szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utoljára 2015 első negyedévében kerestek annyi pénzt az önkéntes nyugdíjpénztárak a tagjaiknak, mint most. Az MNB friss statisztikája szerint az önkéntes kasszák az év első három hónapjában vagyonarányosan 3,54%-ot kerestek tagjaiknak, ami a tavalyi ínséges év után felüdülés lehet a nyugdíjra gyűjtőknek. Ennél is jobban szerepeltek a magánnyugdíjpénztárak, ahol a vagyonarányos befektetési tevékenység hozama 4,26%-ot ért el.

A befektetési portfóliók az az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az első negyedévben jól szerepeltek, a befektetési tevékenység eredménye az első három hónapban 51 milliárd forint volt, ha ezt rávetítjük a kezelt vagyonra, akkor 3,54%-os hozamot értek el tagjaiknak a pénztárak, ami a tavalyi nulla közeli vagy mínuszos hozamok után igen szép teljesítmény- írja a Portfólió.hu.

A magánkasszák 4% felett hoztak

Az önkéntes pénztárak első negyedéves jó teljesítménye a magán-nyugdíjpénztári portfóliókra is igaz volt, a négy megmaradt pénztár esetében a befektetési tevékenység eredménye megközelítette a 11 milliárd forintot, ami pedig a vagyonra vetítve 4,26%-os hozamnak felel meg.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a magánnyugdíjpénztárak hozama magasabb az önkéntes pénztári társaiknál, amiben nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy a portfóliók is nagyobb arányban tartanak kockázatosabb eszközöket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!