebébe nyúlnia, és kifizetnie az előkészítés csúszásából adódó milliárdokat.

Az eredetileg elképzelt ütemtervhez képest 22 hónapos késésben van a 2400 megawattos paksi beruházás előkészítése – erősítette meg ismét Süli János tárca nélküli miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. Majd a hvg.hu kérdésére azt is hozzátette: az építési engedélyezési tervdokumentáció benyújtása után 15 hónapja van az Atomenergia-hivatalnak az engedély kiadására, maga az építkezés 73, a próbaüzem 4 hónap, vagyis összesen 7 év 8 hónapig tart a papírok beadása után a termelésbe állítás. Persze, csak akkor, ha a hatóság nem dobja vissza a dokumentációt, ahogy a finnországi, szintén orosz típusú blokkokkal tervezett hanhikivi erőmű esetében történt. De egy „egyszerű” hiánypótlás is további csúszást okozhat.

A 2014 januárjában aláírt magyar–orosz hitelszerződés szerint a 10 milliárd eurós hitel törlesztését 2026 márciusában akkor is el kell kezdeni, ha – az első blokk 2025-re, a második blokk 2026-ra előirányzott átadásában – csúszás következne be. Mint Süli szavaiból kiderült, épp a finn példa miatt „a 300 ezer oldalas engedélyezési dokumentáció elkészítését nem lehet siettetni”, meg persze a biztonság rovására sem mehet valamiféle kapkodás. Az elhangzottak alapján nehéz elképzelni, hogy az idén beadásra kész állapotba kerülne az engedélyezési kérelem, így a legoptimistább számítás szerint sem adna áramot az első blokk 2027 vége, a második pedig 2028 vége előtt. Vagyis két éven át a hiteltörlesztésnek nem, vagy csak részben lenne meg a forrása: az áram eladásából származó bevétel. Addig az állami költségvetés lenne kénytelen pótolni a milliárdokat. Ezt a kínos helyzetet elkerülendő a kormány a hitelmegállapodásról szóló államközi egyezmény módosítását kezdeményezte, erről a tárgyalások „folyamatban vannak”.

Csak drukkolhatunk, hogy sikerüljön az átütemezés, amire az orosz felet semmi sem kötelezi. Az államközi szerződés viták esetére nem tartalmaz eligazítást azon kívül, hogy a feleknek addig kell tárgyalniuk, amíg egyetértésre nem jutnak. Ha nincs egyetértés, nyilván marad az eredeti törlesztési ütemterv. Még el sem kezdődött a beruházás – igaz, idén két „nagy léptékű” projekt is indul: a konyha és két irodaépület építése – de máris látható, mennyire kockázatos a magyar–orosz atomszerződés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns