szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A politikai harcokkal magyarázzák a csúszást.

Az Európai Néppárt (EPP) jövő év elején dönt a Fidesz tagságáról – írja a Népszava brüsszeli tudósítója. Az EPP zágrábi kongresszusáról tudósító Halmai Katalin információja szerint a konzervatív pártszövetség január 15-re tervezett választmányi ülésén születhet meg a határozat arról, hogy feloldják-e a felfüggesztését, vagy kizárják a magyar pártot.

Ha ez akkor mégsem történik meg, akkor februárra tolódhat a döntés.

Az EPP márciusban határozott a Fidesz felfüggesztéséről, miután a párt európai parlamenti képviselőinek a többsége is megszavazta tavaly szeptemberben a Sargentini-jelentést, később pedig rossz néven vették, hogy a magyar kormány EU-ellenes plakátjain szerepelt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke is. Orbán Viktor később személyesen bírálta Manfred Webert, az EPP frakcióvezetőjét, egyben bizottsági elnökségre esélyes csúcsjelöltjét is (képünkön).

Akkor úgy döntöttek, hogy a három veterán néppárti politikus alkotta "bölcsek tanácsa" vizsgálódik majd a pártnál, ennek nem volt határideje. Korábban azt várták, hogy a pártszövetség novemberi éves kongresszusán döntés születik, ám azt már egy ideje tudni lehetett, hogy ez húzódik.

A halasztást a Népszavának a párt vezetői azzal indokolták, hogy még nem zárult le a hatalmi harc az EU-ban – csúszik az új Európai Bizottság hivatalba lépése is, amit nem utolsósorban az EPP és a liberális Renew Europe közötti vita magyaráz –, a megfontolt döntéshez pedig nyugodt idők kellenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete