szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megdöbbentette a kertészeket a Bezenyén váratlanul bejelentett 300 milliárdos német beruházás, amellyel egy húzásra akkora üvegházat is felépítenek, amekkora az összes korszerű magyar építmény egyötöde. Most úgy tűnik, azért egyeztetni is fog a szakma és a beruházó külföldi cég.

Egyelőre az agrárminiszterrel egyeztettek a kertészeti ágazatot képviselő FruitVeb, de abban is megegyeztek, hogy májusban a gigaberuházást végző német cég is leül a szakmával.

Közel egy hónapja jelentette be az agrárminiszter Bezenyén, hogy az évtizedek óta parlagon fekvő 330 hektáros területen, egyebek közt, egy 30 hektáros üvegházat, feldolgozót, logisztikai központot is építenek, de paradicsom szabadföldi termesztését is tervezik, a beruházást pedig egy német cég, a FAKT AG végzi. A kertészeti ágazat a hírre felkapta a fejét, egyfelől azon ütköztek meg, hogy külföldi cég lesz a mezőgazdasági ágazatba befektető, de azon is fennakadtak, hogy egy csapásra akkora üvegházat húznak fel, amekkorát nagyjából a hazai termelők csak tucatnyian összefogva lennének képesek kigazdálkodni, ugyanis nagyon költséges a korszerű üvegházakat megépíteni. Mindezt úgy jelentette be az agrártárca, hogy az ágazat igencsak meglepődött.

A héten egyeztettek a szaktárcával a kertészeti ágazat képviselői, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező fél évben elkészítik a hajtató kertészet középtávú programját. Májusban leülnek egy asztalhoz a FAKT AG képviselőivel, akikkel rendszeresen fognak egyeztetni a beruházás menetéről is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit