szerző:
hvg.hu

Békés megyében több esetben nem strómanokkal vásároltatták meg az árverésre kiírt földeket, hanem Fidesz és MAGOSZ tagok vitték a jó minőségű területeket. Ángyán József újabb földjelentése.

A Mészáros Lőrinc akkoriban frissen megvásárolt cégének, a Hidashát Zrt földjeire egyetlen licitáló sem mert jelentkezni, a többit vitték, mint a cukrot. A Békés megyéről készült legújabb jelentésében Ángyán József újabb bizonyítékát találta korábbi megállapításainak, miszerint a kormány kommunikációjával ellentétesen, nem a kis és közepes gazdák jutottak földhöz, hanem a tőkeerős tulajdonosok, közülük is főként a NER feltétlen hívei.

Ángyán József, egyetemi tanár, a Tájgazdálkodási Intézet egyik alapítója a második Orbán kormányban kapta meg a vidékfejlesztési tárca államtitkári posztját. 2012-ben hagyta ott a szerinte az oligarcháknak kedvező v idékpolitikát folytató kormányt. A birtokpolitikát bírálva fogott a kutató az állami földpályázatokat, később a földárverések megyénként elemzésébe. Az Orbán kormány a földbirtok hazai szerkezetét átírta, Ángyán József elemzései ezt a folyamatot dokumentálják. A most elkészült jelentésben a Békés megyében három évvel ezelőtti földárverések eredményeit összegzi az egyetemi tanár.

A jelentés szerint Békés megyében 277 licitáló volt, összesen 7500 hektárt a kiírt földekből 29 érdekeltség szerzett meg. A baráti cégek tulajdonosi köre lényegében az államtól bérelt területeinek egy jelentősebb részét meg tudta vásárolni. Békés megyében több kuriózum is akad, az első Orbán kormány idején a „Piszkos tizenkettő” néven megismert cégek közül kettő is a megyében működik. A Szarvasi Agrár Zrt bérelt földjeinek majd felét megvehette, míg a szintén ebben a körben privatizált, majd 2016-ban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Hidashát Zrt árverésre kiírt földjeire senki nem jelentkezett.

A másik Békés megyei gyöngyszem, a Ménesbirtok Zrt, jelenlegi nevén Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Az évekig húzódó földmizériáról többször írtunk: első körben Simonka György, parlamenti képviselő kaphatott felhatalmazást, hogy a magáncég bérelte nyolcezer hektár jövőjéről gondoskodjon. A cég ugyan perre ment az érvényes bérleti szerződésük figyelmen kívül hagyása miatt, ez nem érdekelte a kormányt, először a bérleti pályázatokat írt ki. Ezen szerepeltek jól Simonka György rokonai és munkatársai. Ángyán József jelentésében hármat emel ki, ők összesen 257 hektárt szereztek meg, de a munkatársak, baráti polgármesterek, illetve azok felesége közreműködésével a pályázatra kiírt földek jelentős részének bérleti jogát megszerezték. Simonkáék terve akkor még az volt, hogy egy integrációs együttműködésben művelik majd a területet. Ezt torpedózta meg az ellenzék nyomására Lázár János, így mondták ki egy tollvonással semmisnek a szerződéseket úgy, hogy közben szép summával kártalanították a résztvevőket. A jelenlegi történet ismert, az állami tulajdonban levő cégben most Lázár diktál, és ha minden igaz, akkor a „koronaékszer”lesz a gazdaságból.

Ángyán azt is megállapítja, hogy a kormányzati ígéretekből itt sem lett semmi, a kisebb gazdaságok hoppon maradtak, a fő vesztesek Csabacsüd, Szeghalom és Telekgerendás. Ezeken a településeken egyetlen ott élő gazdálkodó sem tudott egy zsebkendőnyi területet sem megszerezni. A teljes jelentés rövidesen itt lesz elérhető.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

„Kész átverés show” – Tényleg akkora siker a pedagógus-életpályamodell?

„Kész átverés show” – Tényleg akkora siker a pedagógus-életpályamodell?

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit

Szerbia felé akarták kivinni ezt szép állapotú Audit