"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb részleteket mesélt Galbács Mihály gyulai, már csak volt fideszes politikus a Partizánnak, például azt, ki az a helyi politikusokhoz rokoni szállal is kötődő vállalkozó, aki 2010 óta tarol a tendereken, és azt is, hogy változott meg Gyula 2010 után.

Megírtuk ezelőtt, hogy levelet írt Orbán Viktornak Galbács Mihály gyulai fideszes politikus városi párttársainak sáros ügyeiről

Galbács most a Partizán Youtube-csatornának beszél ismét, még részletesebben a gyulai gazdasági és politikai összefonódásokról. Önmagát a videóban "második vonalas, szakmával foglalkozó” politikusként definiálta, Gyulát pedig polgárvárosként, ahol "azonnal jött a válasz, hogyha nem jól csináltuk a dolgokat".

Frissítés: A Partizán szerdán reggel közölte, hogy a videót a Youtube úgynevezett "harmadik fél" keresete miatt elérhetetlenné tette. Szerintük a videó eltávolítása indokolatlan, mert senki személyiségi jogait nem sértették meg.

Azonban azt mondta, 2010 óta ez megváltozott, hiszen tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a városlakók már ne tudjanak beleszólni a helyi ügyekbe. Galbács az új rendszer működését úgy érzékeltette:

ha azt mondják, hogy kérnek még 100 millió forintot, akkor megszavazod a még 100 milliót, ha nem teszed, hirtelen kívül találod magadat.

Szerinte a fideszes képviselők is kényszerpályán mozognak, nem tudnak kiszállni a gépezetből. Arról is beszélt, nem biztos, hogy jó a vezetésnek, ha van egy jól képzett képviselő a testületben, mert kérdései lehetnek, és attól a jelenlegi vezetés irtózik.

Olyan képviselők kellenek, akik nem beszélnek, "csak megnyomják a gombot, és kész".

Nemrég a piszkos ügyekkel megvádolt gyulai polgármester, Görgényi Ernő lovagkeresztet kapott, és egyébként rágalmazás miatt feljelenést tett Galbács ellen, és polgári pert is ígér. Róla a kitálaló politikus azt mondta: 2010-ben még "szerény gyerek volt", a képviselői fizetéseket is befagyasztotta.

"Egy cég nyeri a tenderek 90%-át"

Galbács ezután arról kezdett mesélni, hogy valószínűleg nem tisztességesen, nem a játékszabályok szerint nyerik a közbeszerzéseket bizonyos cégek, és mindehhez asszisztál a közgyűlés is "vagy jóhiszemből, vagy félelemből, nem tudom".

Azt mindenesetre nehezen lehet megmagyarázni, hogy 2014 óta az önkormányzati közbeszerzések 90%-át egy vállalkozó nyeri - folytatta Galbács, aki aztán kifejti, hogy Piskolty Tiborra és cégeire, a Futizó Kft.-re és az Innoconsys Kft.-re gondol, előbbi 2010-ben, a másik 2011-ben alakult, a kettő együtt 1,7 milliárd forintos osztalékot termelt ki 2010 óta a kitálaló politikus szerint.

Egy neki beszélő vállalkozóra hivatkozva Galbács pedig azt is elmondta, ki mennyit kap az elnyert munkákból:

10% Görgényié, 20% a többinek, de valószínűleg abból is kap Görgényi.

De elhangzik az is, hogy Piskolty gyerekkori barátja, Csizmadia Imre bizottsági tag a közbeszerzési bizottságban, Csizmadia feleségének a testvére pedig a polgármester felesége. 

"Biztosan hibáztak, mert kiderült"

Galbács arról is beszél, hogy elküldte Orbán Viktornak a helyzetet kitálaló levelét, akinek titkárságáról azt a választ kapta, hogy Kubatovék illetékességébe került az ügy, Galbács szerint személyesen Kovács József megyei képviselőhöz, aki a Partizánnak nem kívánt nyilatkozni.

Galbács szerint egyébként a "fölső Fidesz-vezetés" számára most már az érintettek is bűnösök, hiszen nem tudták megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljön ez az ügy.

Hozzászólások