Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Veszélyes anyag nem került a levegőbe, csak a bűz volt nagyon kellemetlen több településen. A Gyermelyi szerint kizárt, hogy az ő trágyájuk szaga miatt bűzlött volna Budapest.

Lakossági bejelentések alapján vizsgálatot folytat a Pest Megyei Kormányhivatal az elmúlt napokban érezhető bűz miatt - tudta meg az érintett hatóságtól a hvg.hu. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás a Facebookon fakadt ki tegnap a bűz miatt:

Iszonyatos bűz terjeng Budaörsön. A közteresek nyomoznak, de egyelőre semmi nyom. Közben kiderült, hogy a környező települések is bűzölögnek...
Most jött az infó, hogy Zsámbékon állítólag hígtrágyáznak és a nagy szél viszi szét. Ellenőrizzük, de ez borzalmas..

Kiderült, nem Zsámbék a hibás: Horváth László polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, a település belterületén nem trágyáznak, ott nem is érezni a szagot, ő a Gyermelyi Zrt-re mutogatott.

Wittinghoff posztja alatt gyűltek a kommentek, volt, aki azt írta, korábban volt ilyen Zsámbékon is, akkor napokig tartott. Egy másik kommentelő azt írta, Biatorbágy, Telki és Budakeszi is bűzölög,

kellemes pöcegödör szag van.

A kellemetlen szag a Pilisben is érezhető volt időnként, sőt Esztergomban is. Piliscsabán a kollégánk már szerdán is érezte (családtagjai a kertben elhullajtott kutyagumi mellékhatására gyanakodtak először, de kiderült, hogy a helyi fórumokon is erős topic lett a „honnan ered a bűz?”, úgyhogy Bodza kutya tevékenységét kizárhattuk).

Csütörtökön délután különösen erős volt a szag a településen.  „Azért meglesz a diszkrét bája annak ha majd 36 fok mellett nyitott ablaknál a családilag készített hétvégi húslevesek illatába beleharsog ez a sajátos buké.... Többen hozsannáztak hogy végre valami bio... de vajon az-e? Nem vagyok egy trágyaszakértő, de hogy Esztergomtól Pest megye déli részéig egyszerre és ugyanazzal hát nem éppen valószínű...” – írta valaki egy helyi Facebook-csoportban, ahol többen is azt találgatták, honnan ered ez a szokatlan nazális élmény.

©

A szagra Budapest több kerületében is panaszkodtak, magunk is éreztük például Zuglóban és Óbudán, a budai alsórakpart Lágymányosi hídhoz közeli részén, de - ahogy egy kommentelő fogalmazott - Kőbánya is elesett, és a belvárosban több helyen is érezhető volt a bűz.

Gyermelyen viszont nem. A település polgármestere, Kókai Rita pontokba szedve, tőmondatokban válaszolt megkeresésünkre.

Gyermelyen nincs semmilyen "szag"

- írta, hozzátéve, hogy ő csak a médiából értesült a bűzről. Megkérdeztük, Gyermelyen volt-e már ilyen bűz - Budaörsön még nem tapasztalak ilyet -, mire annyit írt,

nem tudom.

Lakossági bejelentéseket pedig nem kaptak.

Nincs szennyező anyag a levegőben

Wittinghoff Tamás polgármester már azon tanakodott a hvg.hu-nak, hogy helikopterrel kellene megkeresni a bűzforrást:

Nagytéténytől Őrmezőn át Gazdagréten és Zuglóban is érezték, arra gondoltam, ez egy nagyobb kiterjedésű történet, úgyhogy meg kellene tudnom valamit a katasztrófavédelemtől és a rendőrségtől.

Előbbitől megtudta, hogy

nincs szennyező anyag a levegőben, csak büdös van

(ezt névtelenséget kérő források a hvg.hu-nak is megerősítették), a budaörsi kapitány pedig azt mondta neki, a Gyermelyi Zrt. trágyázott nagy területen Szomoron, Bajnán és Budajenőn, ez okozta a mérhetetlen bűzt, a cég csirkeürülékből készíthetett hígtrágyát.

Nem vagyok megnyugodva, hogy tényleg erről van szó

- mondta, de egyelőre nem tervez további lépéseket. Miután beszéltünk vele, megkerestük a rendőrséget, hogy tudják-e, honnan terjedt el a bűz és került-e bármilyen káros anyag a levegőbe, mire annyit írtak,

a kérdés megválaszolása nem rendőrségi kompetencia.

A cég szerint kizárt, hogy tőlük bűzlik Budapest

Megkerestük a Gyermelyit, hogy valóban tőlük ered-e a bűz, ha igen, akkor mitől terjedhetett ennyire erősen. Új fajta műtrágyát használnak talán vagy inkább az időjárás a hibás? Megkérdeztük, kaptak-e lakossági panaszokat, illetve mit tesznek azért, hogy ilyen legközelebb ne legyen.

Káhn Norbert kereskedelmi igazgató válaszában azt írta, a vállalatcsoport növénytermesztéssel foglalkozó cégei minden év augusztusában-szeptemberében trágyáznak a cégek által művelt területeken,

a földek termőképességének megtartása érdekében elhelyezik és beszántják a baromfitartó ágazatunknál keletkező szerves trágyát.

Azt írta, a jogszabályok szerint és nagy körültekintéssel végzik a trágya tárolását, kezelését és kihelyezését. A trágyát azonnal bedolgozzák a földbe, törekszenek arra, hogy a trágyázással járó szaghatás a lehető legkisebb legyen. Azt írta, a szerves trágya felhasználásával jelentősen csökkenthető a műtrágya felhasználása, így a környezeti terhelés is.

Trágyázás Somodorpusztán
©

Jelenleg a Szomor melletti Somodorpusztán trágyáznak, több műszakban. (Kollégánk a helyszínen van, azt mondta, akkor érzi a bűzt, mikor közelebb érnek hozzá a traktorok, bár nem onnan fújt a szél.)

Szinte kizárható, hogy a Budapesttől minimum 40 km-re lévő, kis területen kiszórt, majd azonnal beszántott trágya okozott a fővárosban problémát.

- írta Káhn.

Ha viszont nem az, akkor nem tudni, mi: egy szakember a hvg.hu-nak azt mondta,

a bűz forrása a fővároson kívül van.

Valamit visz a szél

A 444.hu megkereste a Fővárosi Csatornázási Műveket, amely azt írta, kaptak bejelentéseket a városban általánosan terjengő kellemetlen szagokról, munkatársaik több helyszínre is kiszálltak,

ellenőrizték a csatornahálózatot és megállapították, hogy a közcsatornarendszerrel egészen biztosan nincs összefüggésben a több kerületet is ellepő szaghatás.

Elég furcsa jelenség, hogy a trágyázást a környező települések közül nem mindenhol érezni, meglepetésszerűen büdös volt viszont Budapest több pontján is. Budaörsön az időjárásra kenték ezt a furcsa jelenséget. Lehet is benne valami.

©

Fehér Balázs meteorológus azt mondja, nyugatról fújt az enyhe szél, ami azt eredményezi, hogy a szag a bűzforrástól nem megy nagyon messzire, viszont jobban szét tud terjedni.

Azt, hogy mi a "nagyon messzire" kilométerben mit jelenthet, nem tudta meghatározni, az ugyanis sok mindentől függ, elsősorban attól, milyen anyagok alkották a szagot, lehet olyan anyag benne, ami már kis koncentrációban is érzékelhető.

Annyi biztos, a szél 20 kilométer/órával terítette a bűzt tegnap.

Frissítés: ismét terjed a bűz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két hónap alatt is elkel egy panel

Két hónap alatt is elkel egy panel

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Tizennégy autóról lopott kerekeket egy férfi, miközben bűnügyi felügyelet alatt állt

Tizennégy autóról lopott kerekeket egy férfi, miközben bűnügyi felügyelet alatt állt