Tetszett a cikk?

Veszélyes vizeken is az élen kell maradni – véli a jegybank elnöke, aki új gazdasági modellt sürget, és el van ragadtatva Christine Lagarde-tól, bár IMF-elnöksége idején még konfliktusos volt a viszony. A Közgazdasági Társaság vándorgyűlésen hallgattuk meg Matolcsy Györgyöt.

Aki nem látja a klímaváltozást, nagyobb szemüveget vegyen fel – figyelmeztette valamennyi kétkedőt a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos vándorgyűlésén, Nyíregyházán Matolcsy György, majd gyorsan hozzátette: a gazdasági klíma is változik a globális térben.

A magyar gazdaság hét éve felzárkózó pályán halad, a magyar modell 1.0 jól vizsgázott, de viharfelhők közelednek, ezért tovább kell lépni – mondta Matolcsy, egy kínai közmondást idézve: ha jön a vihar, vannak, akik falakat építenek, mások pedig szélmalmokat. Utóbbi úgy értendő, hogy be kell fogni a vihar energiáját. Ehhez pedig versenyképességi fordulatra van szükség.

A következő válság más lesz, mint a 2008-2009-es, amely a pénzügyi szektorból terjedt át a reálgazdaságba. Több jel mutat arra, hogy a "lassulás, megtorpanás, esetleg válság" a reálgazdaságból fog kiindulni, onnan terjed át a pénzügyi szférára.

A jegybank elnöke hosszasan elemezte a globális feszültséggócokat.

  • Kína–USA: ami köztük van, több mint kereskedelmi háború, bár a nulla közeli vámok 21-22 százalékig nőttek, de az igazi tét az, ki uralja a jövő technológiáját.
  • Új pénzügyi és pénzrendszer van kialakulóban, jönnek a digitális pénzek.
  • Megállapodás nélküli Brexit: bár csökkent az esélye, de továbbra is fenyeget, a magyar gazdaságot a legfontosabb külkereskedelmi partnereinken keresztül is érinti.
  • Olaszország: bajban van a bankrendszer, az országot permanens kormányválság sújtja, nagyok az egyenlőtlenségek, az államadósság a hazai össztermék 132 százaléka.
  • Németország: gazdasága süllyedő pályán van, kormánya sok hibát követett el, ilyen a nukleáris energia gyors kivezetése, a Deutsche Bank romantikus álma, hogy betörhet az amerikai piacra, ami sokba kerül a német pénzügyi rendszernek. Az autóipar "csalafinta működése" szintén visszaüt, de Németország digitális infrastruktúrája is lemaradóban van.
  • V4: erősen kötődik a német gazdasághoz, annak lassulása érződni fog.
  • Nyitottság: A magyar export a GDP 86,5 százaléka, ami globális sérülékenységet jelent.
  • Keleti nyitás: az eredményei veszélybe kerülhetnek, ha elmérgesedik az USA és Kína közti kereskedelmi háború.
  • Jegybankok leszűkült mozgástere: az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak történelmi eredménye, hogy "egyedül megvédte az eurót", az EKB elment addig, amíg elmehet – ám mozgástere szűkebb, mint a Fedé.
  • Észak-Dél ellentéte: Európa északi államainak volna fiskális mozgástere, de nem akarnak élni vele, délen nincs fiskális mozgástér, de próbálkoznak vele.

Matolcsy elragadtatottan beszélt Christine Lagarde-ról, az IMF most leköszönő elnökéről, aki szerinte ott is "kitűnő munkát végzett", bölcs tanácsokat adott. Ez a rajongás azért meghökkentő, mert 2011 novemberében, amikor a hitelminősítők bóvliba vágták a magyar állampapírokat, így minősítve a gazdasági miniszter Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikáját, akkor ő váratlanul hitelkérelemmel fordult az IMF-hez, és elkezdődött az egy évig tartó pávatánc. A magyar kormány nem értett szót Lagarde csapatával, emiatt 2012-ben dühödt kampányt indított az IMF ellen. Végül is szép Matolcsytól, hogy Lagarde-ot utólag rehabilitálta. Mindez persze érthető, hiszen Lagarde rövidesen az IMF vezérigazgatói székéből az Európai Központi Bank élére kerül. 

©

Ebben a potenciális válsághelyzetben az MNB elnöke szerint új magyar modellre van szükség, mert Magyarország még mindig sérülékeny, ha nem is annyira, mint 2010-ben. De a környezetünkben igenis akadnak sérülékeny országok, például Törökország, Ukrajna, Brazília, Argentína – ha az utóbbival bármi történik, az érződik a forint árfolyamán. Egyébiránt ez volt Matolcsy egyetlen aktuálisnak tekinthető megjegyzése, a forint gyengülését nem kommentálta.

Úgy látja, új válaszokat kell adni, a régi elméletek már nem érvényesek, a mai világban az infláció lényegében eltűnt, átléptünk a negatív kamatok világába, több mint 15 ezer milliárd dollárnyi eszköz negatív kamatozású – sorolta az új jelenségeket, ám nem taglalta a monetáris politika felettébb bonyolult eszközrendszerét. Viszont beszólt a pénzügyi tárcának, azzal, hogy a minisztérium által alkalmazott versenyképesség-javító programokat kevésnek tartja.

A távoli víz nem jó, ha közel a tűz – idézett egy újabb kínai közmondást.

Mindazonáltal a magyar modell 2.0 részleteiben sem mélyedt el. A fő teendő persze a jegybank – a Pénzügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium versenyképességi tervével egy időben kiadott – 360 pontos programja valamennyi elemének a végrehajtása szerinte. A versenyképességi fordulat kiemelt pillérei pedig a hitelezés, költségvetési tartalékok képzése, a most induló növekedési kötvényprogram, valamint az EU-források felhasználása.

Általános konjunktúraélénkítő programra van szükség – bökte ki végül. Ennek részeként célzott iparág-erősítő programokat kell alkalmazni, például a high-tech, a zöld gazdaság, az értékteremtő képesség javítása és a tudásintenzív ágazatok megerősítésére.

Mindez úgy hangzott, mintha Matolcsy György továbbra is a magyar gazdaságpolitika fő irányítójaként lépne föl, egy személyben gazdasági miniszterként és jegybankelnökként. A Közgazdász Vándorgyűlésen Varga Mihály pénzügyminiszternek szombaton lesz esélye riposztozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon

Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére